Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 14. 1. 2013.

| Politika

Šta će biti sa spomenikom u Preševu?

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Spomenik.JPG

Spomenik veteranima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, koji je postavljen ispred zgrade opštine u Preševu i dalje je u središtu pažnje državnih organa, političara i diplomata.

Iako je bilo očekivano da će odluka o uklanjanju spomenika biti doneta na subotnjoj sednici albanskih odbornika iz ove tri opštine, ipak je sve ostalo nerešeno.

Skupština albanskih odbornika Bujanovca, Preševa i Medveđe usvojila je nakon višečasovnog zasedanja političku deklaraciju kojom osuđuje "jezik pretnji i mržnje" zvaničnika Srbije i suprostavlja se svakom nasilnom obliku uklanjanja nacionalnih simbola, uključujući i spomenik u Preševu.

Ragmi Mustafa predsednik Opštine Preševo rekao je da razgovora o premeštanju spomenika nije bilo.

Sa druge strane šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković kaže da je želeo da prisustvuje sednici, ali da nije dobio poziv.

- Zato neću da komentarišem sastanak albanskih odbornika, nego ću podsetiti da treba da se držimo dogovora koji je postignut na sastanku koji je održan u četvrtak u kancelariji OEBS-a u Bujanovcu, a koji, pored ostalog, uključuje i mogući nastavak dijaloga – kaže Stanković.

Predstavnici Albanaca u Preševu doneli su odluku da se spomenik "legalizuje" i smatraju da nema mesta razgovorima o premeštanju, a Ragmi Mustafa kaže da će ukoliko država nasilno ukloni spomenik on podneti ostavku.

O spomeniku u Preševu u nedelju je, prilikom posete vojnim bazama “Jug” i “Dobrosin” u Kopnenoj zoni bezbednosti, govorio i ministar odbrane i prvi podpredsedni Vlade Aleksandar Vučić koji je najavio  da će država ukloniti spomenik.

Vučić nije želeo da kaže kada će spomenik biti uklonjen, ali je rekao da "niko ne može da omalovažava Srbiju, da se ponaša protivpravno, a da za to zaštitu pronalazi u pripadnosti drugoj etničkoj zajednici ili internacionalizaciji problema".


Šta je Skupšina albanskih odbornika Bujanovca, Preševa i Medveđe?

U pitanju je najveće je političko telo na albanskoj političkoj sceni, koje nije izvršnog, već konultativnog karaktera.

Čine ga 74 izabrana predstavnika građana.

Od formiranja do danas Skupština Albanaca odbornika Bujanovca, Preševa i Medveđe zasedala je ukupno 7 puta, uključujući subotnju sednicu, i nakon svakog zasedanja donela je deklaracije koje predstavlju jednoglasni stav koji se po pravilu upućuje na adrese svih značajnih međunarodnih institucija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maki

    01:50 // 19. 1. 2013.

    To se tako radi.polako ali sigurno se sire kao epidemija i na brutalan nacin nam otimaju zemlju i smeju nam se u lice. Nasim drzavnicima je preca evropa od naroda i nase svete zemlje, a ta evropa dokle nas dotera .....

  • Djoka Paracinac

    15:51 // 14. 1. 2013.

    Ha, ha .... isto se desavalo i sa Kosovom pa se vidi dokle se stiglo!
    Pada ce kisa ili sneg pa ce rusenje da se otkaze zbog nevremena.... onda prodje malo vremena i kao sto se desilo sa granicnim prelazima sa Kosovom, mnogo buke nikakve vajde.
    Citajte rezoluciju o Kosovu, valjda znate sva slova, pa ce vam se kazati resenje i za Bujanovac....!

  • Princeza

    14:19 // 14. 1. 2013.

    Sta ce biti sa spomenikom? Zapalice ga! :) Ukloniti ga pod hitno, da ne kazem srusiti! Stoji tamo kao provokacija i prkos svemu sto cini Srbiju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: