Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

  • policija

    Policija u Prokuplju: Nastavlja se trend smanjenja krivičnih dela u Toplici

    U februaru ove godine na teritoriji Topličkog okruga izvršeno je ukupno 41 krivično delo, što je za 22 manje u odnosu na isti period prošle godine. Od tog broja 34 dela je iz opšteg kriminala, tri dela ekološkog kriminala, jedno krivično delo iz oblasti visokotehnološkog kriminala i tri krivična dela iz oblasti privrednog kriminala. U istom periodu rasvetljeno je 13 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocima, a pet lopova je uhvaćeno na delu.

    detaljnije
  • Prokuplje centar

    Od utorka do petka u Topličkom okrugu proba sirena za opštu opasnost

    Od utorka 19. marta do petka 22. marta u Prokuplju, Kuršumliji, Blacu i Žitorađi biće proveravan sistem za javno uzbunjivanje, aktiviranjem sirena u trajanju od 60 sekundi.

    detaljnije
  • merdare prelaz

    Austrijanac vozio “mercedes” sa saobraćajnom dozvolom i tablicama drugog vozila

    Na prelazu Merdare policija je uhapsila 60-godišnjeg vozača iz Austrije, za koga se sumnja da je upravljao vozilom “mercedes” sa saobraćajnom dozvolom i tablicama koje pripadaju drugom vozilu.

    (1) detaljnije
  • voće šljive

    Prolećni radovi u voćnjacima u Toplici, u toku orezivanje i prskanje

    Toplički voćari narednih nekoliko dana trebalo bi da završe prolećno prskanje koštičavog voća preparatima na bazi sumpora ili bakra u kombinaciji sa hidratisanim krečom, a kako bi smanjili pojavu štetočina i parazita tokom vegetacije, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu, savetuju poljoprivredni stručnjaci.

    (7) detaljnije
  • Prokuplje centar

    U Prokuplju otvorena kancelarija Poljoprivredne službe

    Nakon što je pre oko mesec dana zbog duga koji prelazi 50 miliona dinara i nenamenski potrošenog novca Ministarstvo poljoprivrede ugasilo Poljoprivredno-savetodavnu i stručnu službu u Prokuplju, a odmah i otvorilo novu sa sedištem u Kuršumliji, ovih dana je otvoreno istureno odeljenje u Prokuplju, u nekadašnjoj zgradi "Topličanke" u Ulici Vasilija Đurovića Žarkog, gde je sedište i Lokalne poreske administracije.

    (2) detaljnije
  • seoska kuća

    Tri kuće za interno raseljene porodice u Kuršumliji

    Tri interno raseljene porodice sa teritorije Kuršumlije dobile su novac za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, koje su obezbedili Komesarijat za izbeglice i migraciju i Opština Kuršumlija. Ukupna vrednost ugovora je 5.850.000 dinara, od toga Komesarijat finansira 95% a lokalna samouprava preostalih 5% sredstava.

    (1) detaljnije
  • zimska škola

    Počela sa radom novoformirana Poljoprivredna služba u Kuršumliji

    Nakon što je u Prokuplju zbog duga od oko 50 miliona dinara ugašena Poljoprivredna stručna i savetodavna služba koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, problem je rešen tako što je u Kuršumliji otvorena nova služba koja je preuzela delatnosti, aktivnosti pa čak i neke radnike prokupačke službe. Direktor Zoran Lazić kaže da su oni već počeli određene aktivnosti po godišnjem planu, te da imaju 8 radnika i, osim u Kuršumliji, otvorene su kancelarije u Prokuplju i Blacu, a u planu je otvaranje i u Žitorađi.

    detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Toplički okrug domaćin prezentacije za najbolju tehnološku inovaciju

    Kako osmisliti, realizovati i prijaviti se za takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u 2024. godinu, građani Topličkog okruga moći će da čuju na prezentaciji koja je zakazana u svečanoj sali Gradske uprave u Prokuplju u utorak 27. febrauara u 11 sati.

    (2) detaljnije
  • kapela

    Izgrađena prva kapela u Kuršumliji, vrednost radova 9,6 miliona dinara

    U Kuršumliji je prvi put izgrađena savremena kapela za održavanje pogrebnih obreda na novom kuršumlijskom groblju u naselju Dankoviće, a vrednost radova koji su finansirani iz lokalnog budžeta je 9.636.503,85 dinara.

    detaljnije
  • policija

    Manje krivičnih dela u Toplici, veći broj rasvetljenih

    Prokupačka policija je tokom januara evidentirala 46 krivičnih dela u Topličkom okrugu, što je za 10 manje u odnosu na isti period prošle godine. Najveći broj dela - 39 evidentiran je iz oblasti opšteg kriminala, 5 dela su učinjena iz ekološkog i 2 krivična dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala.

    detaljnije
  • Žitorađa

    Žitorađa kupuje novi mini-bus za prevoz seoskog stanovništva

    Kako bi obezbedili lakši i jeftiniji prevoz seoskog stanovnišva, Opština Žitorađa kupuje mini-bus za 8.244.128 dinara bez PDV-a ili oko 70.000 evra. U lokalnoj samoupravi kažu da će se vozilo koristiti za prevoz učenika i građana sa seoskog područja, čime će smanjiti troškove koje sada imaju prema privatnim prevoznicima.

    (3) detaljnije
  • administrativni prelaz Merdare

    Zbog mitinga u Mitrovici raseljeni sa Kosova otkazali blokadu puta kod Rudara

    Kuršumlije zakazalo za danas od 12 do 15 sati, odložena je za naredni ponedeljak, 19. februara zbog, kako su naveli, mitinga u Kosovskoj Mitrovici koji se održava od 12 sati.

    (6) detaljnije
  • kamioni

    Zbog kamiona koji oštećuju put meštani Vlasova kod Kuršumlije najavljuju blokadu

    Državni put od Kuršumlije do Medveđe koji je pre nešto više od godinu dana asfaltiran, a koji povezuje udaljena planinska sela, umesto da reši problem, zadao je novu glavobolju meštanima jer, umesto da dobiju prohodnu saobraćajnicu, teški kamioni koji vuku drva iz tog kraja uništavaju ne samo nedavno asfaltirani put, već i lokalne puteve koji povezuju zaseoke sela Vlasova, pa meštani zbog toga najavljuju blokadu naredne nedelje kako bi ukazali na ozbiljan problem koji imaju.

    detaljnije
  • predsednici

    Bez novih lica u opštinama i gradovima na jugu posle izbora, neki "overili" i 6. i 7. mandat zaredom

    Lokalni izbori održani u decembru prošle godine u opštinama i gradovima na jugu nisu doneli ništa novo - za predsednike opština i gradonačelnike izabrani su isti ljudi, a rekorderi su Vladan Vasić koji "vlada" Pirotom od 2003. godine i Goran Ljubić koji je na čelu Doljevca već 7. mandat zaredom. Iako su iz SNS-a najavljivali nova imena nakon izbora, na jugu ih, za sada, nema, a politički analitičar Dejan Bursać kaže da su verovatno iz centrale stranke zadovoljni tim ljudima, kao i da možda nije bilo dovoljno opozicionog pritiska.

    (7) detaljnije
  • blokada puta

    Završena blokada kod Rudara, novi protest narednog ponedeljka

    Iako je najavljeno da će trajati tri sata, blokada državnog puta Niš - Priština u Rudaru kod Kuršumlije u znak podržke Srbima na Kosovu i Metohiji završena je nešto ranije, ali je najavljeno masovnije okupljanje svakog narednog ponedeljka, sve dok, kako je rečeno, privremene prištinske institucije i Aljbin Kurti ne prestanu da vrše teror nad srpskim narodom u južnoj srpskoj pokrajini.

    (11) detaljnije
  • blokada puta

    Protest i blokada puta na jugu zbog položaja Srba na Kosovu

    Zabrinuti za preostale Srbe širom Kosova i Metohije zbog akcija prištinskih vlasti Aljbina Kurtija, Udruženje raseljenih Srba sa KiM organizuje danas u 12 sati protest na državnom putu Niš - Priština kod Rudara u blizini Kuršumlije. Blokada puta će trajati do 15 sati i važiće samo za vozila sa kosovskim registarskim tablicama kojima će biti zabranjen prolaz u oba smera.

    (9) detaljnije
  • šljive

    Visoke temperature u februaru mogu uticati na ovogodišnji rod voća u Toplici

    Najava visokih temperatura u februaru preko 15 stepeni ne raduju poljoprivrednike jer bi voćke mogle ranije da krenu sa vegetacijom, nakon čega bi temperature mogle da se spuste ispod nule i da dođe do izmrzavanja, što bi kasnije smanjilo prinose. Ipak, poljoprivredni stručnjaci savetuju da najavljeno toplije vreme voćari iskoriste i završe prolećnu rezidbu koja je u toku, a odmah nakon toga obave zimsko prskanje voća, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu.

    (2) detaljnije
  • testera seča drva foto ALEKSANDAR KOSTIĆ

    Hapšenja u Kuršumliji zbog šumske krađe

    Zbog sumnje da su bespravno sekli “državnu” šumu u okolini Kuršumlije i isekli 14.83 kubika drveta, protiv četvorice muškaraca podnete su krivične prijave, saopštila je prokupačka policija.

    detaljnije
  • promocija časopisa

    U prokupačkom Domu kulture promovisan 65. broj časopisa "TOK"

    Novi 65. broj časopisa TOK koji baštini tradiciju, kulturu, književnost i društvena pitanja u Topličkom okrugu predstavljen je ljubiteljima pisane reči u Prokuplju, a kao i svi prethodni i ovaj broj se tradicionalno bavi različitim događajima koji beleže istoriju Prokuplja i Toplice, ali i mnogim drugim pitanjima iz različitih oblasti koja zanimaju čitaoce.

    detaljnije
  • skupština kuršumlije

    Naprednjaci sa Zavetnicima i SPS-om formirali vlast u Kuršumliji

    Iako imaju neohodnu većinu da sami formiraju gradsku vlast, Srpska napredna stranka u Kuršumliji je napravila koaliciju sa Zavetnicima i Socijalističkom partijom Srbije. Sa po dva odbornika u lokalnom parlamentu Zavetnicima je pripalo mesto potpresednika Skupštine i jedan član Opštinskog veća, dok je SPS dobio jednog većnika. Na čelu Skupštine biće naprednjak Slavimir Mihajlović, a novi-stari predsednik Opštine je Vojimir Čarapić, takođe iz SNS-a.

    (5) detaljnije
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: