Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 8. 2. 2016.

| Sport

Niška skijašica prva Srpkinja na Olimpijadi mladih

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
milicanastazi.jpg
Ne postoji rezulatski imperativ; foto: M. K.

Šesnaestogodišnja Milica Kovačević prva je sportistkinja iz Srbije koja se plasirala na Zimske olimpijske igre mladih u norveškom Lilehameru i time ostvarila istorijski uspeh.

Norveški grad biće domaćin druge po redu Zimske olimpijade, a svečano otvaranje zakazano je za petak 12. februar. 

Skijanje je počela da trenira sa šest godina, a u vreme kada su se njeni vršnjaci odlučili za poznate sportove, ona je odabrala ovaj za naše prilike nepopularan sport.

Naučila sam da skijam jako mala, kada sam imala tri, četiri godine. Odmah sam zavolela taj sport i kada je trebalo da počnem da treniram, nije bilo dileme za koji sport ću da se opredelim - kaže Kovačevićeva.

Milica nastupa u četiri discipline: slalomu, veleslalomu, super veleslalomu i kombinaciji. Na Olimpijadi u Lilehameru konkurencija će biti paklena, ali njoj je najbitnije da sebe i zemlju predstavi u najboljem svetlu.

Postoji pozitivna trema, ali kad budem izašla na stazu mislim da će nestati. Želja mi je da odvozim najbolje što mogu, a ne opterećujem se toliko plasmanom, jer je konkurencija zaista žestoka - rekla je Milica.

Kroz celu karijeru, od prvih skijaških koraka prati je trener Damir Kaprič. On o svojoj učenici ima samo reči hvale. Kaže da je izuzetno vaspitana, disciplinovana i što je najbitnije “gladna pobeda”.

Sa Milicom sam praktično od prvog skijaškog pokreta. Od starta se videlo da poseduje veliki talenat, koji je predanim radom svakodnevno brusila, tako da je pobrala sva odličja, i kroz sve mlađe kategorije je konstantno na pobedničkom postolju. Iako trenira svakodnevno po nekoliko sati i konstantno je odsutna iz škole, nakon svakog treninga pokušava da nadoknadi propušteno iz škole i odličan je đak - hvali svoju učenicu Kaprič.

Milica Kovačević Milica u reprezentativnoj opremi sa trenerom Kapričem; foto: D. K.

Srbija nema adekvatnih uslova za treninge tokom cele godine, pa su u letnjim mesecima prinuđeni da putuju u zemljim sa većim trenažnim potencijalom. To iziskuje dodatne troškove, a skijanje važi za jedan od najskupljih sportova. Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa Skijaškim savezom pomaže Miličinim roditeljima, dok Kaprić ističe da Grad Niš nije pomogao ni dinar.

Pre neki dan Milica je dobila kompletnu opremu sa nacionalnim obeležjima za takmičenje u Lilehameru od Olimpijskog komiteta. Celokupne pripreme i troškove oko Olimpijade su oni pokrili. Za razliku od njih Grad nam nije pomogao nikada, dobili smo samo prazna obećanja od njih - “pohvalio” je Miličin trener “razumevanje” Grada.

Sa Kapričem se slaže i Miličina mama, koja potvrđuje da su troškovi ogromni.

Finansijski izdaci su ogromni. Oprema, odlasci na planinu na pripreme, dnevnice trenera, putovanja u inostranstvo na dodatne pripreme i još mnogo toga plaća porodica. Ne bih o ciframa, jer ne želim da se to pogrešno protumači - kazala je Snežana Kovačević.

Takmičarski izazovi na Zimskoj olimpijadi mladih za Milicu kreću u subotu 14. februara. Trener, roditelji i sama Milica su se složili da je sam plasman veliki podvig tako da ne postoji nikakav rezultatski imperativ.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana Krstić

    23:01 // 9. 2. 2016.

    Iskrene cestitke na plasmanu, mnogo srece na olimpijadi

  • S.Ristic

    22:33 // 8. 2. 2016.

    Bravo, Milice! Plasman na Olimpijadu je velika stvar, predstavljas sebe ali i Nis i Srbiju i svi treba da ti daju podrsku! Nazalost, kod nas ima najvise "navijaca" i komentara kad su losi momci ili devojke u pitanju, a ovi radni, talentovani i uspesni mladi nisu interesantni!Promenice se to nekad, a dotle, srecan i uspesan put tebi, i cestitke i tvojim, s pravom srecnim i ponosnim roditeljima!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: