Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 30. 8. 2016.

| Zabava

Petar Jelić: Rokenrol publika ima dozu buntovništva

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Petar Jelić
"Yu grupa" 45 godina na sceni Foto: Wood

Petar Jelić, gitarista “Yu grupe” kaže da će ovaj sastav 2. septembra u niškoj Banovini svirati od srca, jer će nastupati u jednom od gradova koji je “kulturološki pismen”. Iako je rokenrol sistemski u drugom planu, Jelić smatra da mu “ništa ne mogu”.

On kaže da je Niš važan rokenrol centar za Srbiju, ali i za “Yu grupu”. Iako se ovaj muzičkiu žanr mnogo promenio tokom poslednjih nekoliko decenija, rokenrol publika, dodaje, i dalje “misli svojom golavom”.

Rokenrol publika ima dozu buntovništva, što ni starim ni novim režimima ne odgovara. Razvija u narodu kritičko mišljenje, zato je i bitno da opstane, ali i da se menja u skladu sa vremenom – kaže ovaj gitarista.

Iako je mnogo muzičara koje poštuje zbog njihovog stvaralaštva, uglavnom je nabrojao strana imena - Rodžera Votersa zbog snage njegovog konceptualizma i poruke, Džefa Beka zbog posebnosti, Stivija Rej Vona zbog snage sirove prirodne sile koju je posedovao i Erika Kleptona zbog senzibiliteta i jednostavnosti. Rokenrol u Srbiji, smatra, nema dovoljno prostora u medijima. Koncert Slavljenički koncert u Banovini; Foto: Wood

Mnogo dobrih bendova je zbog nedostatka posla odustalo i ko zna koliko dobrih pesama je propalo. Znate kako se kaže, “knjiga koja nikada nije izdata, nikada nije ni postojala”. Ali naše je da napredujemo, a ne da očajavamo. Očaj je predaja – dodaje.

U karijeri “Yu grupe” bilo je, ističe, mnogo traženja, lutanja i preslišavanja, ali je, dodaje, upravo u tome čar umetnosti.

Moraš duboko u sebe da zaroniš, da budeš spreman sebe ogoljenog da spoznaš, da bi mogao da se opustiš i počneš da deliš svoju misao sa ljudima.

Sa novog albuma “Evo stojim tu”, koji su snimili aprila posle desetogodišnje pauze, već su se izdvojili hitovi ”Panika”, ”Ko”, ”Žao mi je što nisam tvoj”, ali će, kaže, vreme pokazati koliko će se pevati. Osim ovih pesama, u Banovini 2. septembra na koncertu koji počinje od 21 sat, publiku očekuju i dobri stari hitovi poput  „Crnog leptira”, “Dunava”, “Kosovskih božura”, “Čudne šume”, “Pustinje”, “Mornara”

Karte za ovaj koncert prodaju se po pretprodajnoj ceni od 800 dinara, dok će na dan koncerta koštati 1.000 dinara. Mogu se kupiti u "CD Sound" music shop-u na kraju novog Podzemnog prolaza, Energy music shop-u u Kalči i turističkoj agenciji Big Star u Dušanovoj.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    12:31 // 30. 8. 2016.

    U pravu je Petar !
    "Rock&Roll publika" je i bila prva u svim mogućim protestima , od 1990.god. pa naovamo !
    Na žalost , omatorismo , inače bi i sada izašli na ulicu i "na crtu" , sa ovima... neću da ih spominjem , nisu vredni !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: