Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:36, 21. 7. 2016.

| Politika

Uvedene privremene mere u Beloj Palanci, SNS vodi Opštinu

Autor:Blagojevic PredragIzvor:Južne vesti
Bela Palanka
Uskoro novi izbori; Foto: Arhiva JV

Tri meseca nakon neuspelih lokalnih izbora u Beloj Palanci, Vlada Srbije je imenovala petočlano privremeno telo koje će upravljati Opštinom do novih izbora. Svih 5 članova je iz opozicione SNS.

Ipak, iako su na poslednjim izborima, iz maja 2012. godine, osvojili svega 3 od 29 odbornika i bili opozicija, u takozvanom Privremenom organu ta partija će imati svih 5 članova.

Na čelu tela čiji je, između ostalog, zadatak da raspiše i sprovede nove izbore, je dosadašnji predsednik Opštine Goran Miljković, koji se u SNS učlanio nedavno. Pored njega su tu i predsednik lokalnog SNS Aleksandar Simić, Slaviša Veljković i Marija Bojković i donedavni lider Jedinstvene Srbije Aleksandar Pejčić koji je u međuvremenu, kako nezvanično saznajemo, prešao u SNS.

U tome što privremeni organ praktično vodi partija koja je do sada bila u opoziciji, lokalni lider SNS Aleksandar Simić ne vidi kao problem.

Privremeni organ u ovom slučaju nije imenovan zbog raspuštanja Skupštine Opštine, već zato što nisu sprovedeni izbori. U toj situaciji Ministarstvo samo odlučuje o tome ko će biti u tom telu - kaže Simić.

Iako je Vlada imenovala privremeni organ još 15. jula, to telo još nije preuzelo zadatak. Simić kaže da se čekalo da odluka bude objavljena u Službenom glasniku, pa da će u narednih dan-dva biti obavljena i ta formalnost.

Podsetimo, nakon brojnih nepravilnosti tokom samih izbora 24. aprila, ali i pre i posle toga, Upravni sud je početkom maja poništio izbore u celoj opštini.

Nakon toga vladajuća koalicija u Beloj Palanci nije sprovela nove izbore u zakonom propisanom roku, pa je uvođenje privremenih mera bila jedina opcija.

Inače, poslednji validni izbori su u Beloj Palanci sprovedeni maja 2012. godine. Tada su po 12 odbornika dobili DS i koalicija okupljena oko SPS, 3 je osvojila SNS, a 2 Grupa građana "Za Belu Palanku".

Nakon izbora su skupštinsku većinu formirali DS, grupa građana i Aleksandar Pejčić iz Jedinstvene Srbije, koji prethodno odvojio od liste SPS. Tada su u opoziciji ostali SPS i SNS.

U međuvremenu je, pred predsedničke i parlamentarne izbore februara 2014. godine ceo odbor DS prešao u tek formiranu Socijaldemokratsku stranku (SDS) Borisa Tadića.

Stvari su se dodatno iskomplikovale nakon ovogodišnjih izbora koji su ubrzo poništeni, kada je početkom juna ceo opštinski odbor SDS, na čelu sa Goranom Miljkovićem, prešao u SNS.


Rokovi?

Zakon propisuje da privremeni organ ima 30 dana da raspiše nove izbore, koji moraju da budu održani za najmanje 45 a najviše za 60 dana.

Nakon proglašenja izbornih rezultata rok da se konstituiše Skupština opštine je 60 dana, a zatim teče rok od 30 dana za izbor predsednika Opštine.


Ko bi trebalo da bude u Privremenom organu?

Zakon o lokalnoj samoupravi ni na koji način ne definiše kriterijume za izbor privremenog organa, tela koje upravlja bi trebalo da raspiše i sprovede nove izbore.

Definisano je, mada i to veoma uopšteno, da to telo "obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave".

Đorđe Vuković iz CeSID-a pojašnjava da je reč o nekoj vrsti protokola koja je u isključivoj nadležnosti Ministarstva za lokalnu samoupravu, odnosno diskreciono pravo ministra.

U tom tehničkom mandatu privremeni organ bi trebalo da radi u ime Ministarstva i u dogovoru sa njim. Zato je i ministru dato pravo da sam odlučuje ko će u njemu biti.

Vuković kaže da je to je praksa koju je "uspostavio DSS, obilato koristio DS, a samo nastavio SNS".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    09:35 // 22. 7. 2016.

    E Palmo,ode tvoja vedeta Pejčić u sns

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: