Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:41, 5. 1. 2016.

| Politika

Politička 2015: Svađe u vladajućoj koaliciji, sporazumi u opoziciji

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
sns-jedinstvo
I dalje raspušteni; foto: JV arhiva

Od kada je u martu raspušten, niški odbor Srpske napredne stranke još nije zvanično izabran. Pored turbulencija u SNS, ali i u SPS, 2015. godina je donela ponovno ujedinjenje opozicionih stranaka u Nišu.

Nišem će i u 2016. godini, makar do kraja aprila kada se očekuju lokalni izbori, upravljati funkcioneri okupljeni oko dve, trenutno, najjače stranke - Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

rankovic Ranković preuzeo Gradski odbor u nišu; foto: JV arhivaMeđutim, obe stranke su što, zbog svađa i nesuglasica, što zbog hapšenja funkcionera u 2015, uzdrmale svoje organizacije u Nišu, pa su sada povereništva - kao SNS ili sa v.d. predsednikom poput SPS-a.

Naprednjake je raspustio predsednik Izvršnog odbora stranke Radomir Nikolić zbog toga što, kako je rekao u martu 2015, “stranka nije mogla više da trpi njihove svađe”, a SPS je dobio v.d. predsednika nakon hapšenja dotadašnjeg predsednika Gradskog odbora Slavoljuba Vlajkovića.

Tako sada povereništvom SNS u Nišu upravlja nekadašnji član DS-a psihijatar Milan Stanojković, koji je formirao “prelazni” Gradski odbor, a SPS u Nišu vodi Žarko Ranković kojeg je lično imenovao predsednik stranke Ivica Dačić.


Naprednjaci ne miruju

sns-press Na čelu sa Perišićem tražili promene u Izvršnom odboru stranke; foto: JV arhivaIako su se sve pomenute turbulencije izdešavale u februaru, martu i aprilu 2015, funkcioneri pomenutih stranaka nisu mirovali i čini se, do danas nisu našli jednistvo. Tako je funkcioner SNS Darko Bulatović nakon odluke o raspušanju kritikovao Nikolića, a većina članstva na čelu sa smenjenim predsednikom Gradskog odbora Zoranom Perišićem tražila promene u Izvršnom odboru.

Sve je kulminiralo u junu 2015. kada je u Donjem Matejevcu, prema rečima očevidaca, došlo do tuče između različitih grupa iz SNS-a, dok je Momir Stojanović iz ove stranke tvrdio da je “samo bilo komešanja”.

Momir-Stojanovic Stojanović: Samo je bilo komešanja; foto: JV arhivaI pored svih dešavanja, u SNS-u i dalje ističu da su jedinstveni, ali je potpredsednik stranke Bratislav Gašić rekao u novembru da će unutarstranački izbori u Nišu biti održani tek nakon lokalnih.


Novaković ustalasao SPS

Pored hapšenja Vlajkovića, uhapšen je i visoki funkcioner SPS-a Igor Novaković koji je posle izlaska iz pritvora krenuo u online kampanju za gradonačelnika Niša, priznao da je zapošljavao po nalogu SNS i rekao Zoranu Perišiću, Miletu Iliću i nekim drugim funkcionerima “da mu ne prilaze”.

novakovic Novaković razdrmao vladajuću većinu; foto: JV arhivaTo se izgleda nije svidelo nekim njegovim partijskim drugovima koji su prvo tvrdili da nije ni član SPS, a onda je stigla i odluka Statutarne komisije na osnovu koje je smenjen sa mesta šefa Odborničke grupe SPS-PUPS-JS u niškom parlamentu.

Na kraju od njegove samokandidature su se ogradili i najviši funkcioneri SPS Branko Ružić i Milutin Mrkonjić.


vulin-i-co Vulin u Nišu formirao odbor sa proverenim imenima; foto: JV arhivaTurbulentno i kod “satelita” vladajuće većine

Niški odbor Pokreta socijalista, koalicionog partnera SNS, početkom godine ostao je bez dobrog dela članstva i osnivača Pokreta u Nišu koji su bili nezadovoljni radom stranke, a lider Aleksandar Vulin je nedugo zatim formirao novi odbor i za predsednika je izabran Rade Rajković.

borko-i-slavisa "Koalicija za Niš" prešla u "Levicu"; foto: JV arhivaDSS je i u Nišu okrenuo leđa naprednjacima, ali se zato brže-bolje formirao “Samostalni DSS”, kojem se priključila i Dušica Davidović iz “Koalicije za Niš” i koji sa 3 odbornice pruža zdušnu podršku vladajućoj većini u niškom parlamentu. Sa druge strane, pojedini članovi SNS prešli su u DSS.

I “Koalicija za Niš”, za koju je Perišić tvrdio da je deo većine, okrenula je ploču i integrisala se u “Levicu Srbije” Borka Stefanovića koji je izričit u nesaradnji sa SNS.


Značajni opozicioni sporazumi u Nišu

opozicija-2015 Opozicija se ujedinila; foto: JV arhiva

Niške opozicione stranke su posle 19 godina ponovo odlučile da se ujedine, pa su se tako okupili DS, SDS, Narodni pokret Srbije, Zajedno za Srbiju, Reformistička stranka, LDP i Sindikat “Sloga”.

Narodni pokret Srbije (NPS) početkom godine formirali su nekadašnje perjanice Ujedinjenih regiona Srbije, a među njima i Nišlija Branislav Jovanović.

Potpisivanje Opozicija i na državnom nivou kretala iz niša; foto: JV arhivaTokom godine u strankama koje su nastale iz Demokratske - SDS i Zajedno za Srbiju, Nišlije su zadužile bitne funkcije, pa je tako Dragoslav Ćirković izabran za predsednika Gradskog odbora SDS, a Boško Ristić za potpredsednika Zajedno za Srbiju.

Od početka godine međusobne sporazume na državnom nivou u Nišu su potpisali NPS i Zajedno za Srbiju, ali i NPS i Socijaldemokratska stranka.

U decembru su lideri SDS, NPS i LDP - Boris Tadić, Miroljub Aleksić i Čedomir Jovanović iz Niša i ostale opozicione stranke pozvali na ujedinjenje.

Bojan-Pajtic Pajtić miting u Nišu održao u septembru; foto: JV arhivaNa okupljanje je još u septembru sa velikog mitinga opozicije u Nišu pozvao i Bojan Pajtić, a na niškom Trgu kralja Milana je u aprilu govorio još jedan opozicioni lider - Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke.

Nove stranke i nove kancelarije u Nišu

radulovic-kanc-u-nisu Nove kancelarije Pokreta "Dosta je bilo"; foto: JV arhivaU 2015. godini kancelarije u Nišu otvorili su SDPS Rasima Ljajića, Pokret “Dosta je bilo” Saše Radulovića, Narodna seljačka stranka Marjana Rističevića i “Pokret za preokret” Janka Veselinovića.

Ljajić, koji je u koaliciji sa naprednjacima, prvo je uz pomoć “Niške priče” formirao je regionalni odbor, a onda i gradski. Njegovi odbornici postali su poznati zbog ukidanja “funkcionerskog dodatka”vraćanja para u državnu kasu.

Jovovic-levo Jovović (levo) pokrenuo "Pravdu"; foto: JV arhivaNiški advokat Ninoslav Jovović ponovo je pokrenuo svoj pokret “Pravda”, a još jedan mandat na čelu niškog odbora Ujedinjene seljačke stranke zadužio je Čedomir Zdravković.

Nova stranka u Nišu je dobila novo rukovodstvo sa predsednikom Ivanom Jovanovićem, a odmah je doneta odluka da se ne ide u koaliciju sa ujedinjenom opozicijom.

Promene, nakon dešavanja u samom vrhu stranke, pretrpelo je i povereništvo pokreta “Dveri” u Nišu, pa su tako na čelo ove političke opcije u Nišu došli novi ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    11:45 // 10. 1. 2016.

    Muka mi je...

  • baba Draginja sa šamiju iz Toplanu

    08:08 // 6. 1. 2016.

    ...tako jednom i Lepi Boris nemaše vremena za stranačke izbore, probi rok od dve godine jer su na listama morali da budu aktuelni politički funkcioneri.... I??????? SNS će kao odgovorna, napredna, domaćinska partija i ovde ostvariti velike U Š T E D E. Posle prolećnih izbora 2016. godine partijski izbori u organima stranke biće nepotrebni.Osim ako Ljubo Slavković sa Peštera ne nađe neko rešenje.

  • shaft

    20:46 // 5. 1. 2016.

    Papazjanija,buckuris,bitka i za mrvicu vlasti i privilegija,mala bara,mnogo krokodila,svako sa svakim i ni sa kim,opsti grabez,fakat se ne biraju sredstva...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: