Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 30. 9. 2016.

| Politika

Lapčević upozorava: Niš će ostati bez značajnog novca iz republike

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
lapcevic
Lapčević traži dogovor sa Gradom; foto: JV arhiva

Oko 200 miliona dinara manje na godišnjem nivou će se slivati u gradsku iz republičke kase ukoliko tokom sledeće nedelje poslanici usvoje izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, upozorava Milan Lapčević, narodni poslanik DSS iz Niša.

Pare koje su, kako kaže Lapčević, mogle da budu utrošene za izgradnju lokalne infrastrukture, kanalizacije ili vodovoda ostaće u Beogradu, a Lapčević pita kako je moguće da gradovima i opštinama neko oduzima njihov novac.

Ako su to prihodi lokalne samouprave, sa kojim pravom ministarka treba da ubira sva sredstva, pa da ona deli po svom nahođenju i da procenjuje da li je nama nešto potrebno više ili manje. Valjda je to pravo građana i lokalnih samouprava da o tome odlučuju - priča Lapčević.

On pojašnjava da Vlada “otima novac lokalnim samoupravama” kako bi smanjila svoj budžetski deficit i zato poziva lokalne političare da zajednički preduzmu nešto povodom toga.

Kako kaže, rukovodstvu Grada je poslao pismo u kojem traži da se o oduzimanju novca razgovara i da se dogovore dalje koraci.

Neophodno je da rukovodstvo Grada okupi sve narodne poslanike iz Niša, možda i čitavog okruga, i da nam predoči koji su to konkretni negativni efekti koji će pogoditi Niš ovim izmenama zakona. Da nam daju prosto smernice kako mi da reagujemo i na koji način da diskutujemo u republičkom parlamentu, kako da glasamo - kaže Lapčević.

Bez obzira da li će na njegovo pismo neko odgovoriti ili ne, on je, kako kaže, pripremio amandamane i svakako će ih predložiti, ali dodaje da bi oko ovako bitne stvari trebalo delovati zajednički, bez obzira na stranačku pripadnost.

Podsetimo, Nacionalna koalicija za decentralizaciju je nedavno upozorila da će sa novim izmenama zakona, od ukupnog budžeta Srbije, lokalne samouprave dobijati svega desetak procenata.

I pored toga gradonačelnici Niša i Leskovca nisu u tome videli problem i ovakvu odluku nisu kritikovali, već su rekli da očekuju novac iz republičke kase preko drugih projekata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    21:08 // 30. 9. 2016.

    Srećom, tu je DSS da se kod Vučića, svog koalicionog partnera na lokalu, založi da tom lokalu ostavi malo više para. Da ne bude baš da su za sitne pare pravili dil, uklanjali sopstvenu predsednicu stranke i izneveravali svoje birače, koji su mislili da je glas za DSS - glas protiv Vučićeve katastrofalne vladavine.

  • blackburn

    20:42 // 30. 9. 2016.

    Zar Nis jos uvek postoji?Koprca se ovaj jadan narod,ko riba na suvom,a krilatica "Beograd=Srbija" odavno je sprovedena u delo!

  • Zlobnik

    15:58 // 30. 9. 2016.

    A , kad je Nis dobio lovu od republike?
    Znam da su samo uzimali od Nislija !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: