Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

sukob interesa / nespojivost funkcija

  • perišić

    Perišić, šurak u pritvoru, glavna sestra i sukob interesa: Agencija ispituje

    Zoran Perišić je kao vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu potpisao ugovor, a potom i aneks ugovora sa svojim šurakom, uhapšenim zbog laboratorije marihuane, za posao vozača saniteta, ali iz Agencije za sprečavanje korupcije kažu da im to nije prijavio, kao ni to da je svoju suprugu rasporedio na mesto glavne sestre Klinike za kardiologiju gde je i sam načelnik odeljenja. Da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka protiv njega, zbog povrede Zakona o sprečavanju korupcije - Agencija proverava po službenoj dužnosti.

    (26) detaljnije
  • goran ljubic međarac

    Međarac bio u sukobu interesa tokom prethodnog mandata, "Vodogradnja" dobijala opštinske tendere

    Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić Međarac tokom prethodnog mandata bio u sukobu interesa jer je firma Vodogradnja, koja je u vlasništvu njegove porodice, sklopila ugovor sa Opštinskom upravom za izgradnju parkinga pored autoputa. Sporan ugovor potpisan je 2020. godine, a Agencija je Ljubića “kaznila” merom javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o sprečavanju korupcije jer su utvrdili da se posledice ne mogu otkloniti.

    (11) detaljnije
  • Opozicija nije glasala za kupovinu akcija

    Opozicija u pirotskom parlamentu: Sukobi interesa među gradskim funkcionerima i odbornicima

    Svi gradski funkcioneri koji su u sukobu interesa i imaju više funkcija moraju da podnesu ostavke, stav je opozicione odborničke grupe "Najbolje za Pirot" u Skupštini Grada. To se odnosi i na odbornike tog parlamenta koji su nakon izbora postali članovi ili predsednici saveta mesnih zajednica.

    (4) detaljnije
  • simfonijski

    Agencija potvrdila - direktorka Niškog simfonijskog bila u sukobu interesa

    Dok iz Simfonijskog traže javno izvinjenje, Agencija za sprečavanje korupcije je utvrdila da je direktorka Tatjana Veličkovič Minčić bila u sukobu interesa kada je za premijerni koncert ustanove na čijem je čelu angažovala svog sina. Nije ih ni obavestila o tome, iako je bila u obavezi, pojašnjavaju za Južne vesti, pa će protiv nje pokrenuti postupak po službenoj dužnosti.

    (11) detaljnije
  • simfonijski

    Direktorka Niškog simfonijskog orkestra honorarno angažovala sina, pravnicima sporna procedura

    Nova direktorka Niškog simfonijskog orkestra Tatjana Veličković Minčić je za premijerni koncert ustanove čiji je direktor angažovala svog sina, fagotistu Tadiju Minčića, a za to mu je isplaćen i honorar od 30.000 dinara. Kaže da nema sukoba interesa, jer je htela da iskoristi priliku što je njen sin u Nišu da poboljša kvalitet orkestra, a ne da zaradi, jer mu taj novac ne znači ništa. Pravnici pak smatraju da je o njegovom nastupu trebalo da odlučuje nezavisna komisija, a ne direktorka, kako bi utvrdili objektivno situaciju, pa tek onda predložili baš njenog sina za učešće na koncertu.

    (19) detaljnije
  • ivana stojičić

    Agencija predložila smenu predsednice Opštine Babušnica, odbornici joj sačuvali fotelju

    Agencija za sprečavanje korupcije predložila je smenu predsednice Opštine Babušnica Ivane Stojičić, nakon što je Dan opštine prošle godine proslavljen u hotelu njenog oca, ali su joj fotelju sačuvali odbornici lokalnog parlamenta - sa 20 glasova protiv i samo jednim za njenu smenu.

    (10) detaljnije
  • ranđelović

    Novi predsednik KK Pirota protivzakonito na toj funkciji

    "Tradiciju" da se na čelu najpopularnijih sportskih klubova u Pirotu, iako suprotno zakonu, nalaze funkcioneri, nastavio je i gradski većnik Bojan Ranđelović, nedavno postavljen za predsednika Košarkaškog kluba Pirot. On za Južne vesti nije želeo da komentariše imenovanje na predsedničko mesto košarkaškog kluba, ni to da li će podneti ostavku na jednu od funkcija.

    (2) detaljnije
  • ivana stojičić

    Dan Babušnice proslavljen u hotelu čiji je vlasnik otac predsednice Opštine, Agencija predložila njenu smenu

    Funkcioneri i gosti su Dan opštine Babušnica 2021. godine proslavili u sali hotela Crni Vrh, koji je u vlasništvu firme na čijem je čelu Dragan Ćirić, otac predsednice Opštine Ivane Stojičić. Da je ona tada bila u sukobu interesa, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije i predložila njenu smenu. Stojičićeva kaže da je pokrenula postupak pred Upravnim sudom, a da je ove godine proslava održana u istom objektu i da je Agencija dala saglasnost da nije u sukobu interesa.

    (10) detaljnije
  • tončić

    Načelnica Pirotskog okruga glasala da se oprosti dug "Tigru" u čijem je Nadzornom odboru

    Kada je kao odbornica lokalne Skupštine Dragana Tončić, koja je istovremeno i članica Nadzornog odbora Tigra AD, sredinom oktobra glasala da Grad Pirot konvertuje dugovanje Tigra u akcije, ona je bila u sukobu interesa, kažu u Agenciji za sprečavanje korupcije. Tončićeva, koja je i načelnica Pirotskog okruga​, tvrde iz Agencije, nije od njih tražila saglasnost da uz ovu funkciju bude i odbornica, dok ona kaže da je saglasnost dobila.

    (13) detaljnije
  • novica tončev

    Agencija utvrdila da je ministar Tončev bio u sukobu interesa, izrečena mu mera javnog objavljivanja odluke

    Da je tokom više od 4 godine, dok je bio predsednik surduličkog parlamenta, kada je Fudbalskom klubu Radnik iz opštinskog budžeta isplaćeno oko 136 miliona dinara, Novica Tončev bio u sukobu interesa, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije. Tončev je bio u sukobu interesa jer je na čelu kluba njegov sin Stanislav, a on to nije prijavio Agenciji koja mu je izrekla meru javnog objavljivanja odluke.

    (31) detaljnije
  • sotirovski

    Agencija pokrenula postupak protiv gradonačelnice jer je kasno prijavila da njen zet kupuje socijalni stan

    Javni funkcioneri imaju rok od 5 dana, kako pojašnjavaju u Agenciji za sprečavanje korupcije, da prijave potencijalne sumnje na postojanje sukoba interesa. Gradonačenica Niša Dragana Sotirovski je Agenciji postojanje sumnje na sukob interesa jer joj zet kupuje socijalni stan prijavila 17. septembra, iako je preliminarna rang lista bila objavljena 10. septembra. Zato je Agencija protiv nje pokrenula postupak.

    (98) detaljnije
  • sotirovski mediji

    Sotirovski potvrdila da je zet na listi za kupovinu stanova koji sada nisu socijalni, nego su “podrška stanovanju”

    Na 24. mestu za kupovinu stanova koje je gradila Gradska stambena agencija se, kako kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, nalazi njen zet. Iako su od same izgradnje stanovi nosili neformalni prefiks “socijalni”, a tako ih je i ona zvala i pozivala NIšlije da se prijave, sada kaže da oni nisu socijalne kategorije, već su građeni kao podrška stanovanju. Agenciju za sprečavanje korupcije pitala je, kaže, da li je u sukobu interesa.

    (104) detaljnije
  • Jerkan: Prvo sistematski, pa sve ostalo; foto: JV / Vanja Keser

    Jerkan podneo ostavku u Upravnom odboru Radničkog

    Samo 2 dana od kako je, iako Zakon o sportu to zabranjuje, postavljen za člana Upravnog odbora fudbalskog kluba Radnički iz Niša, direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan podneo je ostavku na tu funkciju.

    (18) detaljnije
  • FK Ternoci

    O raspodeli novca za sport u Bujanovcu odlučuje fudbaler kluba koji učestvuje na konkursu

    Predsednik Komisije za dodelu novca sportskim klubovima u Bujanovcu je, prema pisanju portala Bujanovačke, takođe i fudbal FK Ternoci iz Velikog Trnovca, pa je zbog toga je u sukobu interesa. Osim toga, iako je predviđeno da iz budžeta bude izdvojeno 7 milona dinara za sportske klubove, u konkursu koji je Opština raspisala piše da će biti podeljeno 6,5 miliona, pa sportski radnici sumnjaju da je neko već uzeo pola miliona.

    detaljnije
  • Marija Ranđelović

    Još se ne zna da li je većnica Ranđelović u sukobu interesa, ona i dalje sedi na dve fotelje

    Na koji od dva posla ujutru odlazi Marija Ranđelović, kao i kako uspeva da obavlja 2 funkcije istovremeno, pitanja su na koja novinari nisu uspeli da dobiju odgovore jer gradska većnica za obrazovanje i direktorka Narodnog univerziteta u Nišu nije na njih odgovorila. O njenom slučaju se još ne izjašnjavaju ni Agencija za sprečavanje korupcije, a ni predsednik niške Skupštine Boban Džunić, koji kaže da i dalje čeka da se sekretar tela kojim predsedava vrati sa odmora i da ga informiše da li je Ranđelovićeva podnela ostavku.

    (35) detaljnije
  • Marija Ranđelović

    Članica Veća Marija Ranđelović i dalje je direktorka Narodnog univerziteta u Nišu

    Sa novom funkcijom većnice za obrazovanje u Nišu, Marija Ranđelović mogla bi da se nađe u sukobu interesa. Da li je tu sumnju otklonila ostavkom na direktorsko mesto u Narodnom univerzitetu u Nišu i da li je od Skupštine tražila mišljenje o nespojivosti njenih funkcija, nema potvrde od predsednika ovog tela Bobana Džunića. O ostavci nije želela ni ona da govori, već kaže da sve zavisi od toga kako će se nadležni izjasniti o njenom slučaju. Iz Agencije za sprečavanje korupcije kažu da su primili zahtev Marije Ranđelović i da o njemu još odlučuju.

    (24) detaljnije
  • sud

    Agencija za sprečavanje korupcije negira sukob interesa u niškom Sudu zbog donacije izvršitelja

    Da dok je bio predsednik Osnovnog Suda u Nišu Goran Spasić nije bio u sukobu interesa kada je donacija opreme Sindikalnoj organizaciji SOPOS vredna 300.000 dinara od izvršitelja Miljana Trajkovića završila u kancelariji sudije, mišljenje je Agencije za sprečavanje korupcije. Da li je izvršitelj Trajković u sukobu interesa zato što je donacija završila u sudu koji je nadaležan da ga kontroliše, Agencija je odbila da se izjasni jer, kako su odgovorili Pištaljki, on nije javni funkcioner.

    (4) detaljnije
  • viši i osnovni sud

    Pištaljka: Niški izvršitelj donator Osnovnog suda, koji bi trebalo da ga kontroliše

    Potencijalni sukob interesa na relaciji Osnovni sud i izvršitelj Miljan Trajković dogodio se 2018. godine, kada su nameštaj i računarska oprema vredni 300.000 dinara, kao donacija izvršitelja, završili u jednoj od kancelarija Suda. Sve je urađeno preko sindikata, a opremljena je kancelarija u kojoj je sudija Milena Simović, bivša Trajkovićeva vanbračna supruga.

    (9) detaljnije
  • radnički

    Direktor Gradske Toplane novi predsednik pirotskog Radničkog

    Na redovnoj sednici Skupštine kluba, Fudbalski klub Radnički iz Pirota dobio je novog predsednika i na to mesto je postavljen Bratislav Ćirić, aktuelni direktor Gradske toplane. Novi predsednik stupio na funkciju, iako Zakon o sportu zabranjuje javnim funkcionerima da budu na čelu klubova.

    (2) detaljnije
  • skupština

    Rešenje Agencije stiglo nakon smene predsednika Skupštine Blaca

    Nakon što je utvrđeno da je Miloš Vasiljević, doskorašnji predsednik Skupštine Blaca prekršio zakon obavljajući javnu funkciju odbornika, a zatim i predsednika Skupštine u isto vreme kada i posao koordinatora sportskih klubova u Sportskom savezu opštine Blace, a pritom nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, doneto je rešenje kojim mu se izriče mera javnog objavljivanja odluke o njegovom trošku.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: