Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:59, 8. 2. 2016.

| Politika

Govor svrljiškog odbornika o Kurcu osuđuje i njegova partija

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Radovan-Mitic-SPS-Svrljig-KOSTA.jpg
Mitić (SPS) se "poigrao" prezimenom ministra Kurca; foto: A.K.

Nakon što je govorom u svrljiškoj Skupštini šef odborničke grupe SPS-JS-NS Radovan Mitić iskoristio dvosmislenost prezimena austrijskog ministra Sebastijana Kurca za uvrede čelnih ljudi Opštine, njegov postupak osudili su lokalni zvaničnici, stranke, ali i SPS, partija kojoj Mitić pripada.

Šef odborničke grupe SPS-JS-NS je za govornicom rekao da ima informaciju da će Svrljig posetiti austrijski ministar spoljnih poslova  i "poigrao" se njegovim prezimenom koje u našem jeziku može imati dvosmisleno značenje.

Ako zaista dođe do posete mlađanoga Kurca, ja bi' zamolio onog ko će da ga primi, a primiće ga predsednica Opštine i narodni poslanik, da se ne otimaju oko primanja Kurca, već da ga prime na dostojanstven način i etno – rekao je tada Mitić.

Predsednik lokalne Skupštine Nebojša Antonijević naglašava da je govor bio “upakovan” i kratak, ali da je Mitić, iako se to na snimku ne čuje, upozoren da ne zloupotrebljava govornicu. 2 Predsednik Skupštine opštine Svrljig Predsednik Skupštine navodi da nema tehničkih mogućnosti da isključi mikrofon govorniku; foto: A.K.

Zbog tehničkih mogućnosti nije bilo prilike da sa mesta predsedavajućeg isključim mikrofon prilikom izlaganja. Mitić je, naime, ozbiljan dugogodišnji odbornik i niko nije očekivao da će na ovaj način zloupotrebiti govornicu. Kao predsednik Skupštine, ali i kao otac i suprug, osuđujem ovakav postupak šefa odborničke grupe SPS-JS-NS - kaže Antonijević.

I zamenik predsednika Skupštine i šef svrljiškog SNS-a Goran Jeremijić osuđuje Mitićevu retoriku.

Ne odobravam ovakva istupanja i smatram ih neozbiljnim i nekorektnim – kaže Jeremijić.

Predsednica Opštine Jelena Trifunović, zbog sastanka na kom je bila, nije mogla da odgovara na pitanja novinara "Južnih vesti", a narodni poslanik i lokalni odbornik Milija Miletić koga je, pored Trifunovićeve, Radovan Mitić spomenuo u svom "izlaganju", govor svog kolege u lokalnoj Skupštini ocenjuje kao uvredljiv.

Osuđujem takvu retoriku, pogotovo jednog iskusnog odbornika poput Mitića. On predstavlja jednu državotvornu stranku čiji je lider upravo kolega austrijskog ministra. Da je to rekao jednom - u redu, ali je više puta za govornicom ponavljao sve to na očigledno uvredljiv način – kaže Milija Miletić.


SPS se ograđuje od izjave svog odbornika

Predsednik svrljiških socijalista Raco Mentović navodi da ga je neprijatno iznenadila Mitićeva diskusija, pre svega zbog njegove dobre saradnje sa rukovodstvom Opštine gde je SPS opozicija. 3 Raco Mentović, SPS Svrljig Mentović iznenađen Mitićevim nastupom u Skupštini; foto: A.K.

Mentović navodi da lokalni SPS sarađuje sa predstavnicima vladajuće USS i SNS, naročito u razmeni iskustava sa opštinama u kojima je SPS na vlasti, kakva je upravo bila i poseta Rajkovoj pećini i Majdanpeku gde je Mitić boravio sa pomoćnicom predsednice Opštine Dragicom Ristić iz USS-a.

Ipak, predsednik SPS-a u Svrljigu navodi da je Mitić sam odgovoran za svoj govor jer takav način izražavanja “nije svojstven kadrovima socijalista".

Retorika koju je odbornik tog dana koristio strana je kadrovima SPS, pa nek je izrečena i u prizmi šale. Iznenađen sam ovakvim nastupom našeg odbornika na sednici Skupštine pre svega što ga znam kao izuzetno korektnog i vaspitanog čoveka. Međutim, za svoje ponašanje, postupke i izrečene reči odgovornost pred javnošću snosi onaj koji ih je i izgovorio – navodi Mentović.

Ipak, zaključuje da ponašanje odbornika Mitića ne treba tražiti u političkim, već u nekim drugim motivima “koje verovatno samo on zna”.

Mitićev govor na sednici Skupštine opštine Svrljig

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade

    13:10 // 29. 1. 2019.

    Covek je lepo govorio a sto frugi misle drugacije to pokazuje njihovu pokvarenu mastu

  • Зоран Васиљевић

    10:08 // 9. 2. 2016.

    Не видим шта је Митић погрешио. Страна имена се у српском језику не преводе, већ се изговарају онако како се изговарају у оригиналу, али уз употребу падежа. Нпр.: "..канцеларка Меркел је примила Оланда..". Тако да је исправно све што је рекао Радован Митић. То ћете видети ако презиме Курц у Митићевом говору замените неким другим презименом, например Хан.

  • LALA

    21:14 // 8. 2. 2016.

    Čovek je bio origonalan, verujem da se većina građana i partija slažu samnom.Mislim i na SPS samo nesmeju da kažu javno.
    Bravo ti ga bate.

    • Micko

      22:59 // 8. 2. 2016.

      To nije bilo originalno nego primitivno.

    • John Terry

      08:17 // 9. 2. 2016.

      Svi Srbi su odmah shvatili kako se moze upotrebiti ovo prezime za salu, a tebi je ovaj originalan? Ne da nije originalan nego je i prostacina. Sveli su instituciju skupstine na kafanski sto, a tebi je originalno. Pa jasno je zasto smo tu gde smo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: