Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 26. 8. 2016.

| Politika

Opozicija bojkotuje izbore u Beloj Palanci, SNS jedini na listićima?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
izbori
Samo jedna opcija na listićima - SNS?; foto: Vanja Keser

Iako je do održavanja izbora u Beloj Palanci ostalo još dvadesetak dana, stranke i grupe građana okupljene oko demokratske opcije ne planiraju da predaju svoje liste, jer, kako kažu, SNS u Opštinskoj izbornoj komisiji ima više od polovine članova što je protivzakonito.

Tvrdnje premijera Srbije i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića od pre neki dan da će njegova politička opcija na izborima u Beloj Palanci ubedljivo pobediti, možda se i ostvare, jer postoji velika šansa da se na izbornim listićima nađe samo jedna opcija - lista Srpske napredne stranke.

Predsednik Privremenog organa koji upravlja Opštinom Goran Miljković kaže da je do današnjeg dana predata jedino lista SNS i da drugih nema, a izbori će se održati 18. septembra.

Lider lokalne Grupe građana “Mladost i snaga Bele Palanke” Zoran Mitić, kaže da opozicija, prema njegovim rečima, ne želi da učestvuje u neregularnoj izbornoj trci.

U Opštinskoj izbornoj komisiji su skoro svi članovi SNS, a po zakonu nijedna politička opcija ne sme da ima više od 50% članova u komisiji - kaže Mitić.

Mitić pojašnjava da je aktuelna Komisija ista kao i ona koja je formirana za aprilske izbore. Međutim, bitna promena je, kako kaže, što su svi članovi OIK-a koji su u aprilu bili članovi Socijaldemokratske stranke sada članovi SNS, pa uz članove Komisije koji su u SNS bili i u aprilu sada imaju protivzakonitu natpolovičnu većinu.

Naime, u aprilu u OIK-u je SDS imao 5, SPS 3, SNS 2 i Jedinstvena Srbija 1 člana. Prelaskom članova SDS u SNS, naprednjaci su dobili 7 od 11 članova, što je više od pola.

Miljković potvrđuje da sastav Opštinske izborne komisije nije menjan od aprila, ali i pored promena stranka koje su se desile u međuvremenu, on u sastavu komisije ne vidi nikakav prekršaj.

Opštinska izborna komisija je stara i uopšte nije menjana. Neki ljudi iz komisije su menjali stranku. Neki jesu, neki nisu. Tvrdnja da je neko član stranke… to je…hm... Mislim da je sve po zakonu i mislim da sve funkcioniše kako treba - kaže Miljković.

Socijaldemokratska stranka je OIK-u poslala zahtev za promenu članova koji su bili u ovoj stranci u aprilu, a koji su u međuvremenu prešli u SNS. Predložili su nove članove, ali kako kaže Mitić, OIK na to nije reagovao.

Totalno nefer izbori se vode u Beloj Palanci. Mi u tome ne želimo da učestvujemo. SNS ima većinu u Privremenom organu, kao i u Opštinskoj izbornoj komisiji. To je sve suprotno zakonu. Eto, neka osvoje i 100 % na izborima. Nije nama kao opoziciji stalo do pobede, samo želimo da živimo i radimo u jednoj uređenoj i normalnoj državi - zaključuje Mitić.

Podsetimo, Opština Bela Palanka je jedina lokalna samouprava u Srbiji u kojoj izborni proces u aprilu nije doveden do kraja. Izbori su zbog brojnih nepravilnosti poništeni, ali novi zbog odbijanja i neažurnosti Opštinske izborne komisije nikada nisu održani.

U međuvremenu je i aktuelnom rukovodstvu istekao mandat, pa je opština neko vreme bukvalno bila bez vlasti. Nakon toga je Vlada Srbije imenovala Privremeni organ i na njegovo čelo postavila donedavnog predsednika Opštine Gorana Miljkovića koji je u međuvremenu sa većinom članova SDS prešao u SNS.


"Reagovao" i Upravni sud

Upravni sud odgovorio je na žalbu jednog birača iz Bele Palanke koji je ukazao na niz nepravilnosti na rad Opštinske izborne komisije u Palanci, a među njima je i sastav OIK-a.

Iako je žalbu građanina usvojio, Upravni sud nije preduzeo nikakve mere, obrazlažući da je sam prigovor nedefinisan i da je i Opštinska izborna komisija načinila niz propusta u odgovoru građaninu.

Jedino je naloženo Komisiji u Palanci da u ponovljenom postupku otkloni nedostatke u odgovoru građaninu koji je podneo prigovor.

Miljković kaže da je to već učinjeno i da je građanin opet podneo prigovor i čeka se nova odluka OIK-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bi

    13:53 // 29. 8. 2016.

    Šta je sa SPS-om i "Dosta je bilo"?

  • OLOŠ iz Palanću

    09:15 // 27. 8. 2016.

    Ma bilo mi je sumnjivo sve kad je,onomad na konferenciji,u sred ekspozea o Prlainovicu, Vučko spominjao Palanku.Moji palančani su primer kako se treba boriti protiv diktature.Recept za opoziciju u Srbiji.

  • Gile

    21:36 // 26. 8. 2016.

    Lider lokalne Grupe građana “Mladost i snaga Bele Palanke” Zoran Mitić je pred penziju kao i njegov drug Sale koji je iza svega. Ako su oni mladost i snaga našeg grada onda ne čudi što su samo Miljkovci skupili glasove za listu.

    • Crvena Reka

      01:26 // 27. 8. 2016.

      I sta sad si ti pametan sa svojim tekstom.Videcu kad ovi pobede sta vas sve ceka.Nista bez demokrata,ZAPAMTI.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: