Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

novinarstvo

  • doderović

    Zgrada u kojoj je živeo niški novinar Milorad Doderović dobiće mural sa njegovim likom

    Inicijativu Udruženja novinara Srbije da se na zgradi u kojoj je živeo niški novinar, publicista i pisac Milorad Doderović postavi mural sa njegovim likom, podržao je Savet za kulturno stvaralaštvo Grada Niša, saopštili su iz UNS-a.

    (4) detaljnije
  • dragana sotirovski

    Rečnik Sotirovski koji "ne priliči gradonačelnici" - opoziciji uvrede, a građanima poruka "država je SNS"

    Nakon što je rekla da Niš ne treba da bude “opoziciono ostrvo” u kome SNS nema vlast, gradonačelnica Dragana Sotirovski nastavila je raspravu sa opozicijom preko društvenih mreža, gde je poslanika Đorđa Stankovića prozvala rečima: “nasilnička vrana” i “zalizani, nadobudni mamin sin”. Novinarka Tamara Skrozza i docent na Filozofskom fakultetu Dušan Aleksić smatraju da takav rečnik ne priliči njenoj funkciji, dok politikolog Dejan Bursać kaže da su izjave Sotirovski o “opozicionom ostrvu” signaliziranje građanima kako da se ponašaju.

    (36) detaljnije
  • ćuruvija

    "Sramno, fatalan udarac društvu" - reakcije niških novinara i stručnjaka o slučaju Ćuruvija

    Strašno, sramno i tužno - tako niški novinari opisuju odluku Apelacionog suda da oslobodi četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti okrivljenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Da je pravosuđe u potpunosti podređeno političkim interesima i da je pravda nedostižna, saglasni su novinari koji ističu da je oslobađajućom presudom zadat fatalan udarac čitavom društvu.

    (7) detaljnije
  • protest Ćuruvija

    Protest zbog oslobađanja optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije

    "Dvadeset i pet godina nakon ubistva koje je naručila i organizovala država i devet godina od početka suđenja, ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin, a građani Srbije ostaju bez pravde" - ističe Koalicija za slobodu medija, koja poziva na protest u Beogradu, u ponedeljak, 5. februara u 14 sati, zbog odluke Apelacionog suda da oslobodi krivice za ubistvo novinara četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti.

    (2) detaljnije
  • NUNS N1

    NUNS: Prijava protiv novinarke "Bujanovačkih" je pritisak, pozivamo direktora da je povuče

    Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra da je reč o ozbiljnom pritisku na redakciju "Bujanovačkih" prijava koju je podneo direktor škole, nakon što su objavili tekst i fotografije urušenog plafona, kao i da je krivična prijava potpuno neosnovana. Apeluju na direktora da povuče prijavu i dozvoli novinarima da neometano rade u javnom interesu.

    detaljnije
  • Media Talks

    Veštačka inteligencija i novinarstvo - osećaj za "dobru priču" u prednosti u odnosu na "mašinu"

    Iako će medijski radnici korišćenjem veštačke inteligencije automatizovati "pešačke poslove" poput pretrage podataka i arhiva, kao i ekspresno dobiti transkript snimljenih intervjua uz sažetak najbitnijih delova, ali i brže pisati tekstove, medijski stručnjak Pavle Zlatić upozorava da zbog prebrzog napretka veštačke inteligencije mediji mogu biti zaboravljeni. On je na predavanju na Filozofskom fakultetu u Nišu rekao da novinari moraju pratiti tehnologiju, ali da će njihova empatija i osećaj za "dobru priču" uvek biti u prednosti u odnosu na "mašinu".

    (2) detaljnije
  • JLM_8017-01

    “Iskušenik” mladog novinara iz Niša - potreba za “grešnim” pred čitaocima

    Sa njegovom pričom u knjizi čitaoci neće moći da se u potpunosti identifikuju, ali će ih naterati da razmišljaju o izborima koje prave i njihovim posledicama - tako svoj prvenac koji je nazvao Iskušenik opisuje mladi novinar iz Niša Nikola Đukić. Prvi utisci čitalaca su da se brzo čita i "drži pažnju", prenosi autor, a promociju najavljuje u rodnom gradu za par meseci, kao i novu priču smeštenu u Niš.

    detaljnije
  • suđenje

    Obuka za pravnike, novinare i studente iz oblasti reforme pravosuđa

    Svi zainteresovani pravnici, novinari i studenti mogu se prijaviti za obuku Odbora za ljudska prava Niš (CHRIN), gde će imati priliku da steknu znanje i veštine za praćenje reforme pravosuđa.

    (5) detaljnije
  • vodič sotirovski

    Ponašanje Sotirovski prema novinarima prvi primer "kako ne treba" u Vodiču za političare 

    Dogovor gradskih funkcionera u Nišu da ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti , kao i drugih medija koji "njihove odgovore komentarišu i gde ne mogu da se čuju", što je pre dve godine priznala da postoji lično gradonačelnica Dragana Sotirovski - prvi je primer "kako ne treba" da se ponašaju javni funkcioneri prema novinarima koji predstavljaju građane, u Vodiču za političare koji je objavio NUNS. Sotirovski na to nije reagovala iako joj je dokument odavno poslat, izostao je i njen komentar Južnim vestima, ali je često utisak da je praksa ćutanja nastavljena, jer su mnoga pitanja građana i dalje bez odgovora.

    (21) detaljnije
  • Nagrada Slađana Veljković

    Peti po redu konkurs za novinarske nagrade “Slađana Veljković”

    Za najbolju reportažu, najbolji uređivački rad u lokalnim medijima i novinarski poduhvat, nagradni konkurs raspisao je vranjanski Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO). Svi zainteresovani novinari iz Srbije i regiona mogu konkurisati do poslednjeg dana novembra 2023. godine.

    detaljnije
  • gradsko veće 2 niš

    Sednice Gradskog veća u Nišu - često telefonske i skrivene od "očiju javnosti"

    Iako bi sednice Gradskog veća, u skladu sa Zakonom, Statutom, a prema Informatoru trebalo da budu javne, u Nišu predstavnike medija pozivaju samo na određene, dok se druge održavaju iza očiju javnosti. Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da se novinari pozivaju na sednice “koje su uživo”, a da su ostale telefonske.

    (6) detaljnije
  • Gradska kuća

    Ko stoji iza medija kojima je Grad Niš podelio pare građana na konkursu

    Osim toga što su na gradskom konkursu u Nišu mediji Vidosava Vitka Radomirovića dobili ukupno 33,7 miliona dinara, 2,5 miliona dobiće i agencija Jelene Lješnjak, njegove poslovne partnerke, koja u "Timok AD"-u sa njim deli direktorsku poziciju. 800.000 dinara dobiće i "Internet group", iza kojeg stoji prorežimski portal "Telegraf". Više od pola miliona namenjeno je "Forum artistikum"-u, čiji će projekat, prema pisanoj izjavi do koje su "Južne vesti" došle, realizovati naprednjak i radnik Gradske uprave Nikola Panić, koji sa svojim medijem ne može da učestvuje zbog sukoba interesa.

    (10) detaljnije
  • Okupljanje kod Železničke4; foto: JV-Tamara Radovanović.jpg.jpg

    “Pristojna Srbija” - šta su sve novinari "Južnih vesti" trpeli od naprednjaka danas na terenu

    “Dođi, da čika bonu“, “Skloni se da te ja ne sklanjam”, “Ću te gađam s torbu”, “Odmah da si obrisao snimak, jasno?” - neki su od komentara upućenih novinarima "Južnih vesti", koji su pratili polaske autobusa i voza na SNS miting. Novinarki Tamari Todorović jedan naprednjak uputio je seksistički komentar, kada je izvadio bombonu iz džepa i rekao joj: “Dođi, da čika bonu”. Gradski većnik Nenad Stanković poručio je pri ulasku u voz novinarima: “Ne se*ite dok je voz u stanici”.

    (6) detaljnije
  • kamere, mediji

    Pirotskim televizijama veći deo "medijskog kolača" u Babušnici

    Od 1,9 miliona dinara, koliko je u babušničkom budžetu izdvojeno za projektno finansiranje medija, 1,2 miliona dobile su pirotske televizije. Članovi komisije bili su i Nišlije - Dragan Stojanović Žika Promaja, kao i niški naprednjak i glavni i odgovorni urednik Gradskog portala 018 Nikola Panić.

    (1) detaljnije
  • Uroš Dimitrijević naslovna; foto: Dunja Subašić.jpeg

    Novi roman mladog novinara i pisca iz Niša - "Daske" pisao u Parizu, ali o odrastanju u svom rodnom gradu

    "Daske" su novi roman mladog novinara i pisca iz Niša Uroša Dimitrijevića, u kome je na neki način oživeo likove iz prvog romana, koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Nišlija sada živi u Parizu, radi u strip industriji i živi svoj san, ali je pisao o svom rodnom gradu i odrastanju u njemu. Nova priča nije autobiografska niti nastavak njegovog prvenca, ali je dogodovštine iz svog detinjstva utkao i u ovu knjigu. U knjižare širom Srbije stiže posle prvomajskih praznika, a promociji u Nišu nada se u junu.

    (1) detaljnije
  • diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo

    NUNS: Nedopustivo etiketiranje novinara Južnih vesti i FAR-a

    Da je predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov etiketirao novinare Južnih vesti i dimitrovgradskog portala FAR i da takvo njegovo ponašanje najoštrije osuđuju, kažu iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Povod za njegovu reakciju bilo je pisanje dva portala o kupovini polovnog službenog automobila koji je iz budžeta plaćen 41.000 evra.

    (2) detaljnije
  • Vladica Dimitrov

    Za predsednika Opštine Dimitrovgrad pisanje o kupovini polovnog auta od 41.000 evra - "opozicioni rad"

    Pravdajući kupovinu polovnog "audija A6" koji je Opština Dimitrovgrad platila oko 41.000 evra, o čemu smo pre i nakon sprovedenog tendera i kupovine tog auta pisali u više navrata, predsednik te Opštine Vladica Dimitrov je, gostujući na lokalnoj televiziji, portal Južne vesti okarakterisao kao "opozicioni medij".

    (3) detaljnije
  • mediji foto aleksandar kostic

    Poništen deo medijskog konkursa u Dimitrovgradu: novac dodeljen agenciji koja trenutno ne obavlja delatnost

    Novim rešenjem predsednika Opštine Dimitrovgrad Vladice Dimitrova delimično se poništilo prethodno donešeno rešenje o preraspodeli novca na medijskom konkursu u toj opštini, tako što je odbačena prijava agencije JMedija iz Pirota, koja je dobila 620.000 dinara. Kako su i Južne vesti pisale, ta agencija je u trenutku prijave bila u privremenom prekidu obavljanja delatnosti, što je bio osnov da se tek naknadno utvrdi da ne ispunjava uslove konkursa.

    detaljnije
  • far

    Sedmi rođendan dimitrovgradskog portala FAR: nastavljamo borbu za medijske slobode i sopstveni opstanak

    Svoj sedmi rođendan slavi dimitrovgradski dvojezični portal FAR, a u osmu godinu rada "farovci" ulaze sa nadom da će godine koje dolaze stvoriti znatno bolje uslove za normalno medijsko izveštavanje u interesu bugarske zajednice u Srbiji i svih građanki i građana, bez obzira na nacionalne i verske razlike. Ove godine ovaj dimitrovgradski portal je jedini lokalni medij koji je od strane Opštine Dimitrovgrad podržan sa nula dinara.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: