Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:09, 14. 9. 2015.

| Politika

Razvojni plan grada uzburkao Leskovac

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
vece-leskovca.jpg
Većnici usvojili Program razvoja koji bi uskoro trebao da se nađe pred odbornicima; foto: JV

Leskovački većnici usvojili su Program razvoja grada sa akcionim planom od 2015. do 2020. godine, a opozicija tvrdi da je sve urađeno „na skandalozan način” i bez obećane javne rasprave.

Leskovac je punih 8 meseci pokušavao da usvoji jasan plan Strategije održivog razvoja za narednih 5 godina, a opozicija je optuživala lokalnu vlast da je nesposobna da sprovede bilo kakav ozbiljan plan održivog razvoja.

Kako je kazao Bojan Tojaga, direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj koja je samo koordinator ovog projekta, u izradi prvog dela strategije od 2010. do 2014, kao i u nacrtu za narednih 5 godina, učestvovale su 52 institucije, preko javnog sektora do nevladinih organizacija, koje su i kandidovale sve predloge i aktivno učestvovale u tome. 2 Tojaga tvrdi da se strategiji pristupa jako ozbiljno; foto: JV

Samo izrada jednog dokumenta traje od 7 do 8 meseci, a radi ga tim od po 20 ljudi, što govori o jako ozbiljnom pristupu strategiji - tvrdi Tojaga.

On je istakao da je održana i javna rasprava na kojoj su mogli da učestvuju svi građani Leskovca i daju svoje konkretne predloge i istaknu zamerke.

Svi programi razvoja se rade sa ekspertima. Nacrt je rađen uz kontrolu Stalne konferencije gradova i opština. Akcioni plan je urađen na 5, a strategija na 10 godina, s tim što je njihov savet bio da se radi parcijalno, na po 5 godina - objasnio je Tojaga.

3 Mitrović Dveri Leskovac Mitrović tvrdi da je usvajanje razvojnog plana skandalozno; foto: JVSa druge strane, lokalni lider Dveri u Leskovcu Predrag Mitrović ocenjuje da je usvajanje razvojnog programa grada za narednih 5 godina "skandalozno", budući da je, tvrdi, na javnoj raspravi u Skupštini grada, posle argumentovanih kritika, povučen do daljeg i vraćen na doradu.

Mitrović kaže da je tog 22. juna, uz prisustvo i svedočenje pedesetak prisutnih građana Leskovca na javnoj raspravi, konstatovano da će, nakon podnošenja izveštaja komisije ALER-a, javna rasprava ponovo biti organizovana i održana.

Kako je moguće da se Predlog Programa razvoja grada Leskovca, bez javne rasprave i znanja javnosti Leskovca na ovako perfidan način nađe na sednici Gradskog veća Leskovca i još bude usvojen? Ovakvom odlukom, ovakvim zaobilaženjem javnosti u odlučivanju o razvojnim projektima i informisanju o realizaciji istih, građani Leskovca su uskraćeni odgovora na mnoga pitanja: Zašto niko od nadležnih nije podneo izveštaj u vezi ostvarivanja strategije u prethodnih 5 godina - u periodu 2010-2015. godine? - pita Mitrović.

On kaže da je vlast preskočila istancu javne rasprave i namerno zaobišla obavezu da javnosti Leskovca da izveštaj o trošenju para građana Leskovca i države Srbije u prethodnih 5 godina.

Koliko je novca za realizaciju svih ovih ciljeva sadržanih u Strategiji obezbeđeno od građana Leskovca, dotacija iz Republičkog budžeta i donatora i kako je on trošen u proteklom periodu. Da li je prikupnjeni novac namenski trošen? – pita Mitrović.

Nejasno je, po njemu, i ko je odgovoran za nenamensko trošenje novca iz Gradske kase namenjenog realizaciji razvojnih ciljeva iz Strategije, kao i da li je iko procesuiran pred sudskim organima i kažnjen.

Kakve su stručne sposobnosti ljudi koji se bave pitanjima razvoja Leskovca? Zašto se u Savetu za razvoj grada Leskovca nalaze „stručnjaci“ sa brojnim aktuelnim krivičnim prijavama vezanim za privredne prestupe i zloupotrebe službenog položaja i kakva je njihova uloga u „razvoju“ Leskovca? - postavlja pitanja Mitrović.

Ipak, iako su gradski većnici Program razvoja grada sa akcionim planom od 2015. do 2020. godine usvojili u petak, on tek treba da se nađe pred odbornicima u Skupštini grada.

Prema Programu, razvoj grada će se narednih godina fokusirati na 5 strateških oblasti sa konkretnim ciljevima u urbanizaciji, privredi, društvenim delatnostima, zaštiti životne sredine i budžetu grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: