Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:03, 14. 2. 2016.

| Zabava

U Nišu rekordan broj venčanja na "Dan zaljubljenih"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
venčanje
Mladi žele da se venčaju baš na Dan zaljubljenih; ilustracija; foto: flickr.com/AbhishekJacob, CC

Na Dan zaljubljenih 14. februara sudbonosno "da" u Nišu reći će čak 11 parova, što je, kažu matičari, rekordan broj supružnika koji će se venčati u istom danu.

Kako kažu u Gradskoj upravi za građanska stanja i opšte poslove, s obzirom na to da je reč o zimskom mesecu koji se ranije izbegavao za zakazivanje venčanja, ovo jeste iznenađenje i novina i za njih.

Namenski su zakazivali za taj dan, pretpostavljam, zbog simbolike. Praznik koji nam dolazi iz zapadne kulture sve je prepoznatljiviji, pogotovo među mladima - kaže šef Odseka za građanska stanja Marina Janković.

Dan zaljubljenih "Dan ljubavi" sve popularniji u Srbiji; foto: flickr.com/SusanneNilssonSve više kafića u Nišu ukrašeno je srcima, povodom ovog praznika organizuju se tematske žurke, razmenjuju ljubavne poruke, a kupiti partneru poklon ili provesti veče u paru postalo je pravilo, tako da Jankovićeva smatra da je biranje "Praznika ljubavi" za dan venčanja plod komercijalizacije i reklamiranja praznika.

To je postao dan koji mladi vide kao idealan za početak braka, a do pre 15 godina ovaj datum je bio prepoznatljiv samo kao Dan Svetog Trifuna - kaže Jankovićeva.

I dok "Dan zaljubljenih", koji je do sada bio omiljeno vreme za prosidbe i venčanja u svetu, sličan značaj dobija i u Srbiji, izgleda da ne postoji datum koji budući supružnici izbegavaju jer ga smatraju maleroznim, pa tako petak 13. za niške matičare nikad nije dan bez posla.

Kada smo otišli da zakažemo venčanje, rekli su nam da ima slobodnog termina 13. maja, mada nam je službenik skrenuo pažnju da se pada na petak. Samo smo se nasmejali i rekli da to nama nije važno jer nismo sujeverni, a može i da nam posluži za šalu - kažu Milica Jocić i Vladimir Vulić iz Niša.

Upravo su maj, jun i septembar meseci u kojima se venča najviše Nišlija, i to uglavnom u petak, subotu ili nedelju, ali sve je više i onih koji za ovaj čin biraju radni dan kada ne dolaze u svečanu salu za venčanja, već za to namenjenu kancelariju Gradske uprave.

U Nišu se u proseku sklope 4 braka dnevno. Tokom 2015. godine venčalo se 1.440 parova, od čega se 130 njih, sa poslednjim prebivalištem u Nišu, venčalo u inostranstvu. 

Sociolozi kažu da su popularnost praznika poput "Dana zaljubljenih" i "Noći veštica" ili "bojazan" od petka 13. posledica globalizacije protiv koje se, kažu, ne možemo boriti, jer su uticaji koji dolaze iz drugih kultura prisutni u medijima, na internetu, odnosno u svakodnevici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sasa

    10:07 // 14. 2. 2018.

    Znaci polako ali sigurno a DA NISMI NI SVESNI prelazimo u katolicanstvo.

  • abc

    10:57 // 15. 2. 2016.

    Konačno i neka lepa vest iz našeg grada

  • Marex

    14:35 // 14. 2. 2016.

    Hvala g.Perisicu sto nam je svojim napornim radom i zalaganjem za mlade napokon doneo dobre vesti...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: