Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 25. 5. 2016.

| Sport

Jovanović: Naisina sezona i više od maksimuma

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
Jovanović-i-Radović.jpg
Napad delovao odlično, defanzivno mnogo prostora za napredak; foto: Vanja Keser

U upravo završenoj sezoni Naisa je iznenadila kompletnu javnost i sa mladim timom osvojila vicešampionsku titulu. Trener Svetislav Jovanović priznao je da nije očekivao visok plasman, ali da je borbenošću i dobrom igrom u napadu njegov tim zasluženo osvojio 2. mesto i plasman u Kup EHF.

Nišlijke su čitave sezone demonstrirale brz i moderan rukomet, njihove utakmice bile su efikasne, zanimljive i dinamične, a jedini tim čijem kvalitetu u ovom trenutku Naisa nije dorasla jeste šampionski sastav aranđelovačkog Izvora. Novi šampion Srbije zaustavio je niški sastav u oba takmičenja - u prvenstvu je bio prvi, a posle dvomeča u Kupu zaustavio je tim iz Niša u 1/4 finalu.


Od starta prevazišli očekivanja

Anastazija Đoković - Vanja Keser MVP i najbolji strelac lige; foto: Vanja Keser

Iako su pre početka prvenstva ostali bez najiskusnijih igračica, niški tim se odlično snašao u ligi sa ekipama približnog kvaliteta, započeo je priču Jovanović.

Na početku prvenstva smo izgubili dve reprezentativke Anu Kačarević i Mariju Petrović, tako da niko nije verovao da ćemo se uopšte plasirati u plej-of. No, ceo ligaški deo je bio neizvestan, otkad sam u ženskom rukometu liga nikada nije bila ujednačenija, svih 12 ekipa je ravnopravno konkurisalo za prva 4 mesta, osim Izvora i Radničkog koji su bili favoriti - prisetio se početka sezone trener niškog tima.

Još na startu šampionata Naisa je sve iznenadila.

U prva 3 kola osvojili smo 5 bodova i to su bili za mene neočekivani rezultati, i već na startu je napravljen pomak veći od očekivanog, jer smo planirali 2 boda u prva 3 kola. No, usledio je neočekivani poraz od Sloge u Čairu, koji nas je spustio na zemlju - kazao je on.

Usledio je period promenljivih partija i rezultata, ali je u drugom delu prvenstva Jovanovićeva četa uhvatila strašan zamah i sa 6 vezanih pobeda na kraju ligaškog dela napravila sjajnu uvertiru za plej-of.

Niko u Srbiji nije očekivao da ćemo vezati 3 pobede protiv Sloge u Petrovcu na Mlavi, Radničkog iz Kragujevca u Nišu i Medicinara u Šapcu. Ta 3 trijumfa su preokrenula sezonu i vratile poljuljano samopouzdanje igračicama.


Bekovski trio izneo najveći teret

Kaća Radović - Vanja Keser Radovićeva je najprijatnije iznenađenje za stratega Naise; foto: Vanja Keser

Hristina Nedeljković, Katarina Radović i Anastazija Đoković bile su udarne igle u igri Naise. Đokovićeva je na kraju bila najbolji strelac i MVP plej-ofa, Nedeljkovićeva drugi strelac lige, a za takve partije nagrađene su na kraju sezone pozivom u reprezentaciju. Ipak, najprijatnije iznenađene za Jovanovića su partije organizatora igre Kaće Radović.

Njih tri su iznele najveći teret, mada nisam planirao da Đokovićeva toliko vremena provodi na poziciji desnog beka. Najveće otkrovenje za mene je Radovićeva - vredna, radna, uvek pozitivna i nasmejana i pokazala se kao pojačanje. Nedeljkovićeva je dobila svoju minutažu, pokazala da je golgeter, ali sam očekivao više od nje, pre svega u odbrani - prokomentarisao je 3 udarne igle svog tima Beli.

Kao najveće razočarenje Jovanović je okarakterisao Katarinu Tanasković, koja je pre početka sezone bila okarakterisana kao startni desni bek.

Prošle godine je igrala mnogo bolje, očekivao sam od nje mnogo više, ali se sa njom nešto dešava. Ima odličnu visinu, jak šut i levom i desnom rukom, ali je voljni momenat kod nje vidno opao i jako mi je žao zbog toga - iskren je Jovanović.

On se potom osvrnuo na učinak pojedinih igračica sa sporednom ulogom u timu.

Posle povrede prvog desnog krila Teodore Zdravković, Stefanovićeva je dobila šansu i u nekoj meri je iskoristila. Ima tu još dosta prostora za napredak, pre svega u fazi odbrane i sigurnosti u napadu. Milojevićeva je odlično popunila upražnjeno mesto pivota i bila jedan od vodećih igrača u defanzivi.


Napad na visini zadatka, u odbrani mora i može bolje

Svetislav Jovanović - Vanja Keser Dobra odbrana dobija utakmice; foto: Vanja Keser

Strateg niškog tima priznao je da je ove sezone morao da odstupi od svojih odbrambenih principa i prepoznatljive čvrste odbrane 6-0 po kojoj je poznat čitave karijere.

Ranije smo u sastavu imali igračice poput Gorilske, Ćubele, Kaliničenko, Knežević, Petrović, Damnjanović, koje su pre svega bile odlični defanzivci. Ova ekipa Naise nije toliko fizički moćna, tako da sam morao da se odlučim i za kombinovanu odbranu, koja je donekle dala rezultata - kazao je Jovanović.

Ali, prema rečima Belog, defanziva može i mora mnogo bolje.

Odbrana je mnogo manje interesantna od napada, pa se igračice štede. Primera radi, Hristina Nedeljković je Naisin bombarder broj 1, ali je u odbrani dosta tanka. Konstantno pokušavam da im usadim u glavu da upravo odbrana dobija utakmice i donosi dobre rezultate - jasan je on.


Naisa mora da zadrži kvalitet

Anastazija Đoković - Vanja Keser Vodeće igračice moraju ostati u Nišu; foto: Vanja Keser

Niški klub je i zvanično drugi u Srbiji. Ispred njega se nalazi samo aranđelovački Izvor, koji je po svim segmentima daleko bolji od niškog tima. Da bi jednog dana Naisa bila rame uz rame sa Aranđelovčankama kvalitet bi trebalo da bude konstanta.

Trinaest godina sam u Naisi i konstantno krećemo ispočetka, sa sve slabijim i slabijim kvalitetom. Da bismo išli uzlaznom putanjom moramo zadržati kvalitetne niške rukometašice ovde, uz 2 - 3 odlična pojačanja sa strane i na taj način formirati jak i respektabilan tim - izneo je svoj stav dugogodišnji šef stručnog štaba Naise.


EHF Kup je preveliki zalogaj za nas

SvetislavJovanovic - Vanja Keser Kvalitet srpskog rukometa sve više zaostaje za evropskim; foto: Vanja Keser

Vicešampionska titula omogućila je Nišlijkama nastup u Kupu EHF sledeće sezone, drugom po kvalitetu evropskom takmičenju. Jovanović je istakao da je to, ruku na srce, preveliki zalogaj za mladu ekipu Naise.

U tom takmičenju nastupaju izuzetno jaki timovi. Možda prođemo prvo, drugo kolo, ali dalje od toga ne možemo. Srpski klupski rukomet je sve dalje od evropskog i skandinavskog, jer se tamo dosta ulaže, pa je kvalitet logično na mnogo višem nivou. Najbolji pokazatelj jesu rezultati u Evropi Izvora, Radničkog, kao i naši ove sezone - iskren je on.

On je na kraju istakao da mu je želja da ova ekipa ostane na okupu i naredne sezone, i da se uz još neko pojačanje pokuša napad na titulu prvaka, ali je dodao da konačnu odluku o tome donose predsednik kluba Dragoslav Pavlović i ostali članovi Uprave.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Gorčilo

    14:02 // 25. 5. 2016.

    Beli za gradonačelnika!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: