Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 15. 8. 2016.

| Zabava

"Dani banice" prenose tradiciju "s kolena na koleno"

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Dani-banice.jpg
Manifestacija sve posećenija; Foto: Opština Bela Palanka

„Dani banice 2016“ održani su proteklog vikenda u parku Vrelo u Beloj Palanci. Čuvena gastro-manifestacija organizovana je po jedanaesti put, a posetioci su imali priliku da, osim u hrani, uživaju u kulturno-umetničkom programu.

Manifestacija je takmičarskog karaktera pa su i posetioci bili deo programa. "Dani banice", kažu organizatori, neguju običaje, kulturu i tradiciju ovog kraja Srbije. Takođe, čuvaju od zaborava stare kulinarske recepte naših baka i prenose ih kako su se oni tradicionalno i prenosili kroz istoriju - „s kolena na koleno“.

"Dani banice" su  jedan od načina da se tradicija održi, približi i prilagodi modernim vremenima i tendencijama, da se pokaže koliko lepote ima u lokalnim običajima i nasleđu. Ponosni smo sto šmo s godinama sve posećeniji. Banice imaju potencijal lokalnog brenda i planiramo da ostatku Srbije pokažemo svu njenu posebnost, da je očuvamo i zaštitimo – kazao je Goran Miljković, predsednik opštine Bela Palanka.

Na ovogodišnjoj manifestaciji nastupile su i poznate muzičke zvezde poput Saše Matića, Bilje Krstić i "Bistrik" orkestra, kao i mnogi drugi izvođači i kulturno-umetnička društva iz Srbije i regiona. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kostas Gasopulos

    08:00 // 16. 8. 2016.

    Znam da Vama nije, g-din Djordje sve jedno jel banica ili gibanica, ali ono što ste rekli na kraju to podržavam iz sveg srca. Treba da živi i Bela Palanka za Dane banice, kao što treba da živi Svrljig za dane Belmužijade, pa neka tako bude očuvanje tradicije. Treba sve te DANE povezati i da se stranci samo prebacuju tokom avgusta sa jednog na drugi kraj Srbije. Tako da živi leti ova naša zemlja!

    • shaft

      12:44 // 16. 8. 2016.

      Interesantna ste vi pojava!Javljate se kad je neka ugostiteljska svetkovina,gde je glavni deo u krkanju,ne komentarisete festivale umetnosti,kulture.Voleo bih da se zalazete i da bude neki sajam zaposljavanja ,investititora,u Nisu i okolini,da mladi ne odlaze u Beograd i inostranstvo.Ovako,sve se svodi na jedenje,pijenje,folklor i estradnu licnost,a ne pevaca izvorne narodne muzike!

  • djordje

    19:02 // 15. 8. 2016.

    ja sam belopalancanin, i nikada za 45 godina nisam cuo izraz "banica", ni od baka koje su ovde rodjene i odrasle. oduvek se koristio izraz gibanica. Banica je cist bugarski izraz koji se nikada nije koristio u ovom kraju. ako vec hocemo da cuvamo tradiciju, to treba da bude nesto zaista izvorno, a ne uvezeno! inace super je sto tih dana Palanka zivi!

    • Aleksandar

      10:09 // 16. 8. 2016.

      Jak si mi ti belopalančanin. Ja živim u Beloj Palanci 40 godina i svi govore "banica". Jeste bugarski izraz , ali se odomaćio u ovom kraju kao i stotine drugih stranih reči, najviše iz bugarskog i turskog kraja. Tako je govorila i moja pokojna baka a i desetine drugih. Reč gibanica, obično koriste belopalančani koji su se odselili za Beograd i dolaze u Palanku u posetu upravo na ovaj praznik ili na preobražanje,tj. na vašar.... Pozdrav

    • viliparski

      10:54 // 16. 8. 2016.

      bašta iz Koritnicu, mater iz Palanku, u život nisam čuo da je iko ikad u Palanku reko gibanica, nego samo i samo banica. Ako je lokalni govor u osnovi šopski-torlački a jeste, danas ipak u velikoj meri iskvaren od strane književnog (i moj sa tim), i tu ništa nije sporno. I jedan deo Bugara se koristi istim govorom, i nije strašno da imaju isto ime za isto regionalno jelo, jaka stvar..

    • belopalancanin 100 %

      13:37 // 16. 8. 2016.

      Postoje i banica i gibanica, a nikako beke i deke, vec samo BABE I DEDE, i ne samo u BP vec u celoj Srbiji.

    • nislija

      09:51 // 18. 8. 2016.

      Ajde,Djordje,NE FOLIRAJ!

    • gibanicar

      10:02 // 18. 8. 2016.

      @djordje Djordje,gibanica je naziv za pitu od sira,malo kajmaka,jaja,ulja ili masti i debljih kora koje se redjaju u dublju tepsiju ili serpu.Mogu se kore i guzvati,tako da nikako nisi mogao u Palanci da jedes GIBANICU OD JABUKA,VISANJA - vec BANICU ILI PITU.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: