Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 7. 4. 2012.

| Sport

Proslavljena godišnjica od polufinala Kupa UEFA

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
30 godina od polufinala Kupa UEFA
Ekipa koja je pre 30 godina napravila najveći uspeh niškog fudbala

Na stadionu Čair proslavljeno je 30 godina od prve utakmice koje su fudbaleri Radničkog odigrali u polufinalu Kupa UEFA protiv Hamburgera.

7. aprila 1982. godine Radnički je pobedio Hamburger rezultatom 2:1 (0:0) u prvom meču Kupa UEFA pred oko 25.000 gledalca na niškom stadionu Čair. Trideset godina kasnije, okupila se većina fudbalera, članova uprave i jedini živi svedok utakmica u Kupu UEFA novinar Narodnih novina Dušan Marković.

Atmosfera i drugarstvo koje je onda krasilo Real sa Nišave nisu prestali ni 30 godina kasnije iako se većina i ne viđa često zbog obaveza. Prisutne je pozdravio kapiten te selekcije Milovan Obradović:

- Pre 30 godina postignuta je jedna pobeda za koju mnogi smatraju da je najveća u istoriji Radničkog - rekao je Obradović.

radnicki, hamburger arhivska fotografija

Pre početka minutom ćutanja odata je pošta nekadašnjem saigraču Salidu Beganoviću i treneru Dušanu Duci Nenkoviću koji više nisu sa nama. Na proslavi nisu došli Zoran Milenković, Branislav Đorđević, Dragan Radisavljević, Miloš Drizić i Zoran Bojović zbog obaveza.

Nekadašnji generalni sekretar kluba Miodrag Knežević je istakao da ovaj veliki uspeh niškog i jugoslovenskog sporta nije došao slučajno.

- Takav uspeh ja od tada nisam doživeo. Takva atmosfera nigde nije postojala. Bili smo veliki klub, najveći posle Partizana, Zvezde, Hajduka, Dinama i Vojvodine. I po novcu i po kvalitetu iigrača i po organizaciji. Imali smo mnogo dobrih generacija - rekao je Miodrag Knežević.

Koliko je organizacija u klubu bila odlična, pokazuje i priča nekadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije i tada člana uprave Radničkog Nemanje Stankovića.

- Bilo je zabranjeno da se dovode igrači iz Beograda jer su oni "obogaćeni za beogradski život". Niko nije smeo u Beograd, samo u inostranstvo. Svakom igraču je bila obezbeđena egzistencija, imao je ugovor. Tako se formirala ekipa koja je dugi niz godina mogla da stvara uspehe - rekao je Stanković.

meraklije Navijači Radničkog su pozdravili legende kluba

Ekipa se prošetala do stadiona gde ih je dočekalo desetine Meraklija koji su im otpevali pesmu i uručili poklone u znak poštovanja na postignut uspeh. Priče i sećanja nisu prestajali ni na rekonstruisanom stadionu koji i dalje "ima dušu" i budi najlepše uspomene. 

A priču i sećanja obagatio je jedini živi svedok svih utakmica Radničkog u Kupu UEFA novinar Narodnih novina u penziji Dušan Marković.

- U ovoj prelepoj priči "igram" Boru Jovanovića. legendarnog novinara koji je jedini pratio reprezentaciju u Montevideu. Ja sam video sve, 25 godina sam izveštavao sa svih utakmica. Šta znači biti 4. u Evropi, to je krem, a Radnički je to bio. Pitanje je kada će ponovo, ali daj Bože nekada opet na novim stadionu - rekao je Dušan Marković.

Milovan Obradovic Kapiten Milovan Obradović pokazuje gde je pre 30 godina postigao gol i doneo pobedu Radničkom od 2:1

Tom prilikom kapiten te generacije Milovan Obradović je pokazao gde je postigao gol za 2:1 golmanu nemačke reprezentacije Štajnu. On je slavlje na Čairu, a posle i u celom Nišu i Jugoslaviji, doneo u 75. minutu. Sećajući se tih momenata rekao je:

- Golman Štajn je 50 puta bio reprezentativac Nemačke. Cela odbrana Hamburgera je bila u reprezentaciji. Kakvi su to igrači bili. Ali, meni su nekako uvek "ležali" Nemci - rekao je Obradović.

Upravo ta utakmica je "donela" čairskom stadionu reflektore.

- Istrošili smo se na radovima na stadionu, a ja im kažem da ovi političari samo ćute i ne odmažu. Utakmica sa Hamburgerom je bila u 13:30h, pa nam je jedna agencija iz Nemačke dala samo 50.000 maraka. Napravili smo reflektore, nekako u tajnosti, pa smo na kraju napravili slet da nije to samo zbog Radničkog urađeno - prisetio se Nemanja Stanković, nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza.

Aleksandar panajotovic Aleksandar Panajotović pokazuje gde je postigao gol protiv Dandija u četvrtfinalu

Do polufinala fudbaleri Radničkog su savladali italijanski Napoli, Grashoper iz Švajcarske, holanski Fejnord i Dandi junajted, predstavnika Škotske. Tada je niški klub bio jedini predstavnik Jugoslavije u evropskim takmičenjima. U polufinalu nije igrao junak četvrtfinalnog duela sa Dandijem Aleksandar Panajotović zbog žutih kartona. On je ovu priliku iskoristio da pokaže kako je postigao gol Dandiju na Čairu i tako doprineo najvećem uspehu niškog fudbala.

Jedina mrlja na ovu proslavu ostavila je sadašnja uprava Radničkog koja se nije udostojila da dođe, pozdravi, čestita i pokloni se najsjajnijoj generaciji kluba koji sve Nišlije nose u srcu. Prva ekipa nije otputovala u Zemun na utakmicu sa Teleoptikom jer je odložen susret, pa nije bilo opravdanog razloga da se baš niko ne pojavi, a sada ima funkciju u Radničkom, klubu koji su proslavili upravo ovi ljudi.

Ovo je tek prvo slavlje na Čairu pošto 3. jula sledi proslava 50 godina od ulaska Radničkog u Prvu ligu. Pre toga, svi se nadamo da ćemo proslaviti i povratak Reala sa Nišave u najeltiniji rand posle 9 godina pauze. Sledeće godine klub slavi 90 godina postojanja, a to slavlje će biti, nadamo se na novom stadionu Čair koji nikada neće zaboraviti istorijske trenutke i imena koja su ovaj klub proslavila u Evropi i svetu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    12:56 // 9. 4. 2012.

    E, super tekst, svaka cast, pozdrav

  • Nikola

    03:33 // 9. 4. 2012.

    Bilo je to ocigledno neko drugacije vreme. Nije stvar samo u tome da je Nis bio privredno daleko jaci grad, pa je bilo vise novca za sport. Cini mi se da je u to vreme fudbal jos uvek bio sport a ne posao, kao sto je najcesce danas. Moze li neko danas da zamisli Radnicki kako igra, primera radi protiv Barse u polufinalu? Bice valjda opet lepih trenutaka na Cairu. Hvala legendama!

  • Ivan Milovanovic

    13:40 // 8. 4. 2012.

    Zna li neko sta su fudbalerke Masinca uradile u prijateljskom mecu sa nekim makedonskim timom??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: