Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Skupstina Grada Niša

  • Skupština Grada Niša

    Gradonačelnica kaže da će se niški funkcioneri odreći solidarne pomoći

    Nakon što su niški funkcioneri gradskih uprava na stalnom radu prošle godine odbili da prime solidarnu pomoć od 40.000 dinara radi prevazilaženja energetske krize, gradonačelnica je objavila da će i ove godine odbiti istu pomoć, namenjenu za zdravstvene preglede.

    (11) detaljnije
  • Dragana Sotirovski

    Gradonačelnica Niša: "Ne mogu da kažem da živim gore nego pre 10 godina"

    Da gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski živi bolje nego pre 10 godina rekla je na jučerašnjoj sednici gradske Skupštine i poručila da isto tako žive niški odbornici, ali i većina Nišlija.

    (43) detaljnije
  • skupština

    Odbornici menjali planska dokumenta za niška naselja, jedan od razloga je dalekovod u Brzom Brodu

    Kako bi građani mogli da ozakone svoje objekte, kako je objasnio v. d. direktora Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša, odbornici niške Skupštine su usvojili izmene planova detaljne regulacije naselja Sečanica i Ostrovica, kao i Kameničkog visa i poteza Kamenica - Cerje, a to znači da će ubuduće u tim područjima moći i da se gradi infrastruktura koja nedostaje. U Opštini Medijana plan je menjan zbog dalekovoda u Brzom Brodu koji treba da bude podzemni, objasnio je Grmuša, ali i da bi se neke ulice povezale.

    (1) detaljnije
  • dkc

    Niška Skupština usvojila odluku o DKC-u, radnici protestovali ispred

    Radnici Dečijeg kulturnog centra protestovali su danas ispred gradske Skupštine tokom sednice na kojoj je usvojena izmena Odluke o osnivanju Ustanove Dečiji kulturno obrazovno rekreativni centar Niš. Nova ustanova dobila je novo odgovorno lice, a radnici DKC-a i dalje insistiraju da se odluka o spajanu sa "Divljanom" u potpunosti poništi.

    (6) detaljnije
  • digitalizovana Skupština

    Niški odbornici posle dva meseca ponovo u skupštinskim klupama

    Nova sednica Skupštine grada Niša, posle više od 2 meseca pauze, zakazana je za sredu, 29. novembar, a skoro 30 tačaka je na dnevnom redu. Neke od njih odnose se na planove detaljne regulacije, izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Niša, a raspravljaće i o prosečnim cenama poreza na imovinu za 2024. godinu, određivanju zona i naopremljenije na teritoriji grada, o programima poslovanja i raspodeli dobiti preduzeća i izveštaju o radu lokalnog Zaštitnika građana.

    (7) detaljnije
  • Ambasador Švajcarske

    Ambasador Šmid i Džunić: Švajcarski model direktne demokratije (ne)može se prekopirati na Srbiju

    Ne postoji univerzalni model demokratije, a koji će model usvojiti zavisiće od građana Srbije, rekao je ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid prilikom posete Nišu i gradskoj Skupštini. Govorio je i o direktnoj demokratiji u Švajcarskoj i referendumskim glasanjem, ali zaključio da to nije lako “prekopirati” na druge sisteme. Za predsednika Skupštine Bobana Džunića to je model koji bi svaka državo trebalo da usvoji i istakao da svakoga dana teži ka unapređenju demokratije u Nišu.

    (7) detaljnije
  • Skupština digitalizovana (1)

    Od sledeće sednice glasovi niških odbornika neće se brojati “ručno”

    Projekat digitalizacije, veće efikasnosti i transparentnosti u radu Skupštine Grada Niša E-parlament je završnoj fazi i već od sledeće sednice glasovi niških odbornika neće biti brojani “ručno”, već će se prikazivati na ekranima, koji su povezani sa tabletima u odborničkim klupama. Podržani od Ambasade Švajcarske u Srbiji, realizacija bi trebalo da obuhvati i prenos sednica uživo preko skupštinskog sajta, elektronsko glasanje, kao i video i audio arhivu svih sednica.

    (5) detaljnije
  • Skupština Niš

    O nemačkom Zakonu i ljudskim pravima - debata u Nišu

    Nemački Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabevanja biće tema javne debate koja će biti održana u utorak, 31. oktobra od 12 do 14 sati u sali Skupštine Grada Niša. Kompanije će ovim Zakonom zahtevati primenu pravila i standarda od svojih dobavljača i time zaštititi ljudska prava i životnu sredinu.

    (4) detaljnije
  • Sednica Skupštine Grada Niša

    Novim kadrovskim planom Grada Niša ima mesta za 227 savetnika

    Zbog reorganizacije i izmene nadležnosti gradskih ustanova kako bi se poslovi iz nadležnosti obavljali blagovremeno i efikasno, kako kaže Nataša Pećić Kostadinović iz Gradske uprave za organe Grada i građanska stanja, niški odbronici izglasali su izmenu kadrovskog plana. Novim planom broj zaposlenih obuhvatiće 345 pozicija od čega 227 za savetnike. Takođe, odbornici su izglasali da obavljanje inspekcijskih poslova iz nadležnosti Grada Niša bude u okviru Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove.

    (25) detaljnije
  • sednica skupštine (1)

    Usvojeni drugi rebalans budžeta za nišku opoziciju - "kozmetika"

    Na 33. sednici Skupštine Grada Niša, odbornici su izglasali drugi rebalans budžeta koji će za 389.267.725 dinara biti veći i iznosiće 14.941.487.343 dinara. Opozicioni odbornici najviše pažnje usmerili su ka odluci da se iz budžeta ne izdvoji novac za besplatne udžbenike, te su drugi rebalans nazvali "kozmetikom". Za gradonačelnicu Niša to su populističke mere koje "sebi može da priušti samo Beograd".

    (1) detaljnije
  • Skupština Niš

    Posle 3 meseca opet zaseda niška Skupština

    Niški odbornici vraćaju se u skupštinske klupe posle 3 meseca pauze, u četvrtak 21. septembra, a očekuje se rebalans budžeta i jednokratna pomoć za prvake i besplatan prevoz za srednjoškolce, da sve gradske inspekcije budu pod jednom upravom, usvajanje dokumenata koji prethode izgradnji dve solarne elektrane, vraćanje duga Direkcije za prevoz, kao i javno-privatno partnerstvo za dezinsekciju i deratizaciju.

    (15) detaljnije
  • gradska kuca u nisu 1, jun 2022, foto jv ljubica jocic

    Sotirovski pre 3 meseca obećala, ali većina direktora javnih preduzeća u Nišu i dalje nema rešen status

    Iako je pre više od 3 meseca gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila da će nadležni početi da rešavaju problem v. d. statusa direktora u skoro svim javnim preduzećima u Nišu, to još nisu započeli, pa većina njih i dalje, skoro dve godine, ima "nerešen" status. Komisija za izbor direktora jeste formirana, ali se već dve godine nije sastala, a predsednik Radan Ilić kaže da nisu imali šta da rade, jer nijedan konkurs nije raspisan. Vršioci dužnosti direktora uglavnom kažu da im ovakav status ne smeta, jer ih ne ograničava u radu.

    (8) detaljnije
  • gradska kuca u nisu, foto jv ljubica jocic

    11 gradskih Saveta u Nišu - ko krije dnevnice, ko prima 2.000 po sednici, a ko savetuje volonterski

    U Nišu ima ukupno jedanaest Saveta - za pitanja starosti, mladih, javnih službi, bezbednost grada, migracije, za rad sa osobama sa invaliditetom, rodnu ravnopravnost, kulturno stvaralaštvo, zapošljavanje, za bezbednost saobraćaja i privredno-ekonomski savet. U pola njih gradonačelnica je predsedavajuća, a u pojedinim Savetima članovi rade volonterski, u nekima se prisustvo sednicama plaća oko 2.000 dinara, dok neki nisu ni naveli da li primaju neke naknade.

    (8) detaljnije
  • skupština

    PSG: Sotirovski izjavom da pisanjem naučnih radova odmara od posla ponizila akademsku zajednicu

    To što je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u četvrtak za skupštinskom govornicom rekla da je “nauka njena velika ljubav” i da “pisanjem naučnih radova odmara od posla”, iz Pokreta slobodnih građana vide kao ponižavanje akademske zajednice. Pitaju da li gradonačelnici nauka predstavlja razonodu.

    (20) detaljnije
  • skupština 9

    Usvojen završni račun budžeta Niša za 2022. godinu, revizori našli nepravilnosti

    Rekonstrukcija pijace “Krive livade” i biciklistička staza od kružnog toka na Trošarini do "Stop shop"-a u Nišu - samo su neki od 7 projekata koji su planirani budžetom za 2022. godinu, ali nisu realizovani. Završni račun je usvojen u gradskoj Skupštini, mada su revizori našli 10 nepravilnosti. Opozicija kritikuje i smatra da je završni račun “poraz budžeta”, dok iz gradske vlasti kažu da je 2022. godina bila uspešnija od 2021.

    (4) detaljnije
  • deciji centar

    Mašinbravar i "neformalni" PR gradonačelnice izabrani za Upravni odbor Dečijeg centra u Nišu

    Među vršiocima dužnosti članova Upravnog odbora Dečijeg kulturnog centra u Nišu biće Marko Rajić, koji je poslednjih meseci često bio uz gradonačelnicu na terenima, ali bez ugovora, kao i mašinbravar Nebojša Savić, odlučili su odbornici gradske Skupštine. V. d. predsednika UO biće Miljana Kostić, nekadašnja radnica Gradske uprave, sada zaposlena u KLER-u.

    (12) detaljnije
  • skupština

    Budžet Niša uvećan za oko 980 miliona dinara, u gradskoj kasi više para od poreza na imovinu

    Rebalansom je budžet Niša za ovu godinu uvećan za oko 980 miliona dinara u odnosu na planirani i iznosiće oko 13,5 milijardi, a odluku su nakon skoro pet sati rasprave usvojili odbornici gradske Skupštine. Za oko 650 miliona veći je prihod od poreza na imovinu, što opozicija vidi kao dokaz da vlast živi na grbači naroda, dok predstavnici vlasti kažu da je razlog tog uvećanja to što se grad razvija.

    (10) detaljnije
  • Protest beli vrh (1)

    Beli vrh ponovo pripao Matejevčanima, gradonačelnica žali za investicijom

    Nakon što su niški odbornici na hitnoj sednici 25. aprila doneli odluku o prestanku prava korišćenja pašnjaka i utrina u selima Jasenovik i Gornji Matejevac, na poslednjoj sednici, koja je održana u četvrtak, 22. juna odluka je promenjena, te je Beli vrh kod Gornjeg Matejevca ponovo pripao meštanima, dok će investitor i dalje moći da koristi parcele kod Jasenovika.

    (14) detaljnije
  • skupština 2

    Duel Sotirovski - Banđur u niškoj Skupštini: Ko je “navodno” diplomirao, a ko ušao u SNS da napravi ime

    O tome ko je u SNS ušao sa imenom, a ko da bi napravio ime - raspravljali su gradonačelnica Dragana Sotirovski i odbornik Miloš Banđur, akteri novog sukoba niških naprednjaka u gradskoj Skupštini. Banđur je pitao Sotirovski zašto je master studije “navodno završila” tek kao načelnica okruga, a ona poručila da će kada ode sa funkcije možda opet biti novinarka, ali i da je kao novinarka već uradila više za grad nego neki političari koji su se "krili iza pojedinih stranaka".

    (39) detaljnije
  • Skupština Niš

    Niška Skupština u četvrtak: Povećava se broj zaposlenih u upravama i rešava se sudbina matejevačkog Belog vrha

    Umesto 622, u gradskim upravama i Kabinetu gradonačelnice broj zaposlenih biće 879, ako taj predlog usvoje odbornici niške Skupštine na sednici zakazanoj za četvrtak, 22. jun. Na dnevnom redu je i izmena rešenja o zabrani korišćenja pašnjaka meštanima Jasenovika i Gornjeg Matejevca, kao i izmene koje se tiču bašta i tendi na javnim površinama.

    (32) detaljnije
KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: