Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 6. 6. 2016.

| Sport

Najteža planinska trka u Srbiji na Staroj planini četvrti put

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
Planinska-trka.jpg
Učestvovalo je oko 160 takmičara iz 10 zemalja; foto: Skyrunning Serbia/Miloš Milenković

Park prirode Stara planina po četvrti put je bio domaćin jedne od najvećih planinskih trka u Srbiji - “Ultra trail Stara planina”. U periodu od 3. do 5. juna na 3 staze različite dužine takmičari su se suočili sa nimalo lakim zadatkom jer je trku završio svaki drugi učesnik.

Na trkama dužine 19,86 i 122 kilometra, koje su simbolično nosile imena po staroplaninskim vrhovima SkyTrail Midžor, Ultra Trail Bratkova Strana i Kopren, učestvovalo je oko 160 takmičara iz 10 zemalja.

Povećano učešće takmičara iz inostranstva pokazalo je da kvalitetni trkači i Evropa prepoznaju potencijale koje ovaj planinski masiv nudi za trail i skyrunning, kao i da je koncept trke vrlo atraktivan i redak u ovom sportu što daje posebnu draž. Takmičarima se najviše dopada netaknuta priroda i bitka sa nezaobilaznim klekama - kažu iz organizacije.

Prvi se na cilju u konkurenciji na 19 km pojavio Nikola Milanović sa vremenom 2:13:13, a samo nekoliko sekundi posle njega drugoplasirani Nikola Ilić i minut kasnije trećeplasirani Milan Stojanović. Najbolje rezultate u ženskoj konkurenciji zabeležile su Nevena Rajković sa vremenom 2 h i 36 min, Sofija Arapović koja je na cilj stigla za 2h i 42 min i trećeplasirana Ana Milosavljević sa vremenom od 2 h i 53 min.

Planinska trka Na najdužoj distanci od 122 km trčalo se i do 30 sati; foto: Skyrunning Serbia/Miloš Milenković

Pobednik na trci od 86 km bio je Aleksandar Svetoslavov iz Bugarske sa vremenom od 11 sati i 18 minuta, drugoplasirani Zoran Prekogačić sa vremenom 12 sati i 55 minuta, dok je trećeplasiranom Žarku Ćulibrku bilo potrebno 13 sati i 9 minuta. Najbrža medju damama bila je gošća iz Hrvatske, Mateja Blažević sa vremenom od 15 sati i 55 minuta, drugo mesto zauzela je Nela Lazarević nakon 16 sati i minut trčanja, a samo desetak minuta iza nje, na cilju se pojavila i trećeplasirana Marija Sekulović.

Na najdužoj distanci od 122 km trčalo se i do 30 sati, a najbrži među njima Đorđe Dukić, svoju trku završio je za 18 sati. Drugoplasirani Filip Šulović na cilju se pojavio nakon 18 sati i 15 min, dok je trećeplasiranom takmičaru iz Slovačke, Ladislavu Halasu, trebalo svega 5 minuta više. Rekord staze u ženskoj kategoriji postavila je i po treći put na ovoj distanci pobedila Tanja Stojanovski sa vremenom 22 h i 25 minuta. Drugoplasirana na ovoj trci bila je Ivana Stanković sa vremenom od 24 h i 13 minuta. Nažalost, zbog odustajanja takmičarki, nije bilo trećeplasirane.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: