Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

  • Opština Medijana (1)

    Centralna niška opština povećala budžet, a uvodi i "Igre bez granica"

    Drugim rebalansom budžeta, odbornici niške Opštine Medijana usvojili su povećanje od 11.334.000 dinara. Kažu da će povećanje iskoristiti za izgradnju novih letnjikovaca, kao i za nove manifestacije posvećene deci, kako bi nastavili sa "plodonosnom pronatalnom politikom". Najavljuju i sređivanje fasade i krova na zgradi opštine, kancelarijski nameštaj i zamenu klima uređaja. Opozicija kritikovala veća davanja za manifestacije od davanja za "socijalu".

    (6) detaljnije
  • Milorad Rajčević (7)

    Leskovčanin prvi Srbin koji je proputovao svet, pisao putopise i sakupljao autograme

    Naoružan čvrstom voljom i odvažnošću Leskovčanin Milorad Rajčević postao je prvi Srbin koji je obišao svet početkom 20. veka. Svoja putovanja, započeo je 13. marta 1910. godine, koja je nekoliko puta prekidao zbog ratova u kojima je učestvovao, a za 20 godina kao dopisnik Malog žurnala, proputovao je 70 zemalja i zapisivao svoja iskustva. Njegove zbirke sadrže i stotine potpisa kraljeva, prinčeva, državnih funkcionera i drugih znamenitih ličnosti tog vremena.

    (4) detaljnije
  • Screenshot 2024-04-16 at 14.50.53

    Otkud da Hitna bude kod izvorišta "Medijana" - promenili zonu zaštite, može više da se gradi

    Pre dva meseca izmenjen je Plan generalne regulacije Gradske opštine Medijana, a jedna od novina je umanjenje površine zone neposredne i uže sanitarne zaštite izvorišta vodosnabdevanja “Medijana”. To znači da je povećana zona šire zaštite u kojoj je moguće graditi, a upravo u toj zoni najavljena je gradnja nove zgrade niške Hitne pomoći. Stručnjak sa Instituta za hidrotehniku i vodno-ekološko inženjersvo kaže da izgradnja neće ugroziti izvorište, ako se sve uradi po propisima i nakon toga postoji monitoring tog područja.

    (20) detaljnije
  • dlm

    "DLM" pred koncert u Nišu: Očekujte lavinu dobrog zvuka sa bine

    Nakon 6 godina od poslednjeg nastupa u Nišu, poznati beogradski funk-rok bend Deca loših muzičara nastupiće u subotu, 20. aprila od 21 sat u O2 Oxygen klubu. Iz benda poručuju “južnoprugašima” da očekuju lavinu dobrog zvuka sa bine.

    detaljnije
Kamion smeće Mediana

Niška "Mediana" kupuje gume za 10 miliona dinara

Javnu nabavku za ukupno 250 različitih auto-guma raspisalo je Javno komunalno preduzeće Mediana iz Niša. Procenjena vrednost nabavke je 10 miliona dinara bez pdv-a, a koliko će tačno Mediana platiti gume znaće se posle 8. maja.

rade drainac

Prokupačka Biblioteka raspisala konkurs za nagradu "Drainac"

Prokupačka Biblioteka raspisala je 55. po redu konkurs za prestižnu “Drainčevu nagradu za poeziju” koja se dodeljuje za najbolju zbirku pesama objavljenu tokom 2023. godine. Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju nagradu.

savićevac

Prokuplje otkupilo zadužbinu Alekse Savića na Hisaru za 253.714 evra

Sudski spor koji je Grad Prokuplje pokrenuo sredinim 2022. godine za povraćaj prizemnog dela “Savićevca”, inače, zadužbine Alekse Savića na brdu Hisar, završen je poravnanjem po kome će se iz gradskog budžeta vlasniku objekta firmi LevelUp Constructions isplatiti 29.744.897 dinara, ili 253.714 evra za neto površinu od 182 kvadrata. Gradska vlast kaže da je ovo važna odluka za sve Prokupčane kojom je rešen višedecenijski problem dela imovine objekta "Savićevac" koji je sada u potpunosti u vlasništvu grada.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: