Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:57, 1. 2. 2015.

| Sport

Vitković trojkama doneo trijumf Konstantinu

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
mladen-vitkovic-konstantin.jpg
Mladen Vitković bio precizan u poslednjim sekundama; foto: Vanja Keser

Sa dve trojke u poslednjih 30 sekundi kapiten Konstantina Mladen Vitković doneo je 12. pobedu svom timu pošto je u 15. kolu Košarkaške lige Srbije niški tim savladao Napredak iz Kruševca rezultatom 70:68 (18:9, 20:20, 14:20, 18:19).

Najefikasniji u redovima domaćih bio je Danilo Tasić sa 17 poena i 12 skokova. Dvocifreni su bili i Goran Ostojić sa 11 poena i Vladimir Đorđević sa 10 poena i 6 asistencija. Kod gostiju Đorđević Marinković ubacio je 14, a Stefan Simić 12.

Bilo je ovo ubedljivo najlošije izdanje Konstantina na domaćem terenu, ako ne i u sezoni. Samo prvih 15 minuta ekipa je bila ona prava, nakon toga je podsećala na "grupu građana" koji su prvi put zajedno na parketu. Dosta bezidejnosti i u napadu i u odbrani, loša organizacija igre, očajni procenti šuta, slabo građenje defanzivnog skoka...

Početak meča prodefilovao je u dobroj odbrani obe ekipe. Konstantin se mučio sa realizacijom i, pored odlične tranzicije, promašeno je par zicera.

Na drugoj strani gosti su poene tražili u reketu, ali su Nišlije sjajnim preuzimanjima odlično neutralisale pokušaje gostiju. Zahvaljujući trkačkoj nadmoći domaći su poenima iz kontri i polukontri u 7. minutu stekli osetniju prenost od +6 (13:7), pa je trener gostiju Raičević bio prinuđen da zatraži minut odmora. Nisu urodile plodom taktičke zamisli šefa stručnog štaba gostiju ni nakon tajm-auta. Domaćin je i dalje odlično delovao u odbrani, gosti su i dalje pokušavali polaganjima da poentiraju, ali bez uspeha. Sa druge strane Nišlije su napadale sa dosta rezona i nakon prvih 10 minuta vodili rezultatom 18:9. Treba istaći sjajnu rolu centra Gorana Ostojića koji je sa 8 poena i 3 skoka sjajno otvorio utakmicu.

DSC-8156 foto: Vanja Keser

Trojkom i efektnim zakucavanjima Tasića i Đorđevića Nišlije na početku drugog kvartala stiču ogromnu prednost (25:9). A onda se igra Konstantina raspala. I pored sjajnog kruženja lopte u napadu, promašeno je par otvorenih trojki, ali je odbrana i dalje funkcionisala na visokom nivou. Jedini koji je mučio Nišlije jeste robusni centar Kruševljana Mišković, za koga i Ostojić i Obrenović nisu imali rešenja. Međutim, maestralan je u napadu bio Danilo Tasić koji sa 13 poena bio najzaslužniji za dvocifrenu prednost domaćih.

U završnici druge četvrtine Konstantin je stao. Sa nekoliko prokockanih šansi probudili su „uspavane“ goste, koji serijom 9:0 prilaze na 5 poena minusa (34:29). Sa 4 vezana poena plej domaćih Veličković postavlja konačan rezultat prvog poluvremena – 38:29.

Usledilo je poluvreme za zaborav niških košarkaša. Poenima Đorđevića i Ostojića, Konstantin je u igri „koš za koš“ čuvao stečenu prednost na poluvremenu. U odbrani je i dalje dosta muka zadavao Mišković, koji je zbog fizičke dominacije  često bio udvajan, što je dalo prostora ostalim košarkašima Napretka da se „raspucaju“. Sa dve pogođena šuta za 3 poena i polaganjem Simića, gosti u 25. minutu prilaze na -5 (48:43). Nakon tajm-auta, koji je zatražio Marko Cvetković, oporavljeni Barać pogađa trojku, ali je na drugom delu terena talentovani bek gostiju Simić, prodorima stvarao probleme niškoj odbrani. Malo toga je Nišlijama polazilo za rukom. Odbrana je popustila, ponestala su rešenja u napadu, izašli su rano iz bonusa.

Na minut do kraja treće četvrtine Napredak je bio na „samo“ -2 (51:49), i uz par propuštenih prilika, mogao je i do rezultatskog poravnanja.

DSC-2842 foto: Vanja Keser

U poslednjih 10 minuta domaćin je nastavio sa bledom igrom. Defanziva je koliko toliko proradila, ali je u napadu i dalje „škripilo“. Nisu uspevali da pronađu recept iz prve četvrtine, nervoza se uvukla u redove. U 34. minutu nakon tehničke greške Obrenovića Napredak je izjednačio (56:56). Pokušavao je trener Konstantina čestim izmenama da pronađe odgovarajuću petorku, ali su njegovi igrači bili u „ogromnom kanalu“. Par promašenih otvorenih trojki i zicera, omogućilo je Kruševljanima da preokrenu. Na krilima Simića i Miškovića Napredak pravi seriju 9:0 i na 2 i po minuta do kraja stiče ogromnih 5 poena prednosti (61:56). Poenterski post od 5 minuta prekida Veličković trojkom iz ugla i nakon konačno jedne dobre odbrane i polaganja Đorđevića Konstantin se probudio (61:61).

Poenima Tasića sa jedne i Milojevića sa druge, ekipe se u poslednji minut ušle poravnate. Trojka kapitena gostiju Milinčića na 45 sekundi do kraja prouzrokvala je muk u Čairu. Usledila su 2 početnička napada domaćih gde su prvo Veličković promašenom trojkom, a zatim Tasić “prodatom” loptom doveli svoj klub na ivicu ambisa. Na drugoj strani, Đorđević Marinković je posle faula Tasića pogodio oba penala i doveo svoj tim nadomak ogromne pobede. Na pola minuta do kraja Kruševljani su imali +5 (68:63).

A onda je usledilo herojskih 30 sekundi kapitena Mladena Vitkovića. Prvo je pogodio trojku za -2, zatim ukrao loptu, promašio zicer, a otpadak pokupio Veličković, koji je fauliran. Plej Nišlija je pogodio prvo, a promašio drugo. Tasić  je bio najviši na ofanzivnom skoku, lepo uočio Vitkovića, koji iz ugla pogađa pobedonosnu trojku. Usledio je delirijum na tribinama, a košarkaši Napredka za 2 sekunde nisu uspele da urade ništa. Na kraju, 70:68 za momke Marka Cvetkovića.

Nakon kompletnog 15. kola Konstantin je i dalje na deobi drugog mesta sa ekipom Vojvodine i skorom od 12 pobeda i 3 poraza. Napredak je i dalje poslednji sa samo 3 pobede.

U narednom kolu Nišlije gostuju ekipi Tamiša u Pančevu.

KONSTANTIN – NAPREDAK RUBIN 70:68 (18:9, 20:20, 14:20, 18:19)

Hala Čair, Niš

Gledalaca: 500

KONSTANTIN: Veličković 6, Despotović 1, Đorđević 10 (6 as), Barać 3, Vitković 8, Stojačić 4, Ostojić 11, Tasić 17 (9 sk), Savić, Stojanović, Obrenović 3, Gudžić 7 (8 sk)

NAPREDAK RUBIN: Simić 12 (8 sk), Dobrodolac, Vukićević 10, Mijajlović 3, Raičević, Mišković 11 (8 sk), Bogdanović, Milojević 8 (8 sk), Milinčić 4, Đorđević Milinković 14, Pavlović 6, Beloica

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: