Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 3. 7. 2015.

| Sport

Osmogodišnjak uspešan u šahu, ali bez para za Svetsko prvenstvo

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
jovan-stevanovic-sah.jpg
Jovan jako dobro igra pod pritiskom, kaže Dragan Živić, njegov trener

Nakon samo dve godine pohađanja šahovske sekcije i osvajanja titula državnog prvaka i trećeg mesta na Balkanskom šampionatu mladi Nišlija Jovan Stevanović nema dovoljno para da ode na svetsku smotru mladih šahista.

Jovan ima samo 8 godina, a već beleži lepe rezultate i uspehe na turnirima u Srbiji i inostranstvu. Aktuelni je balkanski prvak, kadetski šampion Srbije u ubrzanom šahu do 8 godina i brzopoteznom šahu do 10 godina, kadetski prvak centralne Srbije za dečake do 8 godina, ima prvo mesto na Drujba openu u Sofiji u kategoriji predškolaca i prvog razreda.

dragan-i-jovan Jovan sa svojim trenerom Draganom Živićem koji ima samo reči hvale za svog pulena

Ovo su samo neki od uspeha mladog Nišlije koji se sada priprema za nove izazove, od kojih su najvažniji Evropsko prvenstvo u brzopoteznom i ubrzanom šahu i Svetsko prvenstvo u standardnom šahu u Grčkoj.

Plasman na Svetsko prvenstvo Jovan je ostvario osvajanjem drugog mesta na Prvenstvu Srbije u kategoriji do 8 godina, ali samo je za prvake je obezbeđen smeštaj.

Jovan Stevanović je završio prvi razred Osnovne škole "Vožd Karađorđe", a već dve godine pohađa šahovsku sekciju u Dečijem Centru kod Dragana Živića, FIDE majstora.

Jovan jako dobro igra pod pritiskom, ima dobar mentalni sklop i kada se igraju završne partije za plasman. Mnogo vežba i ima dobre radne navike - priča Živić.

jovan-i-figure Jovan je potpuno posvećen šahu, kaže njegova majka Verica

Majka Verica kaže da su Jovanov talenat za šah otkrili slučajno, a ona ga je naučila prve poteze i pravila.

Deke su takođe zaslužne što je ovaj dečak zavoleo šah.

Jednom prilikom Jovanu je njegova majka rekla da u Dečijem centru postoji i šahovska sekcija.

Bio je nestrpljiv kad ćemo da idemo, da zovemo i pitamo. Pozvala sam ih i rekli su da će me nazvati trener. Dragan je nazvao, rekao da ga dovedem i dve godine kasnije se spremamo za Svetsko prvenstvo - priča majka Verica.

Za dve godine bavljenja šahom Jovan ima 12 pehara i 38 medalja.

Rado čita stručnu literaturu, vredan je, samostalno radi po planu koji je dogovoren sa trenerom. Spremaju se za predstojeća takmičenja, a naročito za Svetsko prvenstvo za kadete - dodaje Verica Stevanović.

jovan-i-mara Šahom je "zarazio" i svoju mlađu sestru Maru

Šahom je “zarazio” i mlađu sestru Maru koja ima 6 godina, a već ima 10 medalja.

Sva deca koja pohađaju šahovsku sekciju u Dečijem centru se međusobno jako vole, druže, idu jedni kod drugih na rođendane. I trenera mnogo vole - kaže Jovanova majka.

Ali, da bi Jovan otišao na Svetsko prvenstvo i tamo pokazao svoj talenat, potrebno mu je 2.000 evra koje njegova porodica i trener ne mogu sami da obezbede.

Svi koji žele da pomognu, mogu to učiniti preko Šahovskog kluba gluvih i nagluvih Komren čije se prostorije nalaze u Sjeničkoj 14. A za sve informacije mogu pozvati broj Komrena 018/582-664.

perisic-i-deca-sah Jovan je jednom prilikom pobedio i gradonačelnika Niša Zorana Perišića

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    19:52 // 13. 7. 2015.

    Predlažem roditeljima što pre idite iz ove zemlje dok Vam dete ne unište politicari.Novinaru predlažem da izbaci spisak Javnih preduzeća koliko godišnje potroše na reprezentaciju(nosorozi i žirafe....)A za ovakvo ZLATO nema para.Sramota!

  • shaft

    06:02 // 4. 7. 2015.

    Vecnice Pesicu,izadji iz kafica,pomognite ovom detetu!Bruka i beda Nisa,da je dete politicara,nasle bi se pare!

  • Juznjak

    13:49 // 3. 7. 2015.

    Moze bilo koje preduzece da se odrekne dela troskova za reprezentaciju ili ti ruckove i da decku uplate put na Svetsko prvenstvo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: