Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 13. 11. 2015.

| Sport

Prokuplje - rasadnik vrhunskih boksera

Autor:Milena MiloševićIzvor:Južne vesti
ćure
Bratislav Ristić Ćure u meču sa kubanskim bokserom; foto: FB profil Bratislav Ristić

Polovinu bokserske reprezentacije u bivšoj Jugoslaviji činili su Prokupčani, a da je ovaj sport u njihovoj krvi govori činjenica da se Prokuplje i danas prepoznaje kao mesto koje je dalo najveće šampione.

Jedan od njih, Bratislav Ristić Ćure i dalje živi u Prokuplju gde trenira neke nove klince. Želja mu je da ovaj sport ponovo zaživi, pa zato ne naplaćuje članarinu i zove decu da treniraju. foto-fb-Bratislava-Ristica Ćure je sedamdesetih godina nizao pobede; foto: FB profil Bratislava Ristića

Hoću te klince da odvojim od kafića, od skitnje, droge… Posle 15 do 20 dana ja mogu da vidim da l’ dete može da boksuje, da l’ ima talenat i je l’ hoće da sluša. Ne primam ni jednog koji ne ide u školu. Meni je važna prvo škola, pa onda sve - kaže Ristić, nekadašnji trostruki vicešampion sveta.

Ćure je počeo da boksuje sa 14 godina i to tako što ga je trener Vlastimir Stanišić Laci ugledao kako se bije na ulici, pa ga je pozvao na trening. Samo 15 dana posle toga isterao ga je zbog neposlušnosti.

Ipak, Ćure se vrlo brzo vratio, opet na poziv Stanišića, koji je u njemu video veliki talenat. Danas, dok trenira mlade boksere, primenjuje sve što je naučio od njega.

On je bio trener van konkurencije. Bio je smiren, znao je da radi sa decom. O svemu smo razgovarali sa njim. Bio je sve za klub: i otac, i majka, i doktor i pedagog. Da nije bilo tako, ne bi bilo ni uspeha - priča Ristić.


foto-fb-Bratislava-Ristica,-Bokserski-klub-Toplicanin U bokserskom klubu "Topličanin" trenirani vrhunski sportisti; foto: FB profil Bratislav RistićTeže postati šampion Srbije, nego Evrope

Osim Ćureta, koji je bio vicešampion sveta i Evrope, sedmostruki prvak Jugoslavije, trostruki osvajač zlatne rukavice, prvak Balkana i učesnik na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine, u klubu “Topličanin” trenirao je i Fazlija Šaćirović.

Fazlija je bio vicešampion sveta i petostruki prvak Jugoslavije, osvojio je sve medalje na takmičenjima u zemlji i svetu i takođe učestvovao na Olimpijadi. Upravo olimpijska medalja jeste jedino odličje koje nedostaje i njemu i Ćuretu.

Pored Šaćirovića i Ristića, u bokserskom klubu Topličanin stasali su i braća Ališanović i Vladimir Milenković Pulje, koji je ostao zapamćen kao bokser koji se borio u svih 11 kategorija.

Kako kaže nekadašnji trener Mirko Čađanović, konkurencija u boksu je tih godina bila tolika da je bilo teže postati prvak države, nego prvak Evrope.

Oni su bili radni entuzijasti, tad nije bilo para, boksovali su iz ljubavi. To je bio u potpunosti usaglašen talenat i rad. Mnogi izuzetni talenti su propali, zbog toga što nisu dovoljno radili i imali želju za uspehom.  E, to je Ćure imao, to su svi oni imali i zato su uspeli - priseća se njihov nekadašnji trener Mirko Čađanović.


foto-fb-Bratislava-Ristica-Vlastimir-Stanisic-Laci-(levo)-i-Bratislav-Ristic-(desno)-na-jednom-od-treninga Vlastimir Stanisic Laci (levo) primetio Ristića (desno) na ulici; foto: FB profil Bratislava RistićaTopličanin trenirao šampione

Za postojanje bokserskog kluba Topličanin, koji je iznedrio vrhunske sportiste, najzaslužniji je Branko Ročkomanović, profesor fizičke kulture u prokupačkoj Gimnaziji. On je početkom 60-ih godina, na časovima fizičkog trenirao dečake i bio je inicijator da se u Prokuplju odigraju prvi revijalni mečevi sa Radničkim iz Niša.

Upravo je tada, po povratku iz vojske, za Topličanin je počeo da trenira i dečacima drži treninge Prokupčanin Mirko Čađanović.

U novinama sam pročitao da se u Prokuplju održao revijalni meč Radnički Niš- Topličanin. Ja sam pre toga dogovorio da ostanem kod Partizana u Sarajevu, da kod njih boksujem. Međutim, kad sam to pročitao, maltene su mi novine ispale iz ruke. Kakvo Sarajevo, kakvi đavoli, idem ja svojoj kući, svom gradu - priseća se Čađanović.

foto-licna-arhiva-Mirka-Cadjanovica-dva-trenera-reprezentacije-Juoslavije-u-boksu-Vlastimir-Stanisic-Laci-(levo)-i-Mirko-Cadjanovic-(desno) Čađanović i Stanišić jedni Prokupčani koji su trenirali reprezentaciju Jugoslavije; foto: lična arhiva Mirka ČađanovićaOn i Vlastimir Stanišić Laci bili su jedini bokserski treneri iz Prokuplja koji su trenirali i reprezentaciju Jugoslavije. Zajedno 1968. godine ponovo otvaraju bokserski klub. Klub je u roku od 3 godine došao do prve lige.

Ove godine u Prokuplju je održan četvrti memorijalni turnir „Vlastimir Stanišić Laci“, koji je privukao veliku pažnju gledalaca. Već na prvom sledećem treningu Topličanina pojavilo se mnogo dece koja su došla da treniraju, čak i nekoliko devojčica. Zbog toga se Bratislav Ristić Ćure nada da će uspeti da vrati one slavne dane kada je boks u Prokuplju bio na svom vrhuncu. 

​J​užne vesti će u narednom periodu predstaviti kvalitete i prirodne potencijale Prokuplja.

Tekstovi će se odnositi na pridrodne resurse uključujući hranu, životnu sredinu, tradiciju, prirodne lepote, istorijske i kulturne lokacije… Pokušaćemo da prezentujemo što više potencijala koje ovaj kraj nudi i po kojima je specifičan u Srbiji i svetu.

Ovi tekstovi su deo projekta Prokuplje u srcu prirode” koji je finansiran iz javnih sredstava Opštine Prokuplje, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Prokuplja i širem informisanju javnosti o ovom kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: