Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:51, 11. 2. 2016.

| Sport

Železničar ne dobija novac od Grada

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
490x370-zeleznicar.jpg
"Želja" na rubu egzistencije; foto: Vanja Keser

Na račun Rukometnog kluba Železničar, koji je blokiran, neće biti uplaćen novac iz budžeta Grada, kaže Goran Đorđević. Ljubivoje Slavković smatra da bi trebalo naći rešenja, makar i "ustupcima u zakonu".

Finansijska situacija niškog rukometnog kluba je prilično nezavidna, a račun kluba je u blokadi u kontinuitetu 408 dana.

Odredba starog, kao i novog Zakona o sportu ne dozvoljava finansiranje klubova iz budžeta Grada čiji su računi u blokadi. Po tom osnovu Ženski fudbalski klub Mašinac nije dobijao novac dve godine, a trenutni dug Železničara je 9,5 miliona dinara sa tendencijom daljeg rasta - rekao je načelnik Uprave za sport Goran Đorđević.

Prema njegovim rečima, Grad je učinio sve što je u njegovoj moći.

Gradsko veće je u konstantnom kontaktu sa sportskim direktorom kluba Slobodanom Milosavljevićem, koji je jedini organ kluba koji funkcioniše. Ukoliko se na neki način odblokira račun, videćemo šta možemo da uradimo - kazao je Đorđević.

Slavković Zamenik gradonačelnika smatra da je nedopustivo da se klub ugasi; foto: JV arhiva

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković misli da bi gašenje kluba takvog renomea bio ozbiljan udarac za niški sport. Zbog toga je insisitirao da načelnik nađe rešenje da se pare ipak uplate Želji.

Zakon koji ne dozvoljava finansiranje klubova pod blokadom može da dovede u pitanje egzistenciju kluba slavne prošlosti. Možda bi trebalo kontaktirati nekoga iz Ministarstva da se napravi ustupak u ovom slučaju. Lično ja ne bih imao ništa protiv da se zbog renomea klubu da 9,5 miliona dinara - istakao je Slavković.

Na konstataciju zamenika gradonačelnika, Đorđević je rekao da su ljudi iz Uprave već pričali sa nadležnima u Ministarstvu sporta i da nikakvi ustupci nisu mogući, jer je reč o zakonskim procedurama koje moraju da se poštuju.


Milosavljević: Jedno rešenje je i privatizacija

Sportski direktor Železničara rekao je da je situacija u klubu delikatna. Dug je od 2011. do danas smanjen za dve trećine i zahvalio se Gradu na ispunjenu obaveza prema klubu.

Grad u prethodnoj godini izmirio sve obaveze prema Želji i uplatio 16 miliona dinara. Kada je 2011. godine došlo do promene naziva kluba iz Naisus u Železničar dug je sa 30 smanjen na manje od 10 miliona - reči su Milosavljevića.

I pored nezavidne pozicije u kojoj se klub trenutno nalazi, iz Želje, tvrdi Milosavljević, niko nikada nije molio za pomoć. Za prevazilaženje trenutnih problema, sportski direktor ima nekoliko rešenja.

Neka od rešenja su privatizacija kluba, ali od privatnika trenutno nema ni “p”, ili produžetak kirije za “Dom rukometa” gde očekujemo priliv od tri miliona dinara - kazao je on.

Cobi Železničar mu dao i ime i prezime; foto: Vanja Keser

I pored truda koje ulaže da bi spasio klub, bivši as niškog kluba kaže "da nije svemoguć".

Nemam magične štapiće za stvaranje tih 10 miliona. Svi iz uprave ulažu napore da omoguće normalno funkcionisanje kluba. Boriću se do poslednje kapi krvi, jer mi je ovaj klub dao i ime i prezime - zaključio je Milosavljević.

Niškom klubu neizvesna je budućnost i što se takmičarskog dela tiče, jer prema rečima Milosavljevića, Forum Rukometnog saveza Srbije potražuje od Železničara 11.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. To znači da klubu preti zabrana igranja utakmica i izbacivanje iz lige ili najblaža kazna - uslovna suspenzija koja podrazumeva dozvolu odigravanja utakmica, ali bez prava na registraciju novih igrača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oblak

    07:46 // 12. 2. 2016.

    Gašenje niških preduzeća, sa takvin renomeom kao što su MIN,EI.Jastrebac Niteks i ostanak hiljade porodica bez egzistencije nije potreslo političare kao kada je u pitanju Železničar
    To što je u blokadi neka plaćaju oni koji su ga i doveli do blokade (rukovodstvo kluba),a ne građani Niša
    ica.
    Ne kukajte nad bankrot firmom.Prirodni je da jedni nestaju a drug nastaju.Neka ih finansira Železnica.

  • posmatrac

    22:59 // 11. 2. 2016.

    Pa normalno da nema privatnika, privatnik je bio tu kada je bilo para bio je i vecnik i mnogi drugi a gde su sada?

  • Nenad

    22:14 // 11. 2. 2016.

    Pa hajde sada lepo se otvorite pa dajte malo i damama u kolačima. Toliko da se zna da je Mašina najuspešniji klub i da sa podrškom titula dolazi u Niš gde je joj i oduvek bilo mesto.Idemo zeleneeeeeeeeee

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: