Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:24, 3. 1. 2016.

| Sport

Staša Gejo: "Prošla godina je bila neverovatna"

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
stasa-gejo
Godina za nezaborav; foto: thecircuitclimbing.com

Prošla godina će ostati u najlepšem sećanju Staši Gejo, najboljoj mladoj sportistkinji Niša, a pored visokog plasmana u seniorskoj konkurenciji i šampionskih medalja na državnim prvenstvima, kao najveći uspeh ističe svetsku duplu krunu u juniorskoj konkurenciji.

stasa-Arko-Italija Na pobedničkom postolju u Italiji; foto: FB profil "Stasa Gejo"

Staša Gejo, članica Planinarsko-alpinističko-ekspedicijskog kluba Niš, osvojila je 2015. godine Svetski šapionat za mlade u disciplini bolder i Svetski šampionat za mlade u kombinaciji sve tri discipline (bolder, težinsko penjanje i brzinsko penjanje), bila je prva na Evropskom prvenstvu i Evropskom kupu za mlade u bolderingu, a godinu je završila na prvom mestu u generalnom plasmanu u disciplini boldering.

Iako je 2015. bila prepuna moćnih utisaka, ali ipak – zlato je zlato. Lakše je biti među najboljima nego zapravo pobediti. Dakle, najvažniiji trenutak u 2015. je pobeda na juniorskom svetskom prvenstvu. Ne samo da sam zadovoljna, već ne mogu rečima da opišem to zadovoljstvo i ponos koji osećam. Neverovatni rezultati su za mnom, o kakvim nisam ni sanjala na početku sezone. Stvarno se nadam da će mi poći za rukom da barem ponovim isto u 2016 - kaže Staša Gejo za Južne vesti.

11954572-10153007150225443-1833662284994755726-n Porodica velika podrška - Staša Gejo sa roditeljima; foto: FB profil "Stasa Gejo"

Za veliki napredak, kako sama kaže, zaslužno je i preseljenje u Sloveniju gde je u tim uključila trenera Gorazda Hrena.

Sistem se okrenuo naglavačke. Treninzi su postali drugačiji, daleko zahtevniji, a samim tim i efektivniji, što se videlo po mom munjevitom napretku. Više vremena sam posvetila svom telu i umu, penjanju i svemu što je pozadina ovog sporta, uključujući ishrani i opštoj fizičkoj spremi. Puno odricanja i promena koje su izrodile šampionski duh i vrhunsku formu - priča Staša.

Najveće uspehe ove godine postigla je u disciplini boldering u kojoj želi i dalje da napreduje.

Zapravo sam već poluspecijalizovana za boldering jer sam nakon dugog razmišljanja odlučila da se posvetim samo toj discipini jer znam da sam sposobna da budem konstantno na pobedničkom postolju ako imam „specijalizovane“ treninge. S obzirom da je taktika bila i više nego uspešna, isti plan važi i za sledeću godinu. Svakako, van takmičenja takođe penjem i težinsko jer mi pomaže da održim takozvanu bazičnu izdržljivost koja je potrebna i u bolderingu - kaže osamnaestogodišnja Nišlijka.

stasa Staša Gejo na Sportskom balu sa nagradom za najboljeg mladog sportistu; foto: Vanja Keser

Na kraju 2015. godine Staši je stiglo još jedno priznanje - izabrana je za najboljeg mladog sportistu Niša u izboru Sekcije sportskih novinara Niša.

Želja za ponovnim priznanjem "Najbolji mladi sportista Niša" je jedan od glavnih inicijatora napornog rada. Nakon prošlogodišnjeg neuspeha na Sportskom balu, tvrdo sam odlučila da će mi ta nagrada zasluženo pripasti na kraju 2015, što je izgleda i bio slučaj. Sada imam još krupnije zalogaje i daću sve od sebe da ispunim svoje planove - kaže ova Nišlijka.

12410564-948711025215055-2862815410148632812-n Koristi prilike da trenira i u Jelašničkoj klisuri; foto: FB profil "Stasa Gejo"

Uspešna je bila i u seniorskoj konkurenciji, plasirala se u finale Svetskog kupa u Minhenu i zauzela 5. mesto.

Bila je četvrta na prestižnom takmičenju "Adidas rockstars" u Štutgartu gde takmičari mogu učestvovati samo po pozivu ove velike kompanije.

Pokucala sam na seniorska vrata i taj svet je pun izazova koji me neverovatno mame. Seniorke imaju iskustvo vredno divljenja. Treba to nadomestiti fizičkom spremom i snalažljivošću. Svakako je jedna od glavnih želja sam vrh seniorske scene, ali za tu poziciju treba raditi višestruko „krvavije“ i disciplinovanije nego do sada. Mada, mislim da sam u stanju da se žrtvujem radi tih teških ciljeva i vlastitih teških obećanja - kaže Staša Gejo.

Trenutno je na raspustu pre poslednjeg semestra međunarodnog programa u Drugoj gimnaziji u Mariboru.

Planiram da tamo nastavim školovanje i da upišem Fakultet elektrotehnike FERI, što zbog kvaiteta obrazovanja, što zbog uslova za trening na koje sam već naviknuta - kaže Staša.

12310525-939794442773380-7815875402826439978-n Uspeva da uskladi obaveze u školi i na treningu; foto: FB profil "Stasa Gejo"

Obaveze u školi i na treningu i vreme za odmor teško je "zgnječiti u jednom danu", ali Staša je pronašla formulu za uspeh.

Morala sam da skratim vreme odmora radi treninga i škole. Dobro mi ide usklađivanje obaveza, ali je strašno zahtevno. Nečesto se zapitam zašto sebe toliko iscrpljujem. Tada se setim zadovoljstva i nagrade koja sleduje za naporan rad i žalbe odmah prestaju - iskrena je Staša.

U 2016. godini očekuju je nova iskušenja - u juniorskoj konkurenciji čekaju je destinacije poput Portugalije, Poljske, Austrije i Francuske.

Svetsko prvenstvo za juniore održaće se početkom novembra u dalekoj Kini. Što se tiče svetskh kupova za seniore, više ih je u Evropi u odnosu na prošlu sezonu, tako da će biti više prilika za dokazivanje među velikanima. Veoma bi mi značilo kada bih učestvovala i na drugim kontinentima, ali sve zavisi od raspoloživih sredstava i svakako viza. Pokušaćemo da ostvarimo Toronto, ali je sada prerano za konkretne planove - kaže Staša.

Na kraju ističe da je plan za naredni period - rad, rad i rad!

11898932-533113480175837-5635144661373782919-n Njen moto je "rad, rad i rad!"; foto: FB profil "Stasa Gejo"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tasa

    12:51 // 3. 1. 2016.

    Svaka čast mlada damo, samo tako nastavi!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: