Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:46, 14. 4. 2014.

| Sport

Juniori Partizana odbranili titulu u Nišu

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
partizan-crvena-zvezda.jpg
Partizan bolji od "večitog rivala" u finalu; foto: kss.rs

Košarkaši Partizan NIS-a pobedinici su završnog turnira Juniorske lige Srbije, koji se ovog vikenda održao u Nišu, u sali OŠ "Dušan Radović".

Oni su u finalnom meču pobedili ekipu Crvene Zvezde Telekom rezultatom 72:65 (15:20, 17:12, 20:12, 20:21) i na taj način odbranili titulu osvojenu pre godinu dana. U utakmici za treće mesto ekipa Mladosti iz Čačka savladala je Zemun 82:77.

Za najkorisnijeg igrača turnira proglašen je plejmejker crno-belih Božidar Babović, najbolji strelac je bek Mladosti Petar Rakićević.

U prethodna 3 dana odigrano je 8 mečeva, na kojim je viđeno dosta talentovanih igrača. Ovaj turnir je u svakom smislu opravdao epitet jednog od najkvalitetnijih u Evropi u ovom uzrastu. U svakoj ekipi ima po nekoliko kvalitetnih šutera, i u tom segmentu reprezentacija Srbije ne bi trebalo da brine u budućnosti. Ono što je glavna boljka mnogih ekipa je nedostatak visokih i snažnih igrača u reketu, i to je osnovni razlog zbog čega su se juniori "večitih rivala" dominantno "prošetali" do finala.

partizan Slavlje košarkaša Partizana; foto: kss.rs

Finalni meč opravdao je epitet "večitog derbija". U neizvesnoj utakmici čitavih 40 minuta gde se pobednik nije znao do desetak sekundi do kraja odlučio je bolji šut za 3 poena Partizana. Svaki otvoreni šut crno-beli su uspeli da materijalizuju, dok su sa druge strane crveno-beli bili očajni u tom segmentu (Partizan za 3 10/19, CZV 5/33!).

Najefikasniji u redovima pobednika bio je Božidar Babović sa 19 poena ( 3/4 za 3) i 28 indeksnih poena. Rame uz rame sa njim bili su Vanja Marinković sa 18 (5 pogođenih trojki) i Đoko Šalić sa 17 postignutih poena. Kod Zvezde najefikasniji Vojislav Stojanović sa 17 postignutih poena. Marko Tejić je dodao 14 ( 8sk, 4 blok) a Jovan Anđelković 10.

Početak meča protekao je u igri koš za koš, a Zvezda poenima iz tranzicije prva stvara osetniju prednost (12:4). Lako su crveno-beli izlazili na kraj sa zonskim presingom Partizana i održavali prednost većim delom prve deonice. Ali, pred kraj četvrtine Babović sa 2 trojke i Ilkić sa linije slobodnih bacanja okreću rezultat na 14:13. Međutim, serijom 6:0 Zvezda posle prve četvrtine vodi 20:15.

U košgeterskom smislu jako neefikasnoj četvrtini Zvezda je čuvala stečenu zalihu sve do pred odlazak na odmor. Dalekom trojkom Marinković poravnava na 30:30, Stojanović dugom dvojkom vraća minimalnu prednost Zvezdi, ali Babović prodorom postavlja konačan rezultat prvog poluvremena - 32:32.

Start trećeg kvartala protekao je u poenterskom nadmetanju Stojanovića sa jedne i Šalića sa druge strane, ali je rezultat bio u egalu. Ekipe su dosta srljale i uzimale veliki broj nerezonskih šuteva. Posle nove trojke Marinkovića i sa 5 vezanih poena Šalića Partizan je poveo 47:39. Igru Crvene Zvezde u tom trenutku "krasila" je totalna nepovezanost. Pokušao je Slobodan Klipa tajm-autom da razmrda uspavane izabranike, ali nije uspeo. Partizan je postepeno povećavao prednost i poslednjih 10 minuta ušao sa solidnih +8 (52:44).

Partizan-1 Pobednici sa peharom; foto: kss.rs

Agresivne odbrane i manjak orijentacije u napadu obeju ekipa proizvele su to da posle 5 minuta u poslednjoj deonici rezultat bude 3:3. Još jednom trojkom sjajni Marinković odvodi crno-bele na +11 (58:47), Jeković u narednom napadu vraća trojku, ali novom trojkom Marinković održava dvocifrenu prednost Partizana. Pokušavali su crveno-beli na sve načine da se vrate u život i opravdaju ulogu glavnog favorita za osvajanje turnira, ali u ovom meču im jednostavno ništa nije polazilo za rukom.

Do pred sam kraj, fantastičnim zonskim presingom naterali su rivale na 4 vezane izgublenje lopte u isto toliko napada, i serijom od 8:0 se vratili u meč. Trojkom Anđelkovića Zvezda prilazi na -4 (65:61), ali isti igrač sa 2 vezana faula šalje plejeve Partizana na liniju penala. Nastavili su crveno-beli sa odličnom odbranom, prišli na 2 poena zaostatka, imali i 2 napada za izjednačenje, ali je Tejić promašio zicer, a u narednom napadu Lazarević dva slobodna bacanja.

Na 20 sekundi do kraja Kapetanović pogađa ključnu trojku za Partizan, a u poslednjem napadu Marinković sa 2 pogođena slobodna bacanja stavlja tačku na ovaj meč.

PARTIZAN NIS - CRVENA ZVEZDA TELEKOM 72:65 (15:20, 17:12, 20:12, 20:21)

PARTIZAN NIS : Babović 19, Marinković 18, Šalić 17, Ilkić 8, Glišić 7, Kapetanović 3, Tanasković, Milošević, Vraneš, Bojanić, Aničić, Đorđević

CRVENA ZVEZDA TELEKOM : Stojanović 17, Tejić 14, Anđelković 10, Ostojić 7, Jeković 7, Aranitović 6, Lazarević 4, Trajković, Cvetinović, Stajkovski, Miladinović 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hedonist

    16:46 // 15. 4. 2014.

    nastavak-to sto imas volju za pobedama c.zvezde,ne znaci da tako mora biti,sport je i pobediti i biti porazen.vidi koliko ima zvezda,a koliko partizan mladih igraca u prvih 12.

  • hedonist

    16:41 // 15. 4. 2014.

    @tranzicija svesti-nisi shvatio,imati ovakve bisere je prava stvar,a ne ustupati ih,a dovoditi gotove igrace.navijac sam kosarke,a ti zvezde,ocigledno,pa ti je krivo,zbog poraza!

  • hedonist

    18:23 // 14. 4. 2014.

    vestacke ekipe,poput c.zvezde,ce puci.ekipe koje imaju podmladak,i rade na duge staze,prosperirace,bez obzira na novac.kupovanje igraca,na kratke staze,nema perspektive.

    • tranzicija svesti

      11:37 // 15. 4. 2014.

      @hedonist Nije dovoljno da si navijač da bi smisleno komentarisao.Vidim da si ti"stručnjak"po pitanju veštačkih ekipa,iako su igrala dva juniorska tima.To što imaš volju za znanjem, ne znači da je tu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: