Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:14, 3. 2. 2016.

| Politika

Različita pravila za vlast i opoziciju u Leskovcu

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
le-1.jpg
Za vlast je zamena članova dozvoljena i bez potpisa svih odbornika; foto: D.M.

Administrativni odbor leskovačke Skupštine odbio je da u utorak zameni člana Izborne komisije iz redova DS-a pod izgovorom da u zahtevu nisu dostavili potpise svih svojih odbornika, ali je zato, istog dana i bez sličnog dokumenta, zamenio članove te komisije iz redova SNS-a i Nove Srbije.

I dok je šefica Odborničke grupe DS-a Jelena Spirić tvrdila da SNS pokušava da kontroliše opoziciju u Leskovcu, predstavnici vlasti su je upozoravali da ne žele da krše Poslovnik Skupštine grada. 2 Potez vlasti Spirićeva ocenjuje kao bahatost; foto: D.M.

Vi ste zamenili 2 člana te komisije iz redova vladajućih stranaka bez problema, a nama ne dozvoljavate. Ovo je protokolarna tačka i to što radite je krajnje bahato - kazala je Jelena Spirić.

Demokrate su naime želele da zamene Zvonimira Ilića kao člana Izborne komisije ispred redova demokrata i u to telo “ubace” Zorana Đorića, ali je to odbijeno pod izgovorom da Spirićeva, kao šefica odborničke grupe, nije dostavila potpise svih 8 odbornika DS-a u lokalnom parlamentu.

Ona je, nakon ostavke svoje stranačke koleginice Mirjane Perišić koja će dalje u lokalnom parlamentu nastupati kao samostalni odbornik, uspela da skupi svega 3 od potrebnih 5 potpisa.


Za vlast pravila ne važe, a opozicija mora da ih poštuje?

Predsednik Skupštine grada Dušan Cvetković Lešnjak tvrdio je da Odbornička grupa DS nije usaglasila svoj status sa odredbama člana 32 stav 4 Poslovnika Skupštine grada i da nema pisanog zahteva Zvonimira Ilića da se povukao iz Gradske izborne komisije.

Veći deo odbornika DS-a čak i ne prisustvuje poodavno sednicama Skupštine grada, nema njihovih potpisa, a oni moraju da predlože člana Izborne komisije. Zvonimir Ilić mora sam da dostavi ovlašćenje o svom povlačenju ili da članovi odborničke grupe, svih osmoro, predlože njegovu zamenu - tvrdio je Lešnjak.

Sa druge strane, taj isti Administrativni odbor je pre zasedanja jučerašnjeg lokalnog parlamenta bez potpisa odbornika SNS-a i Nove Srbije, već samo šefova odborničkih grupa, odobrio promenu njihovih članova Izborne komisije.


3 Isti zahtevi, a različiti aršini; Klikni za uvećanje; foto: D.M.DS “propada” ili ga neko sabotira?

Primedbe demokrata izazvale su burnu reakciju odbornika opozicije, ali i onih iz vladajuće strukture, a u raspravu se uključio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je Spirićevoj poručio da je Administrativni odbor odlučivao samo na osnovu činjenica i “da niko nije kriv što se Demokratska stranka raspada”.

Cvetanović je tvrdio i da se unutar te političke opcije ne zna ko je šef, a ko je zamenik.

Rešite sami probleme koje imate. Mi uvažavamo sve odborničke grupe i svakome dajemo ono što mu po Zakonu pripada. Sve je kod vas naopako. I kada vidim da je neko toliko pun sebe i pun neznanja, jedino mogu da vam kažem da ni cenzus nećete da prođete dok god DS vode ljudi poput Vas - oštro je odgovorio Cvetanović.

Po Poslovniku, Odbornička grupa prilikom bilo kakve promene članova komisija ili odbora mora da dostavi zahtev sa potpisima većine svojih članova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: