Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 25. 2. 2013.

| Politika

Koliko su aktivni poslanici iz Niša?

Autor:M.M. i P.B.Izvor:Južne vesti
c
foto: glasackakutija.com

Od 12 narodnih poslanika iz Niša čak troje nijednom nije izašlo za govornicu, a svega troje je onih koji su podnosili amandmane od početka skupštinskog saziva do kraja 2012. godine.

U prvih 7 meseci aktuelnog saziva Ivana Dinić i Slavoljub Vlajković iz SPS i Boško Ristić iz Demokratske stranke nijednom nisu govorili u Skupštini Srbije!

Aktivnošću tokom sednica Parlamenta ne mogu se pohvaliti ni Milorad Stošić iz PUPS, koji je govorio 2 puta, kao ni Dejan Rajčić iz Nove Srbije i doskorašnja poslanica LDP Sanja Jefić koji su se kolegama obratili samo jednom, pokazuju analize sajta "Otvoreni parlament".

Za reč se na zasedanjima Skupštine Srbije u trenutnom sazivu, do kraja 2012. godine, najčešće javljao poslanik DSS Milan Lapčević, čak 62 puta. Sledi ga Dušan Milisavljević iz DS koji je za govornicu tokom sednica izlazio 46 puta, dok je socijalista Zoran Radovanović govorio 24 puta.

Poslanici vladajuće SNS Momir Stojanović i Ljubica Mrdaković Todorović obraćali su Parlamentu 7, odnosno 5 puta. 

Branislav Jovanović iz URS, koji je spadao u najneaktivnije poslanike jer je od februara 2007. do decembra 2012. za govornicu izašao samo jednom, u poslednja 2 meseca Skupštini se obratio čak 3 puta - 2 puta decembra 2012, i jednom 12. februara ove godine.

Dragan Đorđević iz niškog Odbora za ljudska prava smatra da objavljivanje podataka o radu narodnih poslanika predstavlja vid pritiska na njih da bolje rade.

- Odlazak na posao i ubacivanje kartice za kvorum ne pokazuje da je neko aktivan. Neki poslanici nisu pokrenili nikakvu inicijativu, nikakav stav nisu imali ni po čemu i samo to pokazuje da nisu aktivni. Kada dođu izbori građani bi trebalo da pitaju "koliko ste nas koštali?" - kaže Đorđević.


Slična je situacija i kada je reč o broju podnetih amandmana. 

Prema podacima Otvorenog parlamenta najviše amandmana podneo je narodni poslanik Milan Lapčević (DSS), čak 47, međutim, usvojena su samo dva.

Ljubica Mrdaković Todorović (SNS) i Branislav Jovanović (URS) podneli su po jedan amandman, a Skupština je usvojila oba.

- Kada je reč o glasanju o Zakonima, narodni poslanici Dejan Rajčić, Ivana Dinić i Ljubica Mrdaković Todorović glasali su za sva 103 zakona koliko je i doneto od početka ovog Skupštinskog saziva do kraja 2012. godine - rekla je Marija Mirković, istraživač Otvorenog parlamenta.

Statistika pokazuje da narodni poslanici iz opozicije mnogo ređe glasaju za donošenje Zakona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    18:11 // 3. 3. 2013.

    Citam komentare o Milanu Lapcevicu,koga ne mogu nazvati gospodinom jer ni malo nisam odusevljen njegovim govorom,i njegovim zalaganjem za Nis,niti sam zadovoljan njegovon pricom kada izadje na govornicu jer ponekad svasta lupeta.S obzirom da dosta kontaktiram sa ljudima u Nisu,itekako dobro znam koliko se on "zalaze"za Nis...On se zalaze samo za sebe!!!...Od podnetih 40 i nesto amandmana,usvojena su samo 2,zar je tu njegova vrednost?!?...Bila bi vrednost da je bar pola od toga bilo usvojeno...Ne lazimo se ljudi,i ne zavaravajmo se laznim ljudima...

  • ZoranNis

    18:06 // 3. 3. 2013.

    Sto se tice gospodjice Ivane Dinic koja ni jednog trenutka ne zna gde se nasla,ali zato dobro zna zasto je gore,jer odlican "dzeparac" uzima za sebe,devojka nema pojma ni o cemu se govori u skupstini,a kamoli da se javi za rec,ili bilo sta drugo...Svi ovi komentari koji je podrzavaju,to su cisto od onih ljudi koji su njeni poznanici,i koji su joj bliski,a to itekako deluje providno,i sramno je za SPS,da takav poslanik predstavlja omladinu,na nacin na koji je predstavlja,a to je kada se nadje gore "boli me uvo za sve"...Ali ovo je Srbija i ovde se sve moze...Smesta je treba smeniti!!!

  • sale

    23:18 // 27. 2. 2013.

    Svaka pohvala za Milana Lapcevica! Poslanik koji se najvise bori za Nis i ceo jug Srbije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: