Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 12. 3. 2014.

| Kultura

Zvonko Karanović dobitnik nagrade “Biljana Jovanović”

Autor:J.C.Izvor:Južne vesti
zvonko.jpg
Nagrada za književnu hrabrost i inovativnost

Niški književnik Zvonko Karanović dobio je nagradu “Biljana Jovanović” za 2013. godinu za zbirku pesama “Kavezi”.

Ovu književnu nagradu dodeljuje Srpsko književno društvo, a odluku je doneo žiri u sastavu: Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Bojan Vasić.

Žiri u svom obrazloženju navodi da je Karanovićeva zbirka pesama u prozi “inovatnivno osvežila domaću književnost jednim pogledom sa strane, književnim eksperimentom, urbanim senzibiltetom i dahom kosmopolitizma”.

- Hrabrošću da se piše i govori izvan konvencija i dominantnih glasova, knjiga "Kavezi" približila je autora i duhu autentičnog književnog izraza Biljane Jovanović kao i njene lične slobode - stoji u saopštenju žirija.

Navode i da je za Biljanu Jovanović pobuna bila način života i njena poetika, a da je u knjizi Zvonka Karanovića pobuna protiv "Kaveza" - ljudskih omeđenosti telom, jezikom, društvom”.

Karanović ističe da mu je velika čast što mu je dodeljena ova nagrada, pošto se radi o specijalnoj nagradi koja se daje za književnu hrabrost i inovaciju.

knjiga kavezi1

- Drago mi je da sam, po mišljenju žirija, svojom zbirkom uspeo bar delimično da se približim visokim standardima koje je postavila Biljana Jovanović u svom delu. Nepristajanje na kanon, borba za vlastiti glas, za individualizam i pobuna jesu odlike njene književnosti - kaže Zvonko Karanović.

Centralna tema zbirke “Kavezi” je potraga za identitetom i “duhovnim dvojnikom”.  Zbirka je, kaže Karanović, namenjena svima koji vole da tumače i povezuju simbole i putokaze, da nalaze skrivena mesta i značenja u tekstu.

Pre “Kaveza” Karanović je napisao 7 zbirki pesama i to “Blitzkrieg”, “Srebrni Surfer”, “Mama melanholija”,“Extravaganza”, “Tamna magistrala”, “Svlačenje” i“Mesečari na izletu”. Autor je trilogije koju čine romani “Više od nule”, “Četiri zida i grad” i “Tri slike pobede” .

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sima

    14:13 // 12. 3. 2014.

    Svaka čast,majstore.
    Konačno neka lepa vest,koja nema veze s politikom,već talentom.
    Napred,Zvonko.
    Sima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: