Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:14, 26. 4. 2016.

| Politika

DJB: Ponavljaju glasanje da SNS našteluje izbore

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Dosta je bilo
Dosta je bilo: Tražićemo uvid u kompletnu izbornu dokumentaciju

Glasanje za odbornike Skupštine Grada ponavlja se da bi Srpska napredna stranka sebi "naštelovala rezultate" i na trenutnih 30 od 61 mandata sebi obezbedila još jedan, a time i većinu, smatraju u niškom pokretu "Dosta je bilo" koji će, najavljuju, otvoriti džakove i sami brojati glasove.

Ono što kod njih stvara sumnju da ova mesta nisu "izabrana slučajno" jeste to što su prvobitni rezultati na većini njih takvi da SNS ima manje od 30, a "Dosta je bilo" između 10 i 15 odsto glasova.

S pravom sumnjamo da to nije zbog nekih nepravilnosti na biračkim mestima, već smo ubeđeni da je to samo zato što je vladajuća partija tu imala katastrofalne procente u odnosu na njihova očekivanja - kaže šef izbornog štaba "Dosta je bilo" Stefan Mitrović.

On i ostali članovi Pokreta veruju da SNS na ovaj način pokušava da dođe do većine u gradskom parlamentu i da sebi omogući samostalnu vlast.

Tvrde da su imali uvid u zapisnike sa spornih biračkih mesta i da je većina njih ispravna i u redu, odnosno da su uredno potpisani, a "oboreni" naknadno u Gradskoj izbornoj komisiji koja je prve informacije, što im je takođe sumnjivo, saopštila tek skoro 24 sati posle zatvaranja glasanja

Svoju tvrdnju da su biračka mesta za ponovno glasanje birana "sa namerom" potkrepljuju podatkom da će se ponovo glasati na mestu 40 u Opštini Medijana gde u OŠ "Ratko Vukićević" može da glasa 1.614 birača. Smatraju da 2 listića više, što je zabeleženo kao nepravilnost na ovom mestu, nisu razlog za poništavanje glasova.

To je jedan od zapisnika gde su oni imali manje od 27 odsto, a mi preko 17 odsto. Zbog 2 listića više u kutiji, bilo ih je 1.031 u odnosu na 1.029 "zaokruženih" obara se celo mesto, a znamo da su na drugim mestima takve stvari rešavane glasanjem članova Biračkog odbora - kaže Mitrović.


"Žalićemo se GIK-u i Upravnom sudu"

Šef izbornog štaba Stefan Mitrović kaže da će tražiti uvid u kompletnu dokumentaciju vezanu za izbore, otvoriti džakove i brojati glasove jer, kako ističe, "njima ne veruju apsolutno ništa". Najavljuje žalbu Gradskoj izbornoj komisiji, a zatim i Upravnom sudu.

On i ostali članovi Pokreta boje se da će vladajuća stranka "iskoristiti svoju infrastrukturu" da na ponovljenim izborima utiče na birače "pritiscima i kupovinom glasova i drugim nedemokratskim metodama" i ističu da se "nadaju da će ljudi shvatiti ozbiljnost ove situacije". 

Mitrović smatra da će, ako se glasanje zakaže za predstojeći vikend u vreme prvomajskih i uskršnjih praznika, to uticati na rezultat jer će mladi biti na izletima i van grada, pa neće biti u mogućnosti da glasaju, kao i da će izlaznost u svakom slučaju biti manja.

Podsetimo, glasanje za gradski nivo izbora poništeno je na 20 glasačkih mesta zbog, kako je objašnjeno uz Gradske izborne komisije, "bitnih povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima".

Inače, na navodnu neregularnost glasanja u Nišu ukazala je i Koalicija "Niš, moj grad" koja će od GIK-a takođe tražiti uvid u kompletan izborni materijal, dok lider niškog odbora DS-a Miodrag Stanković traži ponavljanje izbora na gradskom nivou u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • TOP

    17:02 // 27. 4. 2016.

    DeJeBe do pobede!!!

  • Utopija

    06:55 // 27. 4. 2016.

    Dosta je bilo - Dosta smo smarali...

  • Mustafa Kajgani

    22:16 // 26. 4. 2016.

    Bosilegrad je slobodan, Pirot je oslobodjen, bitka za oslobadjanje Nisa se nastavlja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: