Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:41, 24. 9. 2016.

| Zabava

Šta umeju vredne ruke kreativnih Vranjanaca

Autor:I. MladenovićIzvor:Južne vesti
Jedna-od-maketi-brodova-Ninoslava-Ristica
Većina maketa Ninoslava Ristića su brodovi; foto: I. M.

Malo mašte, mnogo spretnosti, kreativnost i stalno usavršavanje dovoljni su za stvaranje malih umetničkih dela, kažu Vranjanci koji izrađuju unikatni nakit, sapune i kozmetiku, vraćaju sjaj starim predmetima i prave makete.

Jedan-od-radova-Mirjane-Nikolic Svaki komad nakita je unikat; foto: M. N. Kreativci Sunčica Nikolić, Dragan Jovanović, Mirjana Nikolić i Ninoslav Ristić oplemenili su svoje živote zanimljivim hobijima koji su nekima prerasli u zanimanje, a nekima služe da dopune kućni budžet.

Neki od njih, poput Mirjane Nikolić koja već 6 godina izrađuje unikatni nakit, spremni su da svoje znanje podele sa svima koji su za to zainteresovani.

Počela sam da isprobavam svoje mogućnosti iz želje da ćerki pravim nakit i probam nesto novo. Ručnim radovima se bavim od malena, ali me uvek vuklo da probam nešto novo, da naučim još koju tehniku, da napredujem – priča Mirjana.

Mirjana-Nikolic Mirjana Nikolić je nakit počela da izrađuje sluičajnoDok stvara konstantno uči jer, kako dodaje, ručni radovi bilo koje vrste imaju neograničene mogućnosti samo ako poznajete materijale i imate malo mašte.

Ni zarada, dodaje, nije zanemarljiva, ali ona zahteva konstantno usavršavanje.  

Uvek morate da imate nesto novo u ponudi, ako ste uporni i držite kvalitet. Tržište je neograničeno - počev od drugarica, rođaka, prijatelja na društvenim mrežama, stalnih kupaca koji zadovoljni kvalitetom ponovo dolaze kod vas – kaže Mirjana.

Osim toga, za nju je važno što voli i veruje u to što radi.

Samo tako na duži period možete imati sjajno tržiste, plasman i zaradu. Ja i dalje neizmerno volim svoj hobi i trudim se da prenesem znanje, a u poslednje vreme svoj talenat usmeravam i na slikanje – završava Mirjana.


Maketarstvo kao ljubav iz vojske

Ninoslav Ristić godinama unazad u svom porodičnom domu svaki trenutak slobodnog vremena provodi praveći makete.

Ninoslav-Ristic Ninoslav Ristić svakog slobodnog trenutka pravi makete; foto: I. M. Zasada to radi iz ljubavi, jer ih još ne prodaje. Maketarstvo je zavoleo u vojsci kada je napravio prvu maketu od šibica. 

Iako je ta želja za izradom maketa u meni dugo tinjala, tek poslednjih pet godina ozbiljno sam se posvetio hobiju, često na uštrb sna jer, kad me posao ponese, ostajem da radim do duboko u noć - priča Ninoslav.

Među njegovih 70 maketa najviše je brodova.

Praviti verodostojne stvari, koje su na neki način ostavile traga u svetu i ne mogu da se napravi u pravoj veličini je istinsko zadovoljstvo, zbog toga sam krenuo sa izradom vranjskog Haremluka – priča Ninoslav.

Za neke makete potrebni su meseci, a ono što ih čini lepšim jesu razmene iskustava sa kolegama širom Srbije.


Prirodna kozmetika uglavnom za stalne kupce

Suncica-sa-proizvodima Stalne mušterije Sunčice Nikolić vraćaju se po proizvode; foto: arhiva S. N. Kreativna po prirodi i željna novih znanja Sunčica Nikolić, koja je zbog bolesti morala ranije da završi svoj radni vek, počela je da izučava pravljenje prirodnih sapuna.

Ono što njene sapune izdvaja od drugih jeste izgled. 

Da, podsećaju na tortu i kolače, što je kupcima vrlo simpatično. Više ni sama ne znam kako sam u stvari počela. Naučila sam sve tehnike izrade sapuna, ali ipak učim i dalje – priča Sunčica.

Osim sapuna Sunčica spravlja kreme i losione i mleko za telo, eko-dezodoranse, labela u boji, masažna ulja, macerate od lekovitog bilja. Sunčica-Nikolić Sunčica pravi i kreme i losione i mleko za telo, eko-dezodoranse, labela u boji, masažna ulja i macerate od lekovitog bilja

Proizvode isporučujem kupcima u Vranju na adresu ili oni dolaze kod mene. To su stalne mušterije koje koriste isključivo moje proizvode i zasada su zadovoljne. Imamo i sajam ručnih redova za „Dane Vranje“ i tada se dosta proizvoda proda i kontakt sa kupcima otvara krug novih mušterija.

Osim toga, Sunčica se uspešno bavi i oplemenjivanjem predmeta dekupaž tehnikom.

Zarađeni novac ulažem u kvalitetnija ulja i sticanje novih saznanja – kaže Sunčica.


Kad zaboravljeni predmeti dobiju nov život

Dragan-Jovanovic Dragan Jovanović hobi pretvorio u zanimanje; foto: I. M. Sjaj starim predmetima, ali ne dekupažom, vraća Dragan Jovanović, a ovaj hobi pretvorio je u zanimanje.

Čini se da ne postoji predmet koji on ne može da oživi, a veštim rukama pretvorio je svoj dom u svojevrsni muzej upotrebnih predmeta nepoznatog porekla i godine proizvodnje.

U centru grada otvorio je prodavnicu reastauriranih predmeta, mada priznaje da se od njih teško rastaje.

Ovim sam počeo da se bavim pre dvadesetak godina kada sam iz podruma izvukao zaboravljen ormar moje bake. Sređivao sam ga mesecima i to je postao prvi komad restauriranog nameštaja u mom domu, a onda su se komadi nameštaja nizali. Donosili su ih i prijatelji i poznanici - priča Dragan.

Neke predmete radi nekoliko sati, a neke mesecima. Ne koristi mašine. Za sebe kaže da je temperamentan čovek, ali  da je, dok se bavi restauriranjem, pun strpljenja. Osim toga što uživa u radu, još više uživa u odrađenom poslu.

Ponekad danima gledam u sređeni predmet i uživam u rezultatima odrađenog posla - kaže Dragan.

Predmeti-koje-je-restauriraoDragan-Jovanovic Dragan Jovanović restaurira različite predmete; foto: D. J. Od svog rada ne može mnogo da zaradi jer ljudi opterećeni svakodnevnim problemima i drugim troškovima retko mogu sebi da priušte predmete koji su „oživljeni“, iako su njihove cene gotovo simbolične. Ipak, kaže da se uvek nađe neki poznavalac koji poželi da u svom domu ima neki ovakav predmet.

Na turističkoj manifestaciji „Dani Vranja“, ovim ljudima koji stvaraju svojim rukama, pruža se prilika da svoje ručne radove izlože na sajmu rukotvorina u centru grada.

​J​užne vesti će u narednom periodu predstaviti kvalitete i prirodne potencijale Vranja.

Tekstovi će se odnositi na pridrodne resurse uključujući hranu, životnu sredinu, tradiciju, prirodne lepote, istorijske i kulturne lokacije… Pokušaćemo da prezentujemo što više potencijala koje ovaj kraj nudi i po kojima je specifičan u Srbiji i svetu.

Ovi tekstovi su deo projekta koji je finansiran iz javnih sredstava Grada Vranja, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Vranja i širem informisanju javnosti o ovom kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: