Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 3. 8. 2012.

| Sport

Uspeh niškog alpiniste

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
ekspedicija
Srpska ekspedicija u Kini, Radosavljević je poslednji sleva

Igor Radosavljević oborio lični visinski rekord u pokušaju da osvoji vrh Muztag Ata (7.543m) koji pripada Kunlun Šan masivu u Kini. Ekspedicija se popela na 7.000 metara.

Predsednik Planinarsko-alpinističkog kluba Mosor iz Niša Igor Radosavljević postao je tek drugi Nišlija koji je uspeo da pređe granicu od 7.000 metara. Pre njega, to je uspeo pokojni Zoran Miletić. Nažalost, eskpedicija od 6 članova nije uspela da osvoji vrh Muztag Ata, ali je bila blizu. Igor Radosavljević je bio jedini Nišlija na ovom putovanju koje je počelo 1. jula letom iz Beograda.

- Na planini smo bili od 5. do 27. jula. Prvo je usledila aklimatizacija. Bili smo dva dana u Subašiju na 3.700 metara nadmorske visine, pa smo stigli u bazni kamp na 4.400 metara - ispričao nam je Radosavljević.

kamp Kamp C3

Iz baznog kampa ekspedicija je krenula ka ostvarenju plana. Od baznog kampa četvorica alpinista su se uputili ka kampu C1 na 5.350 metara.

- Tamo je veoma opasno, ima dosta pukotina u ledu, staze su neobeležene. Stigli smo do kampa C1 i postavili šatore, tamo smo prespavali. Spustili smo se zatim u bazni kamp, pa smo se zbog aklimatizacije vratili i šetali od baznog kampa do kampa C3 - kaže Igor Radosavljević.

Ujutru u 7:50h srpski alpinisti su krenuli iz kampa C3 (6.800m) da osvajaju vrh Muztag Ata.

- Za 4 sata stigli smo na 7.000 metara. Bio je dubok sneg, išli smo nogu pred nogu. Veče pre toga pao je ogroman sneg. Šerpasi koji su prtili stazu i nosili stvari nekim Kinezima rekli su da treba da se vratimo. Ponudili smo da im pomognemo i da prtimo stazu, ali su odbili. Morali smo da siđemo do baznog kampa i da čekamo sledeću priliku - kazao je niški alpinista.

Uspon ka vrhu Uspon ka vrhu

Sledilo je silaženje sa 7.000 metara na 4.400 što je poseban napor. Srpska ekspedicija je dva dana potom krenula opet u osvajanje vrha, ali zbog loših uslova je odustala. Odlučeno je bilo da se spusti oprema i da se ne kreće ponovo na vrh.

- Sa te strane gledajući, ekspedicija je bila neuspešna. Ali, ne možemo samo tako da posmatramo. Bila je ovo najorganizovanija ekspedicija, svi smo se dobro uklopili. Ja sam postavio lični rekord jer mi je do sada najviši vrh bio Akonkagva na 6.960 metara na Andima. Ja sam zadovoljan - rekao je Radosavljević.

Najjači utisak sa ovog putovanja ipak nije bilo obaranje ličnog rekorda.

- Upoznali smo dosta ljudi iz svih krajeva sveta. Ovo je bilo kao Mondijal u fudbalu, sve najbolje ekipe na jednom mestu. Upoznao sam velika imena alpinizma, družili se, pričali - rekao je Radosavljević, pun utisaka o planini, ali i gradovima koje je obišao u Kirgistanu.

pogled

Radosavljević se sada okreće akcijama svog kluba gde ga očekuju odlasci na planine u blizini, a sve to kao pripreme za osvajanje sedmog najvišeg vrha na svetu. Sledeće godine je planirana ekspedicija na Daulagiri (8.167m) u Nepalu.

- Za dve godine planirana je eskpedicija na K2 sa Planinarskim savezom Vojvodine. Sledeće godine ćemo pokušati da osvojimo Daulagiri, a do tada klub Mosor organizuje akcije po srpskim planinama i planinama u okolini - kazao je Radosavljević.

Jedan alpinista iz Niša se vratio zadovoljan, drugi je otišao u novu avanturu. Nenad Stojiljković iz Mosora je sa srpskom ekspedicijom krenuo u osvajanje Lenjinovog vrha (7.134m) na planini Pamir koja je na granici između Kirgistana i Tadžikistana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: