Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:33, 28. 8. 2015.

| Kultura

Završen takmičarski deo "Filmskih" - večeras nagrade

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
filmski.jpg
Večeras će biti dodeljene nagrade; foto: Vanja Keser

Pretposlednje večeri "Filmskih susreta" na Letnjoj pozornici u Nišu prikazani su filmovi “Enklava“ i “Gorčilo“, a spojem drame i komedije završen je ovogodišnji zvanični festivalski program.

DSC-3636 Denis Murić je opet dobio ovacije publike; foto: Vanja Keser

Nakon što je za glumca pete večeri proglašen talentovani mladi glumac Denis Murić, koji je tumačio ulogu Harisa Pućurice u filmu “Ničije dete“ na Letnjoj pozornici emitovan je film “Enklava“. Denis se pred Nišlijama poklonio i izazvao nezapamćeni aplauz.

Film "Enklava" obrađuje temu odnosa Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji posle 1999. godine. Smešten na prostor izolovanih sredina u kojima pretežno živi srpsko stanovništvo, ovaj film dočarava položaj ljudi u enklavama.

DSC-3700 foto: Vanja Keser

Dečija ljubav i prijateljstvo spremni su da ujedine stanovništvo i na trenutke prenebregnu razlike. Priča o sahrani osamdesetogodišnjeg starca na groblju van enklave i puta do prijateljstva između srpskog dečaka i albanske dece osnovna je linija filma. Film pun emotivnog naboja, sudeći po komentarima publike, izazvao je pozitivne ocene.  Osim mladog Denisa Murića koji je još jednom briljirao u filmu glume Nebojša Glogovac, Filip Šubarić, Anica Dobra.

DSC-3656 foto: Vanja Keser

Nakon potresne priče o ljudskim odnosima u enklavama, emitovana je komedija “Gorčilo – jesi li ti to došo da me vidiš?“. Hronotop ove komedije je crnogorsko selo u brdima u leto 1968. godine. 

Kako seosko stanovništvo reaguje na dolazak geometra, kako posmatraju pridošlice, koliko su skloni korupciji samo su neki od detalja koji filmu daju komičnu notu. Film Milana Karadžića okupio je brojnu glumačku ekipu, mahom iz Crne Gore, pa su se na platnu našli Mladen Nelević, Boro Stjepanović, Mima Karadžić, Andrija Milošević.

Poslednje večeri festival biće proglašeni ovogodišnji laureati, a  u nezavaničnom delu programa prikazaće se filmovi “Panta Draškić – cena časti” kao I “Stari Niš -  moj Niš”..

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    19:51 // 28. 8. 2015.

    Molim Juzne vesti da prenesu danasnju kolumnu o Filmskim susretima Radosa Bajica iz "Politike".Svaka mu je na mestu!Hvala unapred!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: