Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:12, 4. 7. 2014.

| Politika

LAF: Partijski direktori po svaku cenu

Autor:Predrag Blagojević, Grupa autoraIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište Niš
I trileri u niškom pozorištu

Reagujući nakon prvostepene presude Višeg suda, kojom je imenovanje Ivana Vukovića (SNS) za upravnika Narodnog pozorišta u Nišu proglašeno nezakonitim, iz Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) pozvali su gradske vlasti da dosledno sprovode zakone.

U svom saopštenju članovi LAF-a traže od svih organa, institucija i vladajućih partija u gradu da "maksimalno i konkretno doprinesu da se direktori javnih preduzeća i ustanova imenuju strogo po zakonu, a javni konkursi za njihov izbor ubuduće ne izvrgavaju ruglu".

- LAF smatra da bi prva prilika za ustanovljavanje takve prakse moglo biti raspisivanje novog javnog konkursa za izbor direktora niškog Narodnog pozorišta, koji će biti realizovan po zakonskim, a ne partijskim principima, i na kojem će biti izabran isključivo najbolji, a ne stranački kadar - kažu u LAF-u.

Ivan Vuković Ivan VukovićPodsetimo, Viši sud u Nišu je prošle nedelje zaključio da je Vukovićevim imenovanjem za upravnika teatra prekršen zakon jer nije ispunjavao uslove koje propisuje Statut. Tačnije, da nije imao 5 godina radnog iskustva sa završenim fakultetom.

Odbrana koju je u ime Grada Niša iznelo Pravobranilaštvo bazirala se na tome da je tužba, koju je podneo Vukovićev protivkandidat Miroljub Mika Jovanović, dostavljena prekasno.

Gradska vlast je novembra 2013. godine izabrala Vukovića za upravnika iako je čak i Ministarstvo rada zaključilo da on ne ispunjava uslove.

Vukovićevo imenovanje su članovi LAF-a ocenili kao "partijsko" i naveli da to nije usamljen slučaj, ne navodeći nijedan drugi primer za to.

- „Slučaj Vuković“ nije jedino imenovanje partijskih kadrova za rukovodeće funkcije u gradskoj upravi ili javnim preduzećima i ustanovama uprkos sumnji da ne ispunjavaju uslove konkursa, niti prvi javni konkurs na kojem se (partijski) „pobednik“ zna unapred - stoji u saopštenju.

Iz LAF-a su zaključili i da je "krajnje vreme da javna preduzeća i ustanove prestanu da budu partijski „feudi“, a javni konkursi samo provizorijumi koji omogućavaju da na njihovo čelo dođu konkretni stranački kadrovi". Zoran Perišić Zoran Perišić


"Šta je to moralna odgovornost"?

Dejan Jovanović, predsednik skupštinskog Odbora za imenovanja i visoki funkcioner SNS, koji je tada lično garantovao da je sve urađeno po zakonu, sada je odbio da odgovori da li će podneti ostavku ako ova presuda bude potvrđena.

- Kada bude pravosnažna presuda razmisliću o tome - rekao je Jovanović.

Da li će zahtevati moralnu odgovrnost onih koji su tvrdili da je prilikom izbora upravnika Narodnog pozorišta sve po zakonu, jasan odgovor nije dao ni gradonačelnik Zoran Perišić.

- Sledeći put, molim Vas, pripremite mi objašnjenje institucije moralne odgovornosti i na koji način se traži, pa ću Vam dati odgovor kako mogu da je potražim - rekao je Perišić.

Ivan Vuković se do sada nije javno oglašavao.

Ovi tekstovi nastali su kao deo projekta "Susteinable development of Investigative Journalism in South Serbia" koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vaspitac

    00:48 // 9. 7. 2014.

    kada je Perisic primio Jonica u SNS sve je trebalo da nam bude jasno.Pa u Nisu nema goreg lika od Jonica,ponizio je svakog Nisliju sa tim necovekom pa ga i dalje stiti.Valjda ce zajedno da zglajznu.

  • spajdermen

    18:57 // 6. 7. 2014.

    Tako je i u prosveti.Radi 5 do 6 godina,uclani se u stranku i odmah shvati da je ,,spreman,, da bude direktor u nekoj skoli,a kasnije eto neznanja,korupcije,lopovluka...

  • P. CVJETIČANIN

    15:29 // 5. 7. 2014.

    Šta se Nišlije sekiraju, ima Perišić podužu listu proverenih kadrova SNS, za Narodno pozorište: Gašević, Jonić, Neša Guska, Miki Iljadarka, Nađa, ........

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: