Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:27, 20. 8. 2015.

| Sport

Dokumentacija usporila zapošljavanje niškog paraolimpijca

Autor:Ivan MilosavljevićIzvor:Balkan Youth Newsroom
Nemanja-Tadic.jpg
Nemanja Tadić dobio posao u privatnoj firmi; foto: Media&Reform centar Niš

Plivač koji juri normu za Paraolimpijadu u Riju 2016. Nemanja Tadić, uprkos želji poslodavca da ga zaposli, na posao je čekao 4 meseca, samo zbog spore procedure procene radne sposobnosti.

Da administracija ne otežava ovakve situacije, najperspektivnijem plivaču sa invaliditetom iz Niša u radnoj knjižici već bi bili upisani meseci radnog staža na poslovima marketinga i prodaje u firmi "Nifon".

Čekali smo četiri meseca. Potreban mi je bio dokument “procene radne sposobnosti”, ali se to ne znam iz kog razloga odužilo - kaže Nemanja.

nemanja-t Nemanji je sa 7 godina zbog raka amputirana leva noga iznad kolenaIz niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nismo dobili objašnjenje zašto je ovaj momak toliko dugo čekao uz obrazloženje da za takve informacije zahtev mora podneti Nemanja lično.

Podatke o slučaju lica možemo dati jedino uz saglasnost lica, Nemanje Tadića, koji nam nju mora dostaviti pismeno - odgovoreno nam je iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kako nam je tamo rečeno, postupak je takav da osoba koja želi da se zaposli Nacionalnoj službi za zapošljavanje podnosi zahtev za procenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja uz medicinsku i drugu potrebnu dokumentaciju.

Zatim lekari veštaci republičkog fonda PIO vrše trijažu, pa se zakazuje veštačenje, odnosno izlazak na komisiju za šta je nadležan Republički fond PIO Beograd. Tek posle svega toga donosi se rešenje.

Iz Službe za zapošljavanje nemaju podatak koliko ovakvi postupci traju u proseku, ali kažu da je u niškoj filijali od početka godine podneto 107 zahteva za procenu radne sposobnosti osoba sa invaliditetom, a da je 71 takva osoba zaposlena.


Godinu dana do Paraolimpijade

Nemanja Juri ka novim uspesima; foto: FB Nemanje TadićaNemanja, koji je jedini potencijalni predstavnik Niša na svetskoj smotri osoba sa invaliditetom, beleži sjajne rezultate u poslednje vreme.

Na putu do cilja potrebno mu je još pomoći i podrške i nada se da će ih dobiti

Potrebno mi je da rešim pitanje smeštaja, kako bih trenirao dva puta dnevno. Sadašnja stipendija to ne može da pokrije - kaže Nemanja.

Obara lične rekorde i daje sve od sebe potpuno posvećen treninzima kojima radno vreme na novom poslu ne smeta.

Sledeće nedelje počinje sa pripremama za narednu sezonu i moguće je da osim u Nišu, pripreme ima i u Istanbulu.

​Južne vesti će objavljivati tekstove novinara “Balkanske omladinske redakcije” koju čine mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sve njihove multimedijalne forme sa fokusom na teme koje se tiču mladih možete naći na zajedničkoj platformi “Omladinska redakcija”.

Sadržaj koji će biti rezultat prvog angažovanja 60 mladih novinara iz regiona mogu da objave i drugi mediji, uz prethodno kontaktiranje predstavnika organizacije IDEA SEE ([email protected]).

Sve ovo omogućava projekat “Balkanska omladinska redakcija” koji, u partnerstvu sa “Južnim vestima” u Srbiji, radijom UGD FM u Makedoniji i “ONAuBIH” u Bosni i Hercegovini, organizuje IDEA SEE, a podržava “Open Society Foundation”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr.Pravdić

    11:20 // 21. 8. 2015.

    Čemu uopšte više služi ta NSZ?Osim da upošljava gomilu birokratije koje pola dana nema ni u kancelarijama a drugu polovinu koriste kako bi rodbini našli neki posao.Zamislite kada vas pošalju kod savetnika za posao,koji je manje kvalifikovan od vas jer u životu ništa nije radio,čiji se posao svodi na to da vam podatke ubaci u kompjuter.A ako zakasnite dan na prijavljivanje onda nosite lekarsko.

  • Nišlija

    20:37 // 20. 8. 2015.

    Ej, a kad njima nešto treba ili misle da si im nešto dužan (ili si ne-daj-dva-božeta stvarno dužan) neverovatnom brzinom ti stiže rešenje bez ikakve mogućnosti odlaganja izvršenja.

  • xyz

    11:47 // 20. 8. 2015.

    Isto kao i sa filmskim..Niko ne ume da radi posao za koji je postavljen jer je postavljen po partijskoj liniji.. Napredno..

    • sve SNS doveo?!

      12:59 // 20. 8. 2015.

      Administracija je poseban soj ljudi, ofarban farbama svih stranaka i rođački povezan. Nije bezrazložno pukao zamenik gradonačelnika u jutarnjem programu jedne gradske televizije i upotrebio adekvatne termine za njih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: