Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Prokuplje

  • grad Prokuplje

    Zavetnici postaju deo lokalne vlasti u Prokuplju

    Na današnjoj sednici Skupštine Prokuplja stranka Zavetnici, koja ima tri odbornika, ući će u koaliciju sa vladajućom Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije. Takvu odluku je potvrdio i Marko Ristić, jedan od odbornika Zavetnika, kome će ovo biti poslednja sednica Skupštine u ovom sazivu jer je juče podneo ostavku i danas će ga zameniti novi odbornik sa te liste.

    (6) detaljnije
  • ljiljana krasic

    49-godišnja Nišlijka najbolja u Srbiji u planinskom trčanju, kaže godine nisu prepreka kad postoji volja

    Članica niškog Planinarskog kluba "Mosor" Ljiljana Krasić uspeva da i u 49. godini bude najbolja u planinarskom trčanju u Srbiji - u 2023. godini je bila najuspešnija u celoj sezoni, a i ovu je krenula zlatom koje je osvojila na trci u Severnoj Makedoniji dugoj 35 kilometara, sa usponom od blizu 2.000 metara. Ljiljana ističe da godine nisu prepreka za trčanje koje nju, kako objašnjava, smiruje i usrećuje.

    (1) detaljnije
  • ubistvo đinđića

    Prokupačke demokrate obeležile godišnjicu ubistva Đinđića

    Na mestu gde je podignut prvi spomenik u Srbiji ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, članovi Demokratske stranke u Prokuplju, simpatizeri i građani polaganjem venaca i govorom obeležili su 21. godišnjicu njegove smrti. Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine, ali je on i danas simbol borbe za demokratiju i slobodu u Srbiji, a njegova strast i posvećenost za rešavanje problema inspirisali su generacije ljudi da se bore za bolje sutra.

    (4) detaljnije
  • voće šljive

    Prolećni radovi u voćnjacima u Toplici, u toku orezivanje i prskanje

    Toplički voćari narednih nekoliko dana trebalo bi da završe prolećno prskanje koštičavog voća preparatima na bazi sumpora ili bakra u kombinaciji sa hidratisanim krečom, a kako bi smanjili pojavu štetočina i parazita tokom vegetacije, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu, savetuju poljoprivredni stručnjaci.

    (7) detaljnije
  • bebe

    Najčešća imena na jugu: Nekada Jelena i Dragan, sada Sofija, Dunja, Luka i Vasilije

    Najčešća imena u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Vranju, i Prokuplju su Jelena i Marija kod žena i Dragan i Aleksandar kod muškaraca, dok su od 2011. godine do 2022. godine roditelji najviše devojčicama davali imena poput Dunja, Nikolina, Sofija i Lena, a dečacima Luka, Vasilije, Mihajlo i Lazar, pokazuju podaci Popisa stanovništva.

    (3) detaljnije
  • Prokuplje centar

    U Prokuplju otvorena kancelarija Poljoprivredne službe

    Nakon što je pre oko mesec dana zbog duga koji prelazi 50 miliona dinara i nenamenski potrošenog novca Ministarstvo poljoprivrede ugasilo Poljoprivredno-savetodavnu i stručnu službu u Prokuplju, a odmah i otvorilo novu sa sedištem u Kuršumliji, ovih dana je otvoreno istureno odeljenje u Prokuplju, u nekadašnjoj zgradi "Topličanke" u Ulici Vasilija Đurovića Žarkog, gde je sedište i Lokalne poreske administracije.

    (2) detaljnije
  • bolnica

    Milionska odšteta pacijentu zbog greške lekara u Prokuplju, blokiran račun Bolnice

    Zbog potkožne izrasline koju mu je lekar uklonio bez provere nalaza, nakon čega su, usled komplikacija pacijentu kasnije odstranjeni prsti i cela desna šaka, pravosnažnom presudom Višeg suda, Opšta bolnica je u obavezi da mu isplati 3,4 miliona dinara odštete sa zateznom kamatom, kao i da se pacijentu do njegove 65. godine isplaćuje mesečna naknada od 22.497 dinara počev od 1. jula 2019, ali i da Bolnica za sudske troškove plati 607.704 dinara.

    (14) detaljnije
  • Voda sa česme

    Bez vode danas delovi Prokuplja

    Zbog radova na vodovodnoj mreži, korisnici iz ulica Milena Jovanovića, Horvatovićeve, Jastrebačke i dela Kosančić Ivana u Prokuplju danas do 13 sati neće imati vodu.

    detaljnije
  • Klinički centar Niš KOSTA

    Dečak iz Žitorađe hospitalizovan u Nišu nakon povrede u vrtiću

    Petogodišnji mališan koji se u petak povredio u dvorištu Predškolske ustanove "Prva radost" u Žitorađi još je na Klinici za dečiju hirurgiju i ortopediju UKC Niš i u stabilnom je stanju. Šta je uzrok povređivanja i kako je do toga došlo za sada se ne zna, a nadležni u Predškolskoj ustanovi kažu da će izaći sa informacijom kada utvrde sve okolnosti.

    detaljnije
  • bolnica

    Bolnica i Dom zdravlja u Prokuplju ponovo se spajaju u jednu ustanovu

    Odlukom Ministarstva zdravlja još od 1. novembra prošle godine, koja je tek nakon 4 meseca ozvaničena objavom u Službenom glasniku, razrešavaju se dužnosti direktori prokupačke Bolnice i Doma zdravlja, a imenuje se doktorka Jelena Nikolić za vršioca dužnosti direktora novog Zdravstvenog centra u osnivanju, koji će posle 13 godina ponovo u narednom periodu spojiti te dve ustanove u jednu.

    (4) detaljnije
  • rupa

    Urbana gerila u Prokuplju obeležila 25 godina postojanja jedne rupe

    Neformalna grupa "Urbana gerila" u Prokuplju nastavila je prethodnih dana da ukazuje na probleme putem objava na društvenim mrežama, a poslednja u nizu objava je dugogodišnji problem rupe na mostu preko reke Toplice koja, po njihovim navodima, "obeležava 25 godina svog postojanja".

    (2) detaljnije
  • dom zdravlja žitorađa

    Novi rendgen u Žitorađi ni nakon 3 godine ne radi, ispaštaju pacijenti

    Dom zdravlja u Žitorađi već nekoliko godina ima potpuno novi rendgen koji nikada nije stavljen u funkciju, pa zbog toga pacijenti sa teritorije te opštine zdravstvene usluge moraju da traže u prokupačkoj Bolnici, udaljenoj dvadeseatak kilometara. Direktor te ustanove Aleksandar Stanković kaže da je uređaj postavljen i da duže od godinu dana čekaju licencu Ministarstva zdravlja kako bi rendgen počeo sa radom.

    (3) detaljnije
  • borovnice

    U kraju poznatom po višnji i šljivi Prokupčanin ima plantažu borovnica

    Na sunčanoj parceli od dva hektara gde je decenijama dominirala proizvodnja višanja, Uroš Veličković iz Prokuplja je odlučio da odustane od tradicionalnih zasada voća i podigne savremenu plantažu borovnica koja se do sada u ovom delu Srbije skoro uopšte nije gajila za tržište. Plantaža koju je podigao pre tri godine jedna je od prvih ne samo u Topličkom okrugu, već i na jugu Srbije.

    (3) detaljnije
  • dom kulture

    Muzičko-poetsko veče u prokupačkom Domu kulture

    Spoj glume, poezije, pesme, igre i muzike na temu starih vremena, a u čast prepoznatljivih likova u Prokuplju koji će zauvek biti upamćeni po svojim karakteristikama, veštinama, šali i neobičnim talentima, biće deo jedinstvenog muzičko-poetskog događaja nazvanog "San o varoši" koji Dom kulture u tom gradu organizuje u četvrtak, 29. februara od 19:30 sati.

    detaljnije
  • zimska škola

    Počela sa radom novoformirana Poljoprivredna služba u Kuršumliji

    Nakon što je u Prokuplju zbog duga od oko 50 miliona dinara ugašena Poljoprivredna stručna i savetodavna služba koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, problem je rešen tako što je u Kuršumliji otvorena nova služba koja je preuzela delatnosti, aktivnosti pa čak i neke radnike prokupačke službe. Direktor Zoran Lazić kaže da su oni već počeli određene aktivnosti po godišnjem planu, te da imaju 8 radnika i, osim u Kuršumliji, otvorene su kancelarije u Prokuplju i Blacu, a u planu je otvaranje i u Žitorađi.

    detaljnije
  • Novac, pare

    Od republičke prosečne plate Niš "udaljen" za 6 hiljada, Leskovac za 26, a Bojnik za 36 hiljada dinara

    Prosečna neto plata u decembru 2023. godine u Srbiji je bila 95.093 dinara, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Jedino mesto na jugu koje ima veću prosečnu platu od republičke je niška opština Medijana sa prosekom od 100.994 dinara, dok je u celom Nišu ta cifra 88.966 dinara. Čak 26 hiljada manje od republičkog proseka je prosečna leskovačka plata, dok je za 36 manja prosečna plata u Bojniku i Preševu.

    (13) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Toplički okrug domaćin prezentacije za najbolju tehnološku inovaciju

    Kako osmisliti, realizovati i prijaviti se za takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u 2024. godinu, građani Topličkog okruga moći će da čuju na prezentaciji koja je zakazana u svečanoj sali Gradske uprave u Prokuplju u utorak 27. febrauara u 11 sati.

    (2) detaljnije
  • borci topličkog ustanka

    U Prokuplju se obeležava 107 godina Topličkog ustanka

    Nizom manifestacija, u ponedeljak 26. februara u Prokuplju će se obeležiti 107 godina Topličkog ustanka. Državna ceremonija kod spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama u Narodnom ustanku 1917. godine počeće u 11 sati, dok će 20 minuta ranije početi parastos nastradalim junacima Topličkog ustanka.

    detaljnije
  • zgrada suda pk

    Uhapšen osumnjičeni za krađu u Prokuplju

    Zbog sumnje da je pre dva dana u Prokuplju obio kuću u Pasjačkoj ulici, policija je uhapsila 46-godišnjeg muškarca iz Prokuplja. Nakon saslušanja dežurni tužilac je predložio meru medicinskog veštačenja, jer se radi se o višestruko osuđivanoj osobi.

    detaljnije
  • leoni

    "Leoni", "Tigar" i "Filip Moris" među 15 najvećih izvoznika u Srbiji

    Na listi 15 najvećih izvoznika u Srbiji u 2023. godini koju je objavilo Ministarstvo finansija nalaze se tri kompanije sa juga - pirotski Tigar Tajers , Leoni iz Prokuplja i Filip Moris iz Niša.

    (9) detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: