Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

voćarstvo

  • voće šljive

    Prolećni radovi u voćnjacima u Toplici, u toku orezivanje i prskanje

    Toplički voćari narednih nekoliko dana trebalo bi da završe prolećno prskanje koštičavog voća preparatima na bazi sumpora ili bakra u kombinaciji sa hidratisanim krečom, a kako bi smanjili pojavu štetočina i parazita tokom vegetacije, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu, savetuju poljoprivredni stručnjaci.

    (7) detaljnije
  • šljive

    Visoke temperature u februaru mogu uticati na ovogodišnji rod voća u Toplici

    Najava visokih temperatura u februaru preko 15 stepeni ne raduju poljoprivrednike jer bi voćke mogle ranije da krenu sa vegetacijom, nakon čega bi temperature mogle da se spuste ispod nule i da dođe do izmrzavanja, što bi kasnije smanjilo prinose. Ipak, poljoprivredni stručnjaci savetuju da najavljeno toplije vreme voćari iskoriste i završe prolećnu rezidbu koja je u toku, a odmah nakon toga obave zimsko prskanje voća, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu.

    (2) detaljnije
  • cvetanje šljive

    Sneg i niske temperature u aprilu smanjuju rod voća

    Sneg i niske jutarnje temperature do minus 3 stepena ovih dana mogle bi da desetkuju ovogodišnji rod voća na jugu Srbije, a posebno je na udaru koštičavo voće poput šljive, kajsije, breskve koje je u fazi punog cveta. Stručnjaci navode kako bi, ukoliko potraju nepovoljni vremenski uslovi, ovogodišnji prinosi bili prepolovljeni.

    (5) detaljnije
  • višnje

    Rod višnje u Toplici biće prepolovljen bez obilnijih padavina

    Jutarnji mrazevi i duži vremenski period bez padavina ovog proleća za sada nisu uticali na razvoj ploda oblačinske višnje u topličkom kraju, ali poljoprivredni stručnjaci kažu da, ukoliko u narednih desetak dana ne dođe do obilnijih padavina, rod višnje će biti prepolovljen, a i ono što ostane biće lošeg kvaliteta.

    (2) detaljnije
  • poljoprivreda

    Poziv poljoporivrednicima iz Vlasotinca da se prijave za subvencije

    Pčelari, stočari, vinogradari i voćari koji žive na teritoriji opštine Vlasotince do 1. oktobra moći će do da se prijave kako bi od Opštine dobili podsticajna sredstva. Na javnom pozivu za dobijanje subvnecija mogu konkurisati samo poljoprivrednici koji imaju registorvana domaćinstva, a iz opštinske kase za tu namenu biće izdvojeno preko 7 miliona dinara.

    detaljnije
  • sljive

    Rod kajsije, trešnje i breskve u Toplici manji i do 70 odsto, ratarske kulture u dobrom stanju

    Zbog mrazeva tokom marta i aprila ovogodišnji rod kajsije i breskve biće slabiji od 50 do 70 odsto u odnosu na prošlu godinu. Šljiva je pretrpela manju štetu od mraza i za sada je u dobrom stanju, dok je višnja nešto slabije rodila, kažu iz prokupačke Poljoprivredne stručne službe. Pšenica, ječam i druge ratarske kulture na teritoriji Toplice posejane tokom jesenje setve prošle i prolećne ove godine za sada nalaze u dobrom stanju.

    detaljnije
  • vocnjak led

    Aprilski mrazevi umanjili rod breskvi i kajsija u Toplici do 70 odsto

    Jutarnji mrazevi u aprilu jako su oštetili cvetne pupoljke kajsija i breskvi, zbog čega će ovogodišnji rod tog voća na području Topličkog okruga ove godine biti umanjen od 50 do 70 odsto, kažu iz Poljoprivredno savetodavne stručne službe u Prokuplju. Loše vreme je, kako upozoravaju, dovelo i do lošeg oprašivanja pojedinih sorti šljiva kod kojih je vegetacija krenula.

    detaljnije
  • šljive mraz

    Mraz proredio kajsije i breskve, za sada nema štete na drugim voćkama u Toplici

    Česte i nagle temperaturne promene zabeležene proteklih dana ne idu na ruku poljoprivrednicima, a kako tvrde u prokupačkoj Poljoprivrednoj službi, štete zbog jutarnjih mrazeva do sada su pretrpeli proizvođači kajsije i breskve. Za sada nema tragova oštećenja na najrasprostranjenijim voćarskim kulturama u Toplici, višnji i šljivi.

    detaljnije
  • plastenici

    Umesto đaka, na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju rade zaposleni

    Voćarske i povrtarske kulture zasađene na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole, umesto đaka koji tokom letnjeg raspusta obavljaju stručnu praksu radeći na poljoprivredi, sada obrađuju zaposleni u školi, od pomoćnih radnika, pa do samih profesora. U školi kažu da je zbog pandemije virusa korona odlučeno da ove godine đaci ne učestvuju u takozvanoj letnjoj proizvodnoj praksi, već će se o poljoprivrednim kulturama, voćnjacima, plastenicima, ali i o farmi koka nosilja brinuti zaposleni.

    detaljnije
  • VIŠNJE A KOSTIC

    Višnjari u problemu, uz nisku cenu obustavljen i otkup

    Voćari sa teritorije Prokuplja već drugi dan ne beru višnje, jer su otkupljivači obustavili otkup, pa je većina njih u panici hoće li moći da prodaju svoje proizvode. O niskoj otkupnoj ceni koja je na većini mesta 25, ponegde 30 dinara, više niko i ne razmišlja, već je sada prioritet kako obrati i prodati višnju. Otkupljivači tvrde da je došlo do zastoja u hladnjačama i da će se otkup već možda sutra nastaviti.

    (14) detaljnije
  • maline

    Leskovački malinari nezadovoljni otkupnom cenom, višnjari odustali od berbe

    Iako su nadležni za otkupnu cenu maline najavljivali minimum od 150 dinara po kilogramu, u leskovačkom kraju je poljoprivrednici prodaju za 130 dinara za prvu klasu i 90 dinara za drugu. Proizvođači ističu da cenama nisu zadovoljni, a najlošije su prošli proizvođači višnje, jer je otkup u sred berbe, zbog lošeg kvaliteta, prekinut.

    (1) detaljnije
  • preduzetnistvo

    Šansa za prerađivače voća i povrća da plasiraju proizvode u domaćoj veleprodaji

    Prvo edukaciju, a potom i plasman proizvoda u neki od velikih domaćih trgovinskih lanaca, mogućnosti su koje nudi projekat Udruženja ENECA. Pravo da konkurišu imaju srpska mala i srednja preduzeća koja se bave preradom voća i povrća, a nisu sa teritorije Beograda ili Vojvodine.

    (3) detaljnije
  • Sinisa Stankovic, poljoprivrednik 1

    Višnjari pred berbu nezadovoljni početnom otkupnom cenom

    Pred sam početak berbe oblačinske višnje, najrasprostranjenije i najpoznatije ratarske kulture u prokupačkim selima, voćari su nezadovoljni početnom cenom od 50 dinara koju najavljuju otkupljivači i kažu da ona ne može da podmiri ni najosnovnije troškove proizvodnje. Iako niska, ne zna se hoće li cena tokom berbe rasti ili padati, a voćari i otkupljivači kažu da to zavisi od tržišta, odnosno od ponude i potražnje.

    (15) detaljnije
  • zasad jabuka Visoke poljoprivredne škole foto lj.m

    Studenti poljoprivrede u Prokuplju na praksi u voćnjaku škole

    Kako bi stečeno znanje u učionicama i praktično primenili na sopstvenim ekonomijama i zasadima, studenti Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju stručnu praksu obavljaju na voćnjaku od 85 ari u selu Bresničić gde se upoznaju sa svim fazama uzgoja, zaštite i proizvodnje.

    detaljnije
  • otkup sljive foto ljm

    Počinje otkup šljive, voćare muči otkupna cena

    Iako proizvođači još ne znaju cenu po kojoj će prodati ovogodišnji rod, nezvanično se može čuti da će ona biti od 8 do 12 dinara po kilogramu, što je skoro tri puta manje u odnosu na prošlu godinu, kada su otkupljivači plaćali 40 dinara za kilogram šljive.

    (4) detaljnije
  • voce

    Prolećni mraz preti voćkama

    Zahlađenje koje se očekuje sledeće nedelje moglo bi da smanji prinos voća, koje je već počelo da pupi, kaže savetnica niške poljoprivredne službe Tanja Živković. Najugroženije su rane sorte kajsije, koje su počele da cvetaju, što je zabrinulo poljoprivrednike i one koji očekuju neki prinos iz svog dvorišta.

    detaljnije
  • Potpisivanje foto gradska uprava vranje

    Pomoć zemljoradničkim zadrugama sa juga Srbije

    Osam zemljoradničkih zadruga dobilo je bespovratna sredstva Vlade Srbije u ukupnom iznosu od oko 6 miliona dinara u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja.

    detaljnije
  • arhiva dani sljive foto lj.m

    Počinju "Dani šljive" u Blacu

    Predavanjima o proizvodnji i preradi, izborom za najbolje voćare i najbolje proizvode od šljive, ali i uz koncerte "Lexington benda", "Crvene jabuke", Halida Bešlića i grupe "Legende", u Blacu se od 25. do 27. avgusta održava tradicionalna manifestacija "Dani šljive".

    (1) detaljnije
  • malinari protest kursumlija foto lj.m.

    Kuršumlijski malinari protestovali zbog niske otkupne cene

    Nezadovoljni niskom otkupnom cenom od 140 dinara, nekoliko desetina malinara sa područja kuršumlijske opštine okupilo se danas u centru tog grada kako bi izrazili nezadovoljstvo i izneli zahteve koje će, kažu, uputiti Vladi Srbije, a u kojima traže da cena bude na nivou prošlogodišnje, od oko 220 dinara za kilogram.

    (1) detaljnije
  • subvencije vocarima foto opstina vlasotince

    Subvencije vlasotinačkim voćarima i vinogradarima

    Subvencije iz lokalnog budžeta za razvoj voćarstva i vinogradarstva u ukupnom iznosu od 5,5 miliona dinara dobilo je 119 poljoprivrednika iz Vlasotinca. Do kraja meseca traju i prijave za besplatnu hemijsku analizu zemljišta.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: