Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:16, 3. 1. 2015.

| Politika

U 2014. godini u Nišu “pukla” koalicija

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
perisic i ilic
Socijalisti i naprednjaci "izbacili" URS i potražili nove partnere; Foto: rts.rs

Političku godinu u Nišu svakako je obeležilo “izbacivanje” Ujedinjenih regiona Srbije iz vladajuće većine, a nekada “prvaci” niškog Odbora Demokratske stranke promenili su stranačke boje.

potpis Ovako je bilo 11. jula 2012. godine; Foto: Arhiva JVOno što se spekulisalo posle parlamentarnih izbora održanih u martu, na lokalu je ozvaničeno tek u avgustu - lider niškog SNS Zoran Perišić i prvi čovek URS Branislav Jovanović priznali su javno da više ne sarađuju.

Koalicioni dogovor koji je potpisan između SNS, URS i SPS nakon majskih izbora 2012. godine nije raskinut, ali URS više nije u vlasti.

Ovakav rasplet izazvao je brojna preletanja iz Ujedinjenih regiona Srbije u Srpsku naprednu stranku, pa je tako nekada Dinkićeva stranka ostala bez odborničkih grupa u Opštinama Pantelej i Medijana.

bane Jovanović ostao sam; Foto: Arhiva JVVladajuća većina je i pored preletanja brže-bolje potražila podršku u lokalnom parlamentu pa je tako deo SNS-a postala Niška regija, a podršku ovoj stranci zaobilaznim putem pružila je i Niška priča.

Dok je Niška priča zvanično podržala koalicionog partnera SNS, Socijaldemokratsku partiju Rasima Ljajića pre izbora i dobila mesto potredsednika ove stranke, Niška regija se fuzionisala sa naprednjacima nakon parlamentarnih izbora i ubedljive pobede SNS-a.

niska prica Niška priča postaje deo vladajuće većine potpisivanjem sporazuma sa SDPS; Foto: Arhiva JVNa kraju godine, kako stoje stvari, ni sami odbornici niške Skupštine nisu znali da li su opozicija ili većina. Za skupštinskom govornicom jedino članovi DS, SDS i URS nastupaju kao prava opozicija, dok odbornici Koalicije za Niš i Niške priče, sudeći prema njihovim izlaganjima i skupštinskom glasanju, nisu pravi kritičari vlasti.

Da su političke organizacije formirane u Nišu deo vlasti potvrdio je prvi čovek SNS i gradonačelnik Niša Zoran Perišić.


Najviši partijski funkcioneri posetili Niš

vucic Vučić u niškoj hali "Čair"; Foto: Vanja KeserParlamentarni izbori održani u martu bili su odlična prilika za sve lidere stranaka da konačno dođu u Niš. Pa su se tako Nišlijama redom od polovine februara, pa sve do izbora 16. marta obraćali Aleksandar Vučić, Dragan Đilas i Zoran Živković, Čedomir Jovanović, Mlađan Dinkić, Boris Tadić, Boško Obradović i Ivica Dačić.

Rezultati izbora su svima poznati i nakon njih su sa političke scene skrajnuti LDP, DSS i URS koji je pretrpeo i najveće promene. Dinkić je napustio stranku, a Verica Kalanović uz podršku brojnih funkcionera među kojima je i Branislav Jovanović započela je u junu formiranje Narodne stranke.

lapcevic Lapčević napredovao nakon odlaska Koštunice; Foto: Arhiva JVVojislav Koštunica je napustio DSS, a niški odbor, iako je pre izbora dobio “pojačanje” u vidu profesora Dragiše Bojovića, takođe je pretrpeo promene. Donedavni lider DSS u Nišu Milan Lapčević postao je potpredsednik stranke, dok je njegovo mesto do izbora preuzeo advokat Goran Đorđević.


DS bio svoje bitke

simonovic Simonović sa saradnicima napušta DS; Foto: Arhiva JVNiški odbor Demokratske stranke tek je krajem godine, čini se, stabilizovao svoje redove. Osipanje je počelo u 2013. a početkom 2014. niški DS napustili su Miloš Simonović sa najbližim saradnicima, Dragoslav Ćirković, ali i Aleksandar Aca Mitić.

Većina njih se pridružila Borisu Tadiću - prvo u Novoj demokratskoj, a sada u Socijaldemokratskoj stranci.

slika Stanković novi v.d. predsednika niškog DS-a; Foto: FacebookU junu je niški odbor dobio novo rukovodstvo na čelu sa v.d. predsednikom Miodragom Stankovićem. Od starih snaga ostali su Miodrag Radović, Vladimir Domazet i Dušan Milisavljević koji otvoreno govori da niškom DS-u trebaju bolji ljudi.

Nakon unutarstranačkih izbora smenjen je i Dragan Đilas, a njegovo predsedničko mesto preuzeo je Bojan Pajtić koji je posetio Niš krajem godine.


Nove stranke i pokreti

nova Nova stranka tražila smene i ostavkeJedan od najoštrijih kritičara rada lokalne vlasti je gradski odbor Nove stranke Zorana Živkovića. Predstavnici ove političke organizacije su u 2014. godini čak dva puta tražili smenu aktuelnog gradonačelnika Niša Zorana Perišića, smene direktora pojedinih preduzeća, a njihov poslanik u republičkom parlamentu Vladimir Pavićević je zatražio ostavku premijera Aleksandra Vučića baš u Nišu.

Na kraju godine hteli su da organizuju i doček Nove godine, ali, kako su rekli, nesaradnja gradonačelnika ih je sprečila u tome.

radulovic Radulović poveo nov politički pokret zasnovan na neoliberalizmu; Foto: Arhiva JVSudeći prema rezultatima jedno od najprijatnijih iznenađenja parlamentarnih izbora, uz Pokret “Dveri”, bio je bivši ministar privrede Saša Radulović koji je formirao svoj Pokret “Dosta je bilo”. Kampanju je sproveo na trgovima, govorio je i u Nišu, gde je kasnije i formirao odbor, a krajem godine je držao i tribinu o odluci Vlade Srbije da smanji plate i penzije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • beli

    11:35 // 8. 1. 2015.

    Pukla koalicija?Ne radujmo se narode to su NEUNISTIVI.Stalno brinu za svoje dzepove,fotelje i privilegije zato su uvek zajedno.U ovom ili onom fazonu.Ako odu sa vlasti dan zalosi,izvrsice samoubistvo.

  • Čiča

    23:46 // 5. 1. 2015.

    Rekli su da će posle pristupanja Niške regije SNS-u ta stranka biti ugašena. Ja mislim da će SNS biti ugašen jer je primio članove Niške regije u svoje redove.

  • cula

    12:39 // 4. 1. 2015.

    kada ce lokalni izbori da nas ne jasu ovi vise nego neko drugi?

    • pravo rece

      22:08 // 5. 1. 2015.

      Iselio sam se ja na vreme u inostranstvo,
      ali mogu da primetim da ste drage moje Nislije ko omadjijani,ne umete bre prave da
      izaberete,sve sidje Kurta da uzjase Murta!
      Zalim zbog toga,ali...

    • Branko Aleksić

      17:35 // 6. 1. 2015.

      Svaki narod (uglavnom) ima vlast kakvu zaslužuje.
      Kad se organizuju 100 nemaca da nešto rade, oni izaberu najboljeg za lidera.
      Kad tri srbina treba da se organizuju, redovno puste najgoreg da ih vodi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: