Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 28. 11. 2015.

| Politika

Leskovački funkcioneri "zaboravili" da prijave imovinu

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
Skupstina-Grada-Leskovca-Kosta-JV.JPG
Samo u martu i aprilu ove godine Agencija pokrenula postupak protiv 18 funkcionera; foto: JV

Više od 20 leskovačkih funkcionera navodno je zaboravilo da prijavi svoju imovinu, zbog čega im je Agencija za borbu protiv korupcije izrekla opomene, dok je gradonačelnika Gorana Cvetanovića kaznila sa 60.000 dinara jer nije obavestio Agenciju da je preuzeo tu funkciju.

Samo u martu i aprilu ove godine Agencija je pokrenula postupak protiv 18 gradskih funkcionera.

Odeljenje za kontrolu imovine i prihoda funkcionera objavilo je i spisak na kom se nalazi čitav vrh gradske vlasti - svi članovi leskovačkog Gradskog veća, zamenik i pomoćnici gradonačelnika, predsednik Skupštine grada i nekoliko načelnika uprava koji su zakasnili u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima po stupanju na funkciju.

Opomene su uručene zameniku gradonačelnika Draganu Jovanoviću, pomoćnicima gradonačelnika Zoranu i Jovanu Jankoviću i Milanu Milenkoviću, tadašnjem predsedniku Skupštine grada Živojinu Stefanoviću i njegovom zameniku Milunu Diniću, kao i sekretaru Skupštine Zoranu Vukašinoviću.

Svi tadašnji gradski većnici su takođe povredili Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i postupak je pokrenut i protiv Srećka Stamenkovića, Aleksandra Đurovića, Nenada Filipovića, Jasmine Ranđelović, Bratislava Zdravkovića, Jovane Tasić, Olivera Antanasijevića i Dragana Savića.

Opomenuto je i nekoliko načelnika gradskih uprava, među kojima su načelnica Društvenih delatnosti Suzana Stanković Ilić, Slodoban Milošević, načelnik Opštih poslova, načelnik Uprave za javne nabavke Zoran Novaković i tadašnji načelnik Uprave za inspekcijske poslove Bratislav Jović.


"Kaju se što su zaboravili"

Pomoćnik gradonačelnika Zoran Janković tvrdi da je “jednostavno prevideo” da izveštaj pošalje Agenciji.

Jednostavno sam zaboravio. U tom trenutku sam imao tešku operaciju srca. Nakon što je opomena stigla, detaljan izveštaj sam poslao Agenciji, tako da protiv mene nikada nije pokrenut prekršajni postupak - kaže Janković za "Južne vesti"

Sa druge strane načelnica Društvenih delatnosti Suzana Stanković Ilić tvrdi da nema šta da krije od imovine i da joj je “žao što je došlo do nenamernog previda", pravdajući se da je bila preopterećena obavezama.

Kada sam stupila na poverenu funkciju, zatekla sam mnogo nedovršenog posla u svom sektoru. Sa svojim timom sam se borila da sve završimo na vreme. Znala sam da moram da prijavim imovinu, ali od silnih obaveza sam to previdela. Gradonačelnik nas je kasnije upozorio i poslali smo izveštaje. Nemam šta da krijem - ističe Suzana Stanković Ilić.


"Gradonačelnik nije kriv, nisu ga obavestili"

Portparol gradonačelnika Leskovca Sanja Conić u izjavi za „Južne vesti” za skandal sa kršenjem zakona čitave gradske vlasti okrivljuje "nadležnu gradsku službu", ne precizirajući koju. 2 Goran Cvetanovic Platio 60.000 dinara kao kaznu; Goran Cvetanović; foto: JV

Došlo je do neadekvatnog obaveštavanja samih funkcionera u kom roku je trebalo to da urade. Tu je možda malo zakazala i nadležna Gradska služba - kaže Sanja Conić.

Ona tvrdi da je gradonačelnik Goran Cvetanović već platio te kazne, ali i da se gradonačelnik trudi da se takva stvar ne ponovi.

Svi su shvatili da su pogrešili. Sada se to radi na vreme, gradonačelnik ih stalno upozorava - ističe Conićeva.


Nemarne bile i demokrate

I bivšem narodnom poslaniku Živojinu Stankoviću (DS) dosuđeno je da plati kaznu od 60.000 dinara jer nije na vreme dostavio izveštaj o imovini i prihodima po stupanju na funkciju.

Mađutim, postupak je kasnije “obustavljen zbog zastarelosti”.

Među “nemarnima” su i Miodrag Janković, predsednik Osnovnog suda u Leskovcu, nekadašnji pomoćnik bivšeg gradonačelnika Leskovca Slobodana Kocića Milorad Mladenović, kao i bivša direktorka Leskovačkog kulturnog centraTamara Gojković.


Šta kaže Zakon?

Svaki funkcioner je obavezan da najkasnije 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja podnese Agenciji izveštaj o svojoj imovini i prihodima, odnosno pravu korišćenja stana za službene potrebe i o imovini i prihodima supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece, ukoliko žive u istom porodičnom domaćinstvu, na dan izbora, postavljenja ili imenovanja.

Ako po isteku roka ne dostavi Izveštaj, Agencija o tome obaveštava organ u kome funkcioner obavlja javnu funkciju. Izveštaj se podnosi i u roku od 30 dana od dana prestanka javne funkcije, prema stanju na dan prestanka javne funkcije.

Takođe, obavezu da Agenciju obavesti o novom funkcioneru ima i organ u kome funkcioner obavlja javnu funkciju ili koji je smenjen i to u roku od 7 dana od dana kada je došlo do kadrovske promene.

Pored ovih Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije propisuje još čitav niz obaveza za javne funkcionere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ;)

    19:37 // 28. 11. 2015.

    "...kaznila sa 60.000 dinara jer nije obavestio Agenciju da je preuzeo tu funkciju." http://www.gradleskovac.org/content/view/24/40/lang,serbian/ https://www.youtube.com/watch?v=xs-oeZCVDzk
    Službenici Agencije ne umeju da koriste javno dostupne podatke?Rade li oni išta kada se bave time da li su ih lokalni funkcioneri, ministri,poslanici,predsednik,premijer,sudije, tužioci obavestili o imenovanju

  • Vjuer

    17:20 // 28. 11. 2015.

    Koliko mi je poznato, neznanje zakona ne oslobađa krivice. Meni bi bilo dovoljno pola kafanskog ručka da popišem svoju imovinu, a onaj ko hoće sa smućka nešto malo mu je i ceo mandat.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: