Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 3. 5. 2016.

| Politika

U celoj Toplici vlast SNS-a nesigurna jedino u Žitorađi

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
490x370-35289167-8a86-44b8-b654-551b36ad4145.jpg
Naprednjačka vlast nesigurna jedino u Žitorađi; Ilustracija; foto: Vanja Keser

U 3 od 4 opštine Topličkog okruga, Prokuplju, Blacu i Kuršumliji SNS će sasvim sigurno sa apsolutnom većinom nakon izbora nastaviti da rukovodi lokalnim samoupravama, dok je koalicija SNS - SRS - SDS u Žitorađi još neizvesna.

Koalicija naprednjaka, radikala i Tadićevog SDS-a u toj opštini formirana je uoči izbora održanih 24. aprila, nakon kojih SNS sada, od ukupno 31 odborničkog mesta,  ima 11, a SRS 8 mandata.

Koalicija SDS - DS osvojila je 4, SPS i SNP po 3 i Nova Srbija 2 mandata.

Iako je za većinu potrebno 16 mandata, niko od zvaničnika još ne želi da se oglašava povodom formiranja većine.

Zasada „igru“ vode radikali koji tradicionalno imaju jako uporište u ovoj opštini, pa je gotovo sigurno da će i u narednom periodu biti deo vlasti, samo je pitanje sa kim će formirati većinu.

Saznajemo i da pregovaraju sa svima i da nije nemoguća opcija u kojoj bi pobeda naprednjaka u ovoj opštini bila „pirova“ jer, nakon izbora, mogu preći u opoziciju.

Kako su u ovoj opštini i ranije sklapane „neprirodne“ koalicije i u kojoj je svako sa svakim mogao da pravi većinu, poput SRS – DS, SNS – SRS, NS – SPS, nije isključeno da se i nakon ovih izbora formira većina koja će biti sušta suprotnost republičkoj vlasti.


Apsolutna vlast naprednjaka

U ostalim topličkim opštinama, Prokuplju, Blacu i Kuršumliji, naprednjaci su osvojili dovoljan broj mandata da sami mogu da formiraju većinu. Ipak, lokalni funkcioneri još ne žele da se javno oglašavaju o bilo kakvim mogućim koalicijama.

U Prokuplju kažu da žele da imaju apsolutni koncezus u parlamentu i da će, i pored osvojenih 30 od ukupno 55 mandata, napraviti koaliciju sa drugim strankama, a najbliži im je SPS sa kojim su i do sada bili u vlasti, mada nije isključeno da će još neka stranka ući u lokalnu vlast.

I u Blacu, od ukupno 25 mandata, 15 su osvojili naprednjaci i oni će sasvim izvesno nastaviti da rukovode opštinom i nadalje. Pitanje je samo hoće li ući u koaliciju sa nekom od stranaka koje su prešle cenzus, a nezvanično saznajemo da je većini najbliža koalicija SDS – LDP sa 3 osvojena mandata.

I u Kuršumliji su naprednjaci sa 14 mandata osvojili apsolutnu većinu i mogu sami da formiraju vlast, jer u skupštinskim klupama sedi 25 odbornika.

Iako ni u ovoj opštini ne žele zvanično da komentarišu eventualne koalicije, velika verovatnoća da će dosadašnju funkciju predsednika Opštine nastaviti da obavlja Rodoljub Vidić, a najbliži eventualnoj saradnji sa naprednjacima je koalicija SPS – JS sa 3 osvojena mandata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mustafa Kajgani

    22:43 // 3. 5. 2016.

    Kad postaste toliko subjektivni i probotovski usmereni pre izbora niste?! Ja bih "objektivno" stavio naslov "zacementirana okupacija u toplickom okrugu,Zitoradja tracak nade".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: