Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:29, 4. 6. 2015.

| Sport

Zbog birokratije Nišlijka ostala bez Evropskih igara

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
lidija
Godinu dana nakon izborene vize, Lidiji Marjanović stigla zabrana

Iako je još juna prošle godine izborila plasman na prve Evropske olimpijske igre, dvadesetak dana pre početka takmičenja bokserka Lidija Marjanović je dobila zabranu da ide u Baku jer se ranije bavila kik-boksom.

Godinu dana nakon osvajanja petog mesta na Evropskom prvenstvu i obezbeđivanja vize za prve Evropske igre koje će od 12. do 28. juna biti održane u Bakuu, za nišku bokserku Lidiju Marjanović stigao je “hladan tuš” od Svetske bokserske federacije (AIBA) koja joj je zabranila takmičenje jer se “takmičila u kik-boksu”.

Na Balaton kupu 2013. godine potpisala sam ugovor sa predstavnicima Aibe u kom se navodi da ne smem više da se bavim kik-boksom, što sam ispoštovala. Nisam imala problema na Evropskom prvenstvu - priča Lidija.

lidija Pismo iz Svetske federacije je stiglo 21. maja

Međutim, i pored potpisanog ugovora, AIBA je ipak obavestila Bokserski savez Srbije (BSS) da se “Lidija Marjanović takmičila u kik-boksu i pošto nije ispoštovan proces, nije podobna da učestvuje na Igrama”.

Kada Nacionalna federacija želi da registruje sportsitu kao boksera, ta federacija je obavezna da popuni formular i podnese ga Aibi na prihvatanje i registraciju - navodi se se u saopštenju Svetske federacije.

Marjanovićeva kaže da je, od kako je dobila odluku da ne može da ide u Baku, “razočarana i ne može da vidi ni rukavice”.

Kada su mi javili, dugo nisam mogla ništa da kažem, nisam spavala noćima. Osećala sam se kao da sam nekog izgubila, daleko bilo. Prvi put u karijeri sam se potpuno spremila i imala sam velika očekivanja - dodaje Lidija koja se zahvaljuje svima na podršci.

Posebno ističe zahvalnost prema predstavnicima Grada Niša što su joj pomogli da se dobro pripremi.


Bokserski savez i Olimpijski komitet nisu mogli da učine ništa

BSS je preko Olimpijskog komiteta uputio žalbu organizatoru jer “nije u redu da se sportista obaveštava u tako kratkom roku”, kaže Jovan Rakonjac, generalni sekretar nacionalnog Bokserskog saveza.

Sve je bilo u redu kod organizatora Igara, ali kada je stigla zabrana odgovorili su da su nemoćni jer je konačna odluka na Svetskoj federaciji - kaže Rakonjac.

On navodi da mu nije poznato da je Marjanovićeva nešto potpisala, a kaže da ne zna da li se bavila kik-boksom pre novembra 2013. godine jer je tada došao u Savez sa novim rukovodstvom.

Znamo da se ona nije bavila kik-boksom poslednje dve godine. Verovatno organizator Balaton kupa nije dostavio paprie Aibi, ali ne znam - priča Rakonjac.

baku 2015 Na prvim Evropskim olimpijskim igrama Niš će imati 3 predstavnika u pojedinačnim sportovima

Nova pravila Svetske federacije stupila su na snagu februara ove godine, a prema njima mora da prođe do dve godine dok sportsita ne dobije potvrdu da može da se takmiči kao bokser.

Logično je bilo da je, čim je Lidija učestvovala na Evropskom prvenstvu i izborila vizu, AIBA ranije reagovala, ali nije. Olimpijski komitet je sa organizatorom vršio sve provere i rečeno je da je sa našim takmičarima sve u redu. Mi smo kao Savez sve uradili i neprijatno smo iznenađeni - ističe Jovan Rakonjac iz Bokserskog saveza.

U Olimpijskom komitetu Srbije, koji je odgovoran za sportiste na Evropskim igrama, kažu da su, čim su čuli za odluku Aibe, kontaktirali Organizacioni komitet Igara.

Žalili smo se jer je devojka regularno nastupala na Evropskom prvenstvu gde je izborila plasman na Igre i to na svoje ime. Oni su se izvinjavali zbog administracije jer su napravili previd pošto nisu znali da se bavila kik-boksom - kažu u OKS-u.

Srbija je tako ostala bez druge predstavnice u boksu pošto nije dozvoljeno da neka druga takmičarka nastupi umesto Lidije Marjanović.

Nije u redu da se deset dana pred put donese takva odluka, već smo mislili da u svrhu popularizacije sporta razmisle, ali su odgovorili da ne mogu kršiti pravila - dodaju u OKS-u.

Niš je trebalo da ima četiri predstavnika u individualnim sportovima na Igrama, ali će karatistkinja Branka Aranđelović i gimnastičari Miloš Paunović i Petar Veličković otići bez Lidije Marjanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: