Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 7. 7. 2014.

| Kultura

Završene niške Horske svečanosti

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
horske1
Ovogodišnje Horske posvećene stogodišnjici smrti Mokranjca; Foto: Vanja Keser

Nagrada za najbolje izveden program na 25. Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu, koje su završene sinoć, pripala je Pančevačkom srpskom pevačkom društvu.

Za najbolji izbor programa, nagradu „Radojica Milosavljević Ica” dobilo je Prvo beogradsko pevačko društvo, a nagrada „Milorad Veljković Špaja”, koja se dodeljuje za izvođenje kompozicije domaćeg autora, uručena je horu AKUD "Ivo Lola Ribar“ iz Beograda.

Pobednik publike je niški Dečiji crkveni hor “Branko”, dok je nagrada za najboljeg solistu dodeljena Marku Milanoviću iz niške vokalne grupe “Konstantin“. DSC-4722 25. Horske svečanosti; Foto: Vanja Keser

Za najviši domet u izvođenju kompozicija Stevana Stojanovića Mokranjca, kome su bile posvećene ovogodišnje Horske svečanosti, “Zlatna značka” je dodeljena horu Radio-televizije Srbije.

Zadatu Mokranjčevu kompoziciju “Tebe boga hvalim” najuspešnije izveo Mešoviti hor “Stanko Dragojević” iz Podgorice, koji je ujedno dobio priznanje i za negovanje lokalne tradicije, dok je nagradu za najbolje izvođenje “Pete rukoveti” dobilo Pančevačko srpsko pevačko društvo.

Kruševački crkveni hor “Sveti knez Lazar” odneo je nagradu za najbolje izvođenje kompozicije po izboru, a dirigentkinja ovog hora Katarina Božić proglašena je za najperspektivnijeg mladog dirigenta. Bugarski hor „Ave Musica“ iz Sofije nagrađen je za najbolje izvođenje kompozicije stranog autora.

Na ovogodišnjim niškim Horskim svečanostima nastupilo je 15 horova iz Srbije, Poljske, Makedonije, Crne Gore i Bugarske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: