Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 13. 5. 2019.

| Sport

Niška inicijativa kritikuje trošenje para u Sportskom savezu Niša, u Savezu ne žele da diskutuju

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Stop svi na sport
Akcija "Stop, svi na sport" za SSN odlično ocenjena, za Nišku inicijativu besmislena; foto: Vanja Keser

Da je nemoguće da akcija “Stop, svi na sport” košta 2,5 miliona dinara, da je besmislica da ovaj program pomaže deci da se opredele za sport koji žele da treniraju, da Sportski savez Niša ne ispunjava svoju osnovnu funkciju, ali i da se ne vidi nikakav pomak u niškom sportu i pored miliona kojima se finansira, smatraju u odborničkoj grupi Niška inicijativa. U SSN kažu da je akcija “Stop, svi na sport” poslednjih godina ocenjena visokom ocenom, kao i da ne žele dalju diskusiju sa političkim organizacijama i pojedincima.

U Niškoj inicijativi smatraju da akcija “Stop, svi na sport”, koja traje 3 dana i “rekreativnog i zabavnog je tipa”, nikako ne može da košta 2,5 miliona dinara. Za taj novac, smatraju u ovoj odborničkoj grupi, mogao bi isti broj dece iz socijalno ugroženih slojeva da ode u neki sportski kamp u Grčku, i to na 10 dana.

To je preko 20.000 evra za 3 dana lagane sportske zabave, za šta Sportski savez Niša angažuje samo i samo klubove sa kojima ima blisku saradnju, a sa kojima je u prethodnim godinama potpisivao partnerske ugovore na više stotina hiljada dinara. Nekoliko bicikala, rančevi i nekoliko tableta ne može u organizacionom smislu da košta 20.000 evra - kažu u ovoj Odborničkoj grupi.

Navode i da je potpuna besmisilica da ovaj program pomaže deci da se opredele za sport kojim žele da se bave, jer je to uzrast u kome ona već treba da treniraju nešto i budu aktivna. Akciju Sportski savez Niša organizuje u saradnji sa Policijskom upravom, koja decu uči o saobraćaju, ali u Niškoj inicijativi smatraju da tome nije mesto na sportskoj aktivnosti.

Ujedno se promocija sporta ne radi na taj način. Salata aktivnosti kao poznavanje saobraćajnih znakova koji su dodati kao aktivnost se ne uči u okviru sporta već u školi. Ovo je samo jedan od primera enormnog davanja para na programe koji ili malo koštaju ili nemaju nikakvu svrhu i samoodrživost - rekli su u Niškoj inicijativi.

U Sportskom savezu Niša, koji organizuje ovu akciju već pet godina, naglašavaju da ona ne traje 3 dana, već dva puta toliko, pošto postoji prolećni i jesenji deo manifestacije. Detaljni podaci o ovogododišnjem izdanju biće dostupni nakon drugog dela, kažu u SSN, kao i da se sve realizuje u skladu sa programskim aktivnostima i finansijskim planom.

Akcije sprovedene prethodnih godina ocenjene su visokom ocenom, a o finansijskoj realizaciji svedoče pozitivni izveštaji nezavisne revizorske kuće. Finansijski izveštaji sa celokupnom dokumentacijom (računi, ugovori i slično) podnose se i Sekretarijatu za omladinu i sport GU Grada Niša - kažu u SSN.


“Milioni za klubove vidljivi samo u džepovima nekih lica”

Ne zameraju u Niškoj inicijativi Sportskom savezu samo na, po njihovom mišljenju, manjkavostima akcije “Stop, svi na sport”, već i radnicima koji ne dolaze na posao, to što ne rade posao zbog koga postoje, a navode i da su izveštaji Budžetske inspekcije o njima prosleđeni policiji.

Monitoring, izveštavanje, izrada sportsko-planskih karata je imperativ koji SSN nije ispunio, jer niti neko od njih to traži, niti imaju stručni kadar da to urade. Oni su bili i ostali politička poluga za finansiranje i sumnjive “rabote u sportu” unazad više desetina godina i po volji svih vlasti - navode u Niškoj inicijativi.

Povodom primene Zakona o sportu, šef odborničke grupe Niška inicijativa Srđan Nonić tražio je i sastanak sa ljudima iz Sekretarijata za sport pre dva meseca. Odogovor na taj zahtev nije dobio, ali sekretar Sekretarijata za sport Saša Šargić kaže da će se on ipak dogoditi. majica Odbornik Srđan Nonić hteo da razgovara o primeni Zakona o sportu; foto: J. C.

On nama stalno šalje zahteve za pristup informacijama od javnog značaja i mi uredno odgovaramo na njih. Kada se vratim sa odmora sastaću se sa Nonićem - rekao je Šargić.

Ipak, najbolnije za ovu opozicionu grupu je što će 400 miliona dinara otići direktno klubovima u Nišu koji, kažu u Niškoj inicijativi, najmanje rade sa decom.

To je povećanje od 50% u odnosu na prethodnu godinu, koje se u praksi ne vidi nigde sem u džepovima nekih lica koje vode “milionske klubove”. Sve ove analize i stanje u sportu treba da prati Sportski savez Niša, kojima direktno nije u interesu da to rade, a ni većini klubova. Nigde ne vidimo da je otišao toliki novac, ništa se ne radi, nikakve nove programe za decu na terenu nemamo - rekli su u Niškoj inicijativi.

Na preostale navode Niške inicijative u Sportskom savezu Niša nisu želeli da odgovaraju, već su samo zaključili da su organizacija koja okuplja veliki broj klubova i time “stavili tačku na medijsku diskusiju sa političkim organizacijama i pojedincima”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gordana Zlatkov

    23:30 // 13. 5. 2019.

    Što se tiče navoda odbornika Nonića, to je samo deo kriminalnih aktivnosti koje se sprovode u Sportskom savezu Niša. Svi oni koji su ukazivali na nezakonit rad Saveza bivaju udaljeni. Tako sam i ja dobila otkaz kao tehnološki višak, jer sam zasmetala pojedincima iz Saveza. To su ljudi koji su spremni da peglaju i falsifikuju dokumenta i da rade nezakonito. Izgleda da ih štiti Većnik za sport .

  • miroslav

    19:38 // 13. 5. 2019.

    Što sendvič. Svako ko me poznaje zna šta sam ja radio 96/97 na gradjanskim i studntskim protestima. Ovi sadašnji su užas ali kao što lepo kaže naš narod uvek može i gore od ovog. Tako da ta priča o meni ne pije vodu. Jurite pauk po gradu a vaša inicijativa će da se raspadne kako se i sastavila, zbog vaših ličnih interesa i nevraćenih odborničkih mesta u DJB

  • maki fudbal

    16:45 // 13. 5. 2019.

    zbog svega ovde izrecenog, bivseg Predsednika Sportskog saveza su najurili kao stetnog, a samo je pitao gde se trose pare... opasni su

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: