Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 22. 9. 2016.

| Politika

DSS: Vratiti direktan izbor gradonačelnika

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
dss
Stojadinović i Đorđević traže izmenu zakona; foto: DSS

Kako bi o svojim gradonačelnicima i predsednicima opština odlučivali građani na izborima, a ne partije na svojim odborima i u parlamentima, niški odbor DSS apeluje na nadležne da izmene Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o lokalnim izborima.

Dragan Stojadinović, član Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije u Nišu kaže da je pravo na direktan izbor civilizacijska norma i da bi takav sistem naterao političke stranke da kandiduju najbolje.

U srećnijim vremenima političari sa strepnjom iščekivali rezultate izbora, kako bi saznali šta su odlučili građani, dok danas, građani sa strepnjom iščekuju rezultate političkih cenkanja da bi saznali ko će ih predstavljati. Ako je pravo direktnog izbora dozvoljeno građanima Njujorka, Londona ili Rima, zasto bi bilo uskraćeno građanima Niša ili Beograda? - pita Stojadinović.

Anketa
Njegov stranački kolega i predsednik Gradskog odbora Goran Đorđević, kaže da je neophodna izmena zakona kako bi se građani birali čoveka, a ne partiju.

Takav izbor će sprečiti poražavajuću pojavu da se gradonačelnik bira na stranačkim organima, da bi nakon toga taj unutarstranački izbor potvrdjivala Skupština Grada. Takvi postupci predstavljaju izigravanje demokratije - rekao je Đorđević.

Podsetimo, građani Srbije su već imali mogućnost da neposredno biraju svoje gradonačelnike i to od 2002. kada je Vlada Zorana Đinđića donela takve izmene Zakona o lokalnim izborima. Prvi i poslednji gradonačelnik Niša koji je izabran neposredno bio je Smiljko Kostić, koji je tu funkciju obavljao od 2004. do 2008. godine.

Međutim, isti Zakon je izmenjen već 2007. godine kada je Vladu Srbije vodio Vojislav Koštunica, nekadašnji lider DSS, stranke čije se predstavnici danas zalažu za vraćanje neposrednog izbora. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mr Reki

    00:03 // 24. 9. 2016.

    Goran je jedina svetla tačka u kaljuzi koja se širi DSS-om ovih meseci. Nažalost, aktivnost i inicijativu predsednika GO DSS Niš nije propratila niti objavila Facebook stranica tog istog odbora tog istog grada.
    To se ne može drukčije shvatiti nego li kao opstrukcija i nizak udarac legitimitetu Predsednika GO DSS Niš.

  • laž

    09:16 // 23. 9. 2016.

    Lažna opozicija na vlasti u Panteleju...

  • Lahor

    20:55 // 22. 9. 2016.

    Bulate,KRALJU

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: