Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:16, 23. 12. 2010.

| Kultura

Zaštiti "Via militaris" od rušenja

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti, Politika
Via militaris
Via militaris; foto: archaeology news network

PIROT, DIMITROVGRAD - Arheolozi insistiraju da se "Via militaris", drevni rimski put kroz Srbiju, proglasi spomenikom kulture i time spreči njegovo uništenje zbog izgradnje Koridora 10, prenosi Politika.

Ukoliko ovaj zahtev ne bude usvojen, nekoliko hiljada godina star put, koji je povezivao Beč i Istanbul, prolazeći kroz Beograd, Niš, Pirot i Sofiju, biće trajno uništen.

– Ovo je najvažnije otkriće. Ustanovili smo da je ovu deonicu najverovatnije gradio rimski imperator Filip I Arabljanin koji je potpuno obnovio putnu mrežu na području provincije Mezije i Trakije, a izvesno je da je prošao ovuda kada je sklapao mir sa Arabljanima. Širina rimskog puta iznosi 7,5 metara, uključujući spoljne ivičnjake sa odvodnim kanalima, što je van standarda za taj period, i podeljen je u dve kolovozne trake. U starim kartama između Pirota i Dimitrovgrada pominju se dve putne stranice Translitis i Balanstra, koje tek treba da istražimo. Između kamena u kolovoznoj traci i na samom kolovozu pronašli smo više stotina arheoloških nalaza. To su uglavnom gvozdeni klinovi za potkovice, potkovice i različiti predmeti od gvožđa, oplate od kola, vrhovi strela, antički novac, dva safira – rekao je Miroslav Lazić, arheolog saradnik u Zavodu za zaštitu spomenika.

Osim toga, piše Politika, na trasi Koridora 10 na području oko Pirota i Dimitrovgrada biće ugroženo 28 arheoloških nalazišta, upozoravaju arheolozi.


Via militaris - Konstantinov put

U izjavi za sajt "Arheološke vesti" (Archaeology news network), Lazić je juna ove godine, kada je put i otkriven, ocenio da to otkriće ima veliki značaj naročito u vreme priprema za obeležavanje jubileja velikog istorijskog događaja.

- Via militaris pnovo se pojavio u vreme priprema za proslavu 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, kojim je Konstantin Veliki, jedan od najvećih rimskih imperatora, rođen u Nišu, priznao hrišćanstvo po prvi put. On sam sigurno je bezbroj puta prošao ovim putem na svojim pohodima ka istoku i nazad ka Rimu. Ovo otkriće biće izvanredan poklon pripremama za obeležavanje velikog jubileja 2013. godine - rekao je Lazić.


Facebook grupa

Južne vesti pokrenule su posebnu stranicu na Facebook kako bi građani mogli javno da iskažu svoj stav po pitanju uništavanja ovog spomenika neprocenjive vrednosti. Link do grupe nalazi se - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: