Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 17. 6. 2013.

| Sport

Pomoć niškom paraolimpijcu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
nemanja-tadic.jpg

Srpski paraolimpijski reprezentativac Nišlija Nemanja Tadić, kome je sa 7 godina zbog raka amputirana noga iznad kolena, dobiće savremenu protezu koja će mu olakšati put do Paraolimpijade 2016. godine.

Ovaj plivač, član niškog Kluba za osobe sa invaliditetom "Delfin", prvak je države na 50 m slobodnim stilom i vicešampion na 100 m slobodno u klasi S9 (visoka amputacija noge).

Nova proteza, vredna 8.000 evra, donacija je svetske kompanije koja proizvodi protetičke, ortopedske i ortotičke materijale "Ottobock". Nemanja će sa njom imati bolje pokrete, brži i lakši hod.

- Presrećan sam što su iz ove kompanije odlučili da prate moj rad do 2016. i što će mi pomagati na putu do Paraolimpijade. Za tri dana putujem u Brno na Evropske paraolimpijske igre mladih do 20 godina gde ću dati sve od sebe - kaže Nemanja.

Njemu će nova proteza biti postavljena u Kragujevcu po povratku iz Brna. Zatim će slediti privikavanje na nju, jer je, objašnjavaju stručnjaci, zasnovana na potpuno novom sistemu od proteze koju Nemanja trenutno ima.

- Ona omogućava sinhronizovane pokrete proteze i tela. Nemanja će moći ravnomerno da silazi niz stepenice jer će rotaciona hidraulika amortizovati pokrete - objašnjava Nikola Lukić, direktor "Ottobock" Srbija.

Proteza će ovom momku pomoći i da lakše putuje do škole, jer od Čokota, gde živi, do autobuske stanice ka gradu i Ekonomskoj školi, pešači 45 minuta.

Donacija i Fakultetu sporta

Ista kompanija je Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja donirala invalidska kolica najnovije kategorije.

Dekan Milovan Bratić kaže da će to pomoći studentima u stručnom i naučno-istraživačkom pogledu jer je program ovog fakulteta posvećen i radu sa osobama sa invaliditetom. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • marija stankovic

    18:14 // 27. 6. 2013.

    U ovakve mlade ljude treba ulagati.
    Samo napred, Nemanja!

  • Lidija Marjanovic

    12:37 // 19. 6. 2013.

    Bravo Nemanja,zelim ti puno uspeha i najsjajnije medalje u daljem radu. Pozdrav

  • Daki

    08:56 // 18. 6. 2013.

    Svaka cast Otto Bock-u! Uradili su veliku stvar za buducu legendu niskog i srpskog sporta. Zajedno, mogu da naprave nevidjene rezultate u skorijoj buducnosti sto im od srca zelim! SRECNO!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: