Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:36, 23. 9. 2015.

| Zabava

Sejo Saxon: "Pušenje" se nije puno promijenilo, a nije ni Balkan

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Sejo-Saxon
Davor Sučić: "Poželeli smo se Niša"; foto: Vedran Tolić; zabranjeno-pusenje.com

Dok niška publika željno iščekuje da se Pišonje, Žuge, Fikrete, Mokea ili Šekija podseti na nastupu "Zabranjenog pušenja" posle više od četvrt veka, frontmen benda Davor Sučič poručuje da na niški koncert dolazi spoj mladosti i iskustva, kao što je bio "Željo" '72.

Prve večeri "Nisomnije" iz rovova Tvrđave odjekivaće "presek mukotrpnog rada" benda koji, uz izmene u postavci, postoji punih 35 godina.

Zabranjeno pušenje Poslednji objavljeni album "Radovi na cesti"; foto: Saša Midžor SučićDavor, poznatiji kao Sejo Sexon, "Južnim vestima" priča kako je moguće da razloga za pesme pune društvene kritike ima toliko dugo, kako se snalazi u doba "državnih umjetnika" i šta simboliše poslednja pesma "Boško i Admira".

Mislim da se "Pušenje" nije puno promijenilo, nažalost, nije se ni Balkan puno promijenio. Tako da inspiracije ovde uvek ima. Dovoljno je samo pogledati kroz prozor i već imate pjesmu. Ja uvek kažem da bih vrlo teško uradio 10 ili 11 albuma u nekoj Švedskoj. Već na pola prvog bih rekao: Šta ću sad?" - kaže Sejo.

Podsetio je na vic u kom Spajdermen dođe u neki mali grad, popne se na neki visok hotel, pa pita: "Gde ću sad?".

Tako nekako i umjetnici kad žive u stabilnim i organizovanim društvima imaju manje inspiracije. Nije čudno da mi ovde najbolje funkcionišemo što se tiče muzike u Evropi - dodaje Sejo.


"Danas je cenzura ozbiljnija"

Pusenje Od riječkog koncerta na kom je Nele Karajlić, kada se pokvarilo pojačalo rekao "Crk'o maršal" prošla je 31 godina.

Problemi koje je bend tada pretrpeo jer su im zbog povezivanja ove situacije sa Titom otkazivani koncerti, a emisija "Top lista nadrealista" skinuta s programa, smatra Sejo, manji su od onih sa kojima se umetnici suočavaju danas. 

Danas je cenzura puno ozbiljnija zato što se radi o autocenzuri. Znači, tebe više neće niko cenzurisati, ali nećeš dobiti sponzore, nećeš se pojaviti u mediju koji te ne voli, nećeš imati podršku za svoj rad i imaćeš u krajnjoj liniji i kredit koji moraš da platiš. Kredit je danas najveći faktor pretvaranja umjetnika u državne umjetnike, a to je najbolji put da nestane kritičkog društva - smatra Sejo.

Zato su, kaže, u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj, najveći umetnici, u stvari, "državni umjetnici".

Oni snimaju filmove, oni imaju sponzore, oni imaju zaleđa da dobiju velike dvorane tako da je ova današnja cenzura puno opakija od one prošle jer danas ljudi sami sebe rediguju i sami sebe na neki način ušutkuju. Da bi mogli da funkcionišu kao profesionalci, moraju malo i da ćute - priča Sejo Saxon.

"Zabranjeno pušenje" svemu tome odoleva jer se decenijama bori za nezavisnost.

To je dugotrajna borba da ovaj bend ostane nezavistan, da ima svoja sredstva i mogu da za sve to zahvalim internetu, moćnom otoku slobode koji nas je sve spas'o, pogotovo neki alternativni i angažovani rok. Tu uključujem "Dubiozu", "Hladno pivo", "Sars"... - priča Sejo.


"Poželeli smo se Niša"

Fanove poziva na niški koncert na kom će se svi "podsetiti gradiva" koje su u Nišu poslednji put predstavili pre više od 25 godina. Te svirke se, kaže, odlično seća.

To je bio nastup za "Top listu nadrealista" i zaista, zaista predivna atmosfera. Eto, k'o da smo slutili da nam je to zadnje viđanje. Svi smo se nenormalno radovali i posle je bio super "after" s nekom ekipom iz Niša, tako da smo zaružili i sve ih pozdravljam sada - kaže Sejo.

Zabranjeno pušenje Koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture; foto: Vedran Tolić; zabranjeno-pusenje.comI pored toga što je 2013. godine objavljen album "Radovi na cesti" koji se može besplatno preuzeti s njihove zvanične internet stranice, za predstojeći koncert najavljuje mnogo pesama sa starog repertoara.

Mi inače radimo tako da nove pjesme pustimo da se k'o juniori Barselone same izbore za svoje mesto u prvom timu, tako da od novih sviramo "Jugo 45", "Karabaju", "Možeš imat' moje tijelo"... Ne opterećujemo se da ako imamo novu ploču, moramo odsvirat' cijelu novu ploču - priča Sejo.

Sa "Radova na cesti" izdvaja pesmu "Boško i Admira" koja, kaže, govori o Sarajevu.

Ona je u svakom slučaju jedna metafora, možda i jedan izlaz, koji tamo svi mi dole u Bosni tražimo sve ove godine. Jako sam ponosan na tu pjesmu, mada nisam sam njen autor, ona je rađena timski. Time sam i ponosniji jer smo uspeli da spojimo emocije i duše oko jedne pjesme - poručuje Sejo.

Podsetimo, prve večeri "Nisomnije" će osim ovog kultnog jugoslovenskog benda nastupiti i Eva Braun, Artan Lili i The Funk Soul Brothers, dok je drugo festivalsko veče rezervisano za elektronsku muziku.

Ulaznica za veče košta 200 dinara

 

Sejo vas sve poziva na veliki gastro-erotski spektakl!Vidimo se u petak u Nišu na Nisomnia festivalu!

Posted by Zabranjeno pušenje on Tuesday, September 22, 2015

 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Лазар Николић

    10:04 // 24. 9. 2015.

    Jedan je Nele Karajlić.
    Ovo je bleda kopija starog Pušenja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: