Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 11. 6. 2016.

| Politika

Slađan Mladenović novi predsednik Opštine Žitorađa

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
sladjan-mladenovic-novi-predsednik-opstine-zitoradja-foto-lj.m.-juzne-vesti.jpg
Mladenović je funkciju predsednika Opštine obavljao i u periodu od 2015. do februara 2016; foto: Lj.M.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine za novog predsednika Opštine izabran je Slađan Mladenović iz SNS-a dok će njegov zamenik biti Bojan Ilić iz SNP-a.

Mladenović je inače već bio prvi čovek Žitorađe u periodu od početka 2015. do kraja februara 2016. godine.

Odbornici su za predsednika Skupštine izabrali Miroljuba Zdravkovića iz SPS-a, dok će funkciju zamenika predsednika Skupštine obavljati naprednjak Zoran Stojković.

Novu lokalnu vlast u Žitorađi formirali su Srpska napredna stranka sa 11 i sa po 3 odbornika Socijalistička partija Srbije i Srpska narodna partija Nenada Popovića, pa vladajuća koalicija sada broji 17 od ukupno 31 odbornika Skupštine Žitorađe.

U opoziciji su ostali radikali koji su na poslednjim izborima osvojili 8 i sa po 2 odbornika Nova Srbija, Tadićev SDS i Demokratska stranka.


Deo opozicije podržao novu vlast

Sama konstituivna sednica je bila burna i neizvesna jer se bukvalno do poslednjeg dana nije znalo ko će napraviti većinu i formirati vlast. "Mrtvu trku“ su vodili tradicionalno jaki radikali u ovoj opštini sa jedne i naprednjaci sa druge strane, iako upućeni u politička dešavanja kažu da čak nije bila nemoguća ni koalicija te dve stranke.

2 Zgrada Opštine Žitorađa foto: Lj.M. južne vesti Iako su podržali izbor čelnih ljudi Opštine, SDS i DS ipak opozicija u Žitorađi; foto: Lj.M.Ipak, Mladenović je uspeo da okupi većinu sa socijalistima i SNP, a za izbor novog predsednika glasali su i odbornici SDS i DS, međutim oni neće biti deo vlasti.

Njihovi odbornici jesu glasali za naše predloge i kadrovska rešenja, ali nisu deo vlasti, niti su, kako se priča, pristupili odborničkom klubu SNS. Trudiću se da poboljšam rad lokalne samouprave i biću predsednik svih stanovnika opštine Žitorađa, bez obzira na stranačku pripadnost – rekao je Mladenović.

Inače, opština Žitorađa je po mnogome specifična od svih opština Topličkog okruga, a pažnju javnosti je prethodnih godina privlačila po čestim smenama lokalne većine, ali i formiranjem “neprirodnih” koalicija u kojima je, kako bi došla na vlast, bukvalno svaka stranka mogla sa svakom da pravi koaliciju, poput koalicija SRS – DS ili SRS – SNS.


Naprednjaci vladaju celom Toplicom

Opština Žitorađa je poslednja u Topličkom okrugu koja je nakon aprilskih lokalnih izbora konstituisala lokalnu vlast.

U Prokuplju je za predsednika Opštine izabran Aleksandar Simonović, sada već bivši direktor JKP "Hammeum“. Njegov zamenik je bivši predsednik Opštine Miroljub Paunović, a predsednik Skupštine Dejan Lazić. SNS u ovom gradu ima 31 odbornika, od 55 koliko ukupno broji lokalna Skupština.

U Kuršumliji je poverenje da vodi lokalnu vlast dobio Radoljub Vidić koji je i ranije bio predsednik ove Opštine, dok je u Blacu na mesto prvog čoveka Opštine došao bivši narodni poslanik SNS Zoran Jozić.

U Kuršumliji, od 25 odbornika, 14 imaju naprednjaci, dok im je u Blacu pripalo 15 od ukupno 25 mandata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    18:57 // 11. 6. 2016.

    ОвАј право од испред задругу пОстаде преЦЕдник!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: