Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:24, 22. 4. 2016.

| Politika

Nekada omladina sa plakata, danas javni službenici

Autor:Predrag Blagojević, Marija VučićIzvor:Južne vesti
SNS omladina
Nagrada za partijski angažman?

Iako u tom trenutku nisu radili u javnom sektoru, pojedini omladinci SNS koji su se u kampanji 2012. godine našli na predizbornom plakatu sa Zoranom Perišićem, nakon izbora su se zaposlili u državnoj službi, a neki čak i u kabinetu Gradonačelnika.

Dok je nekoliko osoba sa plakata "Pokrenimo Srbiju, pokrenimo Niš" nakon izbora nastavilo da radi privatno, veći deo njih je tokom 2012. i 2013. godine počeo da stiče prva radna iskustva u javnoj službi.

Petar Bojovic Za kratko vreme promenio dva državna poslaGradska vlast u Nišu je promenjena sredinom jula 2012, a Mija Petrović (treći s desna) je već novembra u kabinetu Gradonačelnika Zorana Perišića postao šef Kancelarije za mlade. Ipak, kako kaže, više nije tamo.

Nisam više na toj funkciji. Pre nekoliko dana sam podneo zahtev za raskid ugovora - kaže Petrović.

Na LinkdIn profilu Petra Bojovića (četvrti s desna) može se pročitati da je do 2012. godine radio kao profesor u Umetničkoj školi i bio vlasnik teretane, ali je od 2012. godine i on dobio posao u kabinetu Gradonačelnika. On je postao šef Kancelarije za proslavu Milanskog edikta.

Na toj funkciji je bio do kraja 2013. godine, kada je i Kancelarija prestala da postoji, a zatim je pod još nerazjašnjenim okolnostima prešao u Turističku organizaciju Niša, gde je zaposlen kao grafički dizajner.

Merlina Manojlović I Merlina Manojlović (šesta s desna) je, kako se može videti na njenom LinkdIn profilu, do 2012. godine radila kao promoterka i prodavala osiguranje u jednoj privatnoj osiguravajućoj kući, a 2012. godine je postala sekretarica u Perišićevom kabinetu.

U Gradskoj kući posao je našao i Miloš Mrakić (drugi s leva) za koga je novinarima "Južnih vesti" u Gradskoj­ upravi rečeno da se on 2012. godine zaposlio na određeno vreme kao portir. Na tom radnom mestu su često i novinari viđali na ulasku u kabinet Gradonačelnika.

­ Konkursom je 18. novembra 2013. primljen na poslovima fizičkog obezbeđenja. Od 18. novembra 2012. godine radi na poslovima evidencije opreme i održavanja vozila u IKT -­ kaže načelnik ove službe Aca Janković.

Ipak, šta je radio pre toga zasada nismo uspeli da saznamo jer su u ovoj službi novinarima zatražili da se obrate pisanim putem preko Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, što je i učinjeno.

I Sanja Cvetković (prva s leva) radi u Lokalnoj poreskoj administraciji pri Upravi za finansije. Ipak, kada se i kako zaposlila nismo uspeli da saznamo. Ona nije odgovarala na telefonske pozive i SMS poruke koje su joj slali novinari.

Prema nepotvrđenim informacijama do kojih su "Južne vesti" došle u niškom Vodovodu, u toj firmi je "u poslednje tri godine" došao i Nebojša Milosavljević (peti s desna).

Zvaničnu potvrdu informacije o njegovom zaposlenju novinari nisu uspeli da dobiju. Iz PR-službe tog preduzeća su odbili da govore o tome "bez pristanka zaposlenog”, pozivajući se na Zakon o državnim službenicima i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Identičan odgovor je stigao i iz kabineta Gradonačelnika. Šefica te službe Sanja Milijić je novinarima tražila da podatke o Miji Petroviću, Petru Bojoviću i Merlini Manojlović zatraže putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Ni sam Gradonačelnik Zoran Perišić nije želeo da razgovara sa novinarima. On nije odgovarao na telefonske pozive, niti SMS poruke, a ni pokušaji novinara da do njega dođu preko njegove PR službe nisu bili uspešni.


Šabić: Ne može se pozivati na privatnost kod zapošljavanja u javnom sektoru

Rodoljub Šabić "..radi o ličnosti, pojavi ili događaju od interesa za javnost"; Rodoljub Šabić, foto: MC.rsPoverenik za zaštitu podaka o ličnosti i informacije od javnog značaj Rodoljub Šabić pojašnjava da zakon zaista u jednom delu garantuje pravo na privatnost, ali da precizno definiše i izuzetke od tog pravila. Pritom, Šabić smatra da se u konkretnom slučaju radi upravo o izuzetku koji zakon definiše - "ako se radi o ličnosti, pojavi ili događaju od interesa za javnost".

Dakle, u smislu člana 2 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja podatak o tome da li neko i od kada radi u javnom preduzeću jeste informacija od javnog značaja, "nastala u radu ili u vezi sa radom organa vlasti", za razliku od nekih drugih ličnih podataka - npr. JMBG, adresa, broj računa i td. dostupna javnosti. A pojava kojom se u konkretnom slučaju bavite - takozvano stranačko zapošljavanje svakako jeste "pojava ili događaj od interesa za javnost" - kaže Šabić.

Shodno tome, zaključuje Šabić, stavljanje javnosti na raspolaganje traženog podatka bilo bi u skladu sa odredbama zakona i ne bi predstavljalo povredu privatnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MILOS

    02:19 // 26. 4. 2016.

    Sram vas bilo !!!!

  • Antibot

    01:13 // 24. 4. 2016.

    Hahaha, Pera bilder, te profesor, te sef izmisljene kancelarije, te graficki dizajner. Sve to ali na racun drzavnih obveznika tj. mene i vas, narooode moj. Ne znam sta mu dodje Perisic ali mora da mu je Petar Bojovic mnogo drag cim ga stalno postavlja na sigurna opstinska mesta. Ovakvi su nam preko glave. Ovo je prilika da se stvari dovedu u red a ne da diletanti kroje sudbinu.

  • MM

    17:52 // 23. 4. 2016.

    Ne treba generalizovati stvari. Verovatnoca je i da medju tim ljudima ima i obrazovanih i vrednih i radnih. Stavise, siguran sam u to. Bar je ovako bilo sa svim listama...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: