Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

inspekcija

  • leoni

    Kontrola nakon žalbi investitora pokazala - većina bolovanja u Nišu ispravna

    Većina bolovanja vođena je prema svim standardima, a uočene su manje nepravilnosti koje se odnose na vođenje medicinske dokumentacije - pokazala je provera rada lekara niškog Doma zdravlja i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, a koje je rađena po nalogu Ministarstva zdravlja nakon što su se tadašnjoj premijerki na veći broj bolovanja požalili iz firmi Leoni, Zumtobel, IMI i Johnson Electric. Lekari koji su imali propuste biće opomenuti i dodatno edukovani.

    (29) detaljnije
  • Dragan Milić

    Milić traži smenu dekanice Medicinskog fakulteta u Nišu

    Rukovodilac Kardiohirurgije Dragan Milić zahteva da Dobrila Stanković Đorđević bude smenjena sa mesta dekanice Medicinskog fakulteta u Nišu, kako kaže, “zbog kršenja pravila i nepoštovanja rokova” prilikom njegovog izbora u zvanje redovnog profesora. Prosvetnoj inspekciji podneo je prigovor, kojim traži i da se čitav taj konkurs poništi zbog probijanja rokova.

    (24) detaljnije
  • univerzitet-nis-jun2019-foto-jcm

    Iz Univerziteta dokumentima na sajtu objašnjavaju greške budžetske inspekcije, upravni spor još traje

    Nakon što su Južne vesti, a potom i neki drugi mediji, objavili da je Ministarstvo finansija je još 2022. godine naložilo Univerzitetu u Nišu da vrati u budžet građana više od 62 miliona dinara, jer su taj novac nezakonito potrošili, na sajtu Univerziteta su objavili dokumenta o finansiranju visokoškolskih ustanova u kojima objašnjavaju da je budžetska inspekcija neadekvatno postupila i odlučila. Protiv rešenja inspekcije Univerzitet je još tada pokrenio upravni spor koji još traje.

    (4) detaljnije
  • Univerzitet

    Niškom Univerzitetu naloženo da vrati više od 500.000 evra u budžet građana

    Ministarstvo finansija je još krajem oktobra prošle godine naložilo Univerzitetu u Nišu da vrati u budžet građana više od 62 miliona dinara, jer su taj novac nezakonito potrošili i to uglavnom na plate zaposlenih, a još nije poznato da li su to i učinili, ali jeste da su pokrenuli upravni spor koji još nije okončan.

    (15) detaljnije
  • Klinički centar Niš KOSTA

    Perišić protiv naloga Inspekcije - sporna klinika u niškom Kliničkom

    Klinika za endokrinu hirurgiju UKC Niš nema dovoljno lekara specijalista da bi po zakonu uopšte bila posebna klinika, utvrdila je Zdravstvena inspekcija, a naložili su direktoru i Upravnom odboru da njihov rad organizuju u okviru Opšte hirurgije, kao što je i trebalo da učine još 2017. godine kada je otvorena nova zgrada Kliničkog centra. Međutim, dok inspekcija upozorava na kršenje zakona i daje im rok da to isprave, v. d. direktora Zoran Perišić kaže da se ne slaže sa tim, da neće izvršiti nalog i da će se žaliti.

    (28) detaljnije
  • policija Kosta '23.

    Prokupčanin pretio finansijskim inspektorkama

    Zbog pretnji finansijskim inspektorkama koje su u centru Prokuplja pokušale kontrolu jedne prodavnice, Osnovno tužilaštvo u tom gradu je podnelo krivičnu prijavu protiv 62-godišnjaka.

    (2) detaljnije
  • Apoteka Prokuplje

    Pacijenti u Nišu sve teže do leka za štitnu žlezdu zbog onih koji ga zloupotrebljavaju da smršaju

    Aleksandar iz Niša danima ne može da kupi preko potreban lek za štitnu žlezdu eutiroks, jer mu je izveštaj specijaliste istekao, naredna kontrola mu je tek za dve nedelje, a u apotekama ga ne daju bez važećeg izveštaja zbog pojačane inspekcijske kontrole. Razlog je, kako navode farmaceuti, to što lek zloupotrebljavaju oni koji žele da smršaju.

    (12) detaljnije
  • izveštaj inspekcija

    Misterije izveštaja Inspekcije rada u Nišu - rukopis nečitak, potrebno dešifrovanje

    Isplata jubilarne nagrade, bezbednost i povrede na radu, ocena sposobnosti vozača sanitetskih vozila i zapošljavanje bez javnog konkursa - neke su od oblasti kojima su se inspektori rada bavili u više niških ustanova i preduzeća ove godine. Međutim, šta su utvrdili i naložili ne može se protumačiti u kopijama izveštaja koje su dostavili "Južnim vestima", zbog nečitkog rukopisa.

    (27) detaljnije
  • Prokuplje centar

    Tužilaštvo istražuje napad na inspektorku rada u Prokuplju

    Za sada nepoznata osoba verbalno je napala inspektorku Odseka inspekcije rada u Prokuplju koja je u tom trenutku vršila inspekcijski nadzor jednog ugostiteljskog objekta u tom gradu. U Osnovnom tužilaštvu potvrđuju da su primili prijavu policije i da preduzimaju radnje u cilju pronalaska napadača.

    (3) detaljnije
  • banovina

    Šta je sve prosvetna inspekcija "našla" niškim fakultetima

    Protivzakonito produžavanje radnog odnosa profesorima, ukidanje studijskih programa bez znanja Ministarstva i nedostatak spiskova izdatih diploma - neke su od nezakonitosti koje je od početka ove godine prosvetna inspekcija utvrdila na šest fakulteta u Nišu. Da su ispoštovali naložene mere i otklonili nezakonitosti, Južnim vestima potvrdili su samo sa tri fakulteta, sa jednog su se žalili ministru na rešenje inspektora, dok sa ostalih ćute.

    (30) detaljnije
  • fakultet umetnosti

    Fakultet umetnosti u Nišu ponovo pod lupom prosvetne inspekcije - deo kolektiva žali se na novo rukovodstvo

    Vanrednim inspekcijskim nadzorom Ministarstva prosvete početkom februara utvrđeno je da su dekanica Fakulteta umetnosti u Nišu Milena Injac i prodekan za nastavu Ivan Novaković, jednoj od profesorki omogućili da nastavu obavlja onlajn i ne dolazi na posao, mimo pismenih odobrenja. To je ujedno i jedna od stvari na koju ukazuje i deo zaposlenih uz isticanje da nova dekanica čini ustupke svima koji su je podržali, kao i Savetu fakulteta koji je utvrdio da nema nezakonistosti. Uprava Fakulteta sve navode demantuje.

    (19) detaljnije
  • gerontoloski centar nis, januar 2020, foto ja jv

    Obroci minimalni, higijena loša - inspekcija našla niz propusta u niškom Gerontološkom centru

    Loša higijena i jak neprijatan miris, problemi sa džeparcem, nedovoljna količina i loš kvalitet hrane - samo su neki od propusta koje su inspektori našli u Gerontološkom centru u Nišu prilikom vanrednog nadzora u decembru. Dok iz Gerontološkog ne odgovaraju na pitanja o tome da li su uradili ono što im je inspekcija naložila, korisnik javlja da nije ništa bolje, da se i dalje “jedan batak deli na tri tanjira” i da su ljudi deprimirani.

    (63) detaljnije
  • bilbord

    Foto-vest: Nakrivljen bilbord u centru Prokuplja

    Bilbord u samom centru Prokuplja na početku pešačke zone poslednjih dvadesetak dana se nakrivio i preti da padne. Par dana prostor je neko ogradio zaštitnom trakom koja je ubrzo skinuta i sada nije bezbedno, pa iz Gradske uprave kažu da će inspekcija izaći na teren i, ako postoji opasnost za prolaznike, naložiće vlasniku da prostor obezbedi i hitno reši problem.

    (1) detaljnije
  • taksisti

    Nelegalni taksisti u Prokuplju voze na štetu države i registrovanih kolega

    Taksisti koji uredno imaju prijavljene firme i izmiruju svoje obaveze prema državi tvrde da im veliki broj nelegalnih taksista pravi problem jer, pored toga što ugrožavaju bezbednost putnika, državi ne plaćaju porez, a registrovanim taksistima uzimaju posao.

    (3) detaljnije
  • Surdulica

    Inspekcija zatvorila skoro sve kafiće u Surdulici, ugostitelji revoltirani

    Ovog vikenda omladina u Surdulici neće imati gde da izađe jer je inspekcija prethodnih dana zapečatila sve ugostiteljske objekte, a među njima i dva najpopularnija među mlađim Surduličanima - “Bonita” i “Pablo”. Ugostitelji su revoltirani i kažu da zatvaraju i kafiće u kojima nije bilo kršenja zakona, a koji i inače jedva opstaju, a večeras će se sastati kako bi se dogovorili kako da ubuduće odreaguju na takve pritiske.

    (8) detaljnije
  • IMG-6452

    Prodavci iz Podzemnog u Nišu tvrde da inspekcija ima "pik" na njih

    Vlasnici lokala u niškom podzemnom prolazu tvrde da su poslednjih 6 meseci na meti uglavnom poreske inspekcije koja ih kažnjava i zatvara i za najmanje sitnice. Svedoče da su radnje zatvarane jer što račun nije stavljen u kesu, zbog viška od 120 dinara ili nenaplaćivanja jednog dugmeta od 8 dinara. Zbog svega toga će, ukoliko im nadležni ne pomognu, biti prinuđeni da ugase svoje poslovanje.

    (12) detaljnije
  • Divlja gradnja

    Inspekcija rada zatekla 27 radnika "na crno" u Pirotskom okrugu

    357 nadzora obavili su inspektori rada na teritororiji Pirotskog okruga u trećem kvartalu 2022. godine, a kako saopštavaju iz Pirotskog upravnog okruga, bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje zatečeno je 27 osoba.

    detaljnije
  • Nišville - photo Zoran Ciric

    Predistražni postupak protiv direktora "Nišvila" - za nadležne tema na Filmskim, za Blagojevića pritisak na tužilaštvo

    Najavljena kao konferencija o 57. Filmskim susretima, pres u Gradskoj kući je, ipak, protekao u znaku Nišvila, kada su nadležni objavili da je protiv direktora tog festivala Ivana Blagojevića pokrenut predistražni postupak jer nije opravdao deo sredstava dobijenih iz budžeta. To i Više tužilaštvo potvrdilo Južnim vestima. Blagojević poručuje da gradonačelnica ovakvim izjavama vrši pritisak na tužilaštvo, "o jednom običnom postupku govori kao krivičnom delu i na taj način kriminalizuju festival".

    (18) detaljnije
  • sastanak

    Ishod sastanka prodavaca i gradonačelnice: Od noćas akcije kontrole vanpijačne prodaje u Nišu

    Vanpijačnu prodaju, zbog koje su prodavci za Kvantaške pijace tri dana za redom blokirali put ka Niškoj Banji, od noćas će, kako su rekli iz Grada, proveravati komunalna inspekcija i komunalna milicija. Akcija će trajati šest meseci, a nezadovoljni građani se nadaju da će kontrole rešiti problem nelegalne konkurencije zbog koje su, kažu, upali u kredite.

    (6) detaljnije
  • bilbord

    U selu bez Albanaca bilbord na albanskom bez dozvole, meštani sumnjaju na provokaciju

    Bilbord u centru sela na kome se reklamira ulje na albanskom jeziku izazvao je revolt i nezadovoljstvo žitelja kuršumlijskog sela Merdare, koje se nalazi uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, zbog čega su meštani od predsednika Opštine tražili da nadležne opštinske institucije hitno uklone reklamu. Meštani smatraju da se radi o provokaciji jer u selu nema Albanaca, niti bilo ko od njih priča ili se služi albanskim jezikom.

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: