Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:03, 4. 9. 2016.

| Politika

Zvanično: Opozicija bojkotuje izbore u Beloj Palanci

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Opština Bela Palanka
Izbori u senci bojkota opozicije; Foto: arhiva JV

Optužujući SNS za opstrukciju, najveće opozicione partije su večeras saopštile da će bojkotovati predstojeće lokalne izbore u Beloj Palanci. Iz SNS odbacuju optužbe i tvrde da opozicija nije ni uspela da sakupi potrebne potpise za kandidaturu.

Puna dva dana nakon što je istekao rok za predaju izbornih lista, u zajedničkom saopštenju Demokratske stranke (DS), Socijaldemokratske stranke (SDS) i Liberalnodemokratske partije (LDP) je potvrđena njihova ranija najava i objavljeno da će bojkotovati lokalne izbore u toj zakazane za 18. septembar.

Lideri opozicije su taksativno naveli razloge za bojkot, a kao najveći problem vide to što SNS ima čak 8 od ukupno 11 članova Opštinske izborne komisije (OIK), dok zakon zabranjuje da jedna partija ima više od polovine članova u tom telu.

Problem je, zapravo, u tome što nove izbore sprovodi stara izborna komisija u kojoj i dalje sede nekadašnji članovi SDS koji su u međuvremenu kolektivno prešli u SNS. Tako naprednjaci, koji su na izborima 2012. osvojili samo 3 od 29 odbornika, u sadašnjoj izbornoj komisiji vode glavnu reč.

Pritom, nakon neuspelih aprilskih izbora je Vlada Srbije uvela privremene mere u toj opštini i u takozvani "privremeni organ", postavila samo članove SNS.

SDS, koji ima pravo na 5 od 11 članova je tražio od Privremenog organa da se izborna komisija usaglasi sa Zakonom i predložio svojih petoro ljudi. Ali zahtev je ignorisan - tvrde u opoziciji.

Opozicija tvrdi i da je izborna komisija radila tajno, odnosno da svoje odluke nije nigde javno objavljivala - ni na sajtu, niti na oglasnoj tabli u Opštini.

Pošto nemamo svoje predstavnike u izbornoj komisiji, za sve što ne valjda moramo da tužimo. A kako da tužimo ako izborna komisija ne objavljuje svoje odluke, pa mi propustimo rokove za tužbe jer nismo ni znali da su odluke donete - kažu u opoziciji.

Lideri opozicije su ljuti i na novu ministarku za lokalnu samoupravu Anu Brnabić koja je krajem prošle nedelje bila u Beloj Palanci, ali nije reagovala na pritužbe opozicije.

Podsetimo, Opština Bela Palanka je jedina lokalna samouprava u Srbiji u kojoj izborni proces u aprilu nije doveden do kraja. Izbori su zbog brojnih nepravilnosti poništeni, ali novi zbog odbijanja i neažurnosti Opštinske izborne komisije nikada nisu održani.

U međuvremenu je i aktuelnom rukovodstvu istekao mandat, pa je opština neko vreme bukvalno bila bez vlasti. Nakon toga je Vlada Srbije imenovala Privremeni organ i na njegovo čelo postavila donedavnog predsednika Opštine Gorana Miljkovića koji je u međuvremenu sa većinom članova SDS prešao u SNS.


OIK i dalje krije podatke

Odgovarajući na optužbe opozicije da je Opštinska izborna komisija radila tajno, da svoje odluke nije nigde objavljivala, predsednik tog tela Zoran Đurić tvrdi da to nije tačno.

Objavljivali smo odluke u Službenom listu Niša - kaže Đurić.

Na zaključak novinara da je tamo objavljena samo odluka o raspisivanju izbora i ništa više, pa ni informacija o predatim izbornim listama, Đurić je odgovorio da je sve objavljivano na sajtu Opštine.

Ipak, na novinari na sajtu Opštine nisu te informacije uspeli da pronađu.

Inače, kako su "Južne vesti" već pisale, i pred aprilske izbore je Opštinska izborna komisija u Beloj Palanci krila svoj rad.


SNS: Bojkotom prikrivaju neuspeh

Rok za predaju izbornih lista je istekao u petak u ponoć. Do tada je, kažu u izbornoj komisiji, stiglo 6 prijava: SNS, radikali, SPS i PUPS, kao i dve grupe građana.

I dok opozicija tvrdi da bojkotuje izbore zbog onašanja SNS, naprednjaci odbacuju optužbe i tvrde da opozicija bojkotom prikriva izborni neuspeh.

Ne da bojkotuju, nego nisu uspeli ni da sakupe potpise da predaju izborne liste - kaže predsednik SNS Goran Miljković.

Inače, Goran Miljković je bio dugogodišnji lider Demokratske stranke u Beloj Palanci i nakon izbora 2012. godine je izabran za predsednika Opštine. Nakon što se Tadić odvojio od DS, Miljković se pridružio novoformiranoj Socijaldemokratskoj partiji i sa njom učestvovao na izborima aprila 2016. godine. 

Međutim, nakon što su ti izbori u Beloj Palanci poništeni, Miljković je sa kompletnim Opštinskim odborom SDS preleteo među naprednjake, čiji je sada lokalni lider.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • niki

    14:45 // 14. 9. 2016.

    Komentatori koji nisu iz Palanke govore o nekim svojim problemima, ovde je cinjenica da su svi prethodni bili u vlasti i ostavili ruzan trag iza sebe pa je ovo sto se desava samo cist pragmatizam, zato komentarisite svoje varosi i okanite se Palanke da pokusamo konacno da se maknemo s dna Srbije. Inat nama malima donosi samo stetu a od tapsanja po ramenu tzv dusebriznika odavno imamo bolne rane!

  • Ovca (opismenjena)

    13:47 // 12. 9. 2016.

    Kada vidim šta sve SRBI dozvoljavaju da im rade njihovi pastiri tešim se, puno, puno mi to pomaže, tešim se njihovom sudbinom koja je teža i od moje jer višestruko duže traje.Dabome.

  • Ovca za šišanje

    18:58 // 5. 9. 2016.

    Срби, "људи", јел' вам убаво?! Гори сте и од оваца, беее, беее, беее...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: